Klasická patina vzniká natíráním a vybrušováním barev. Před prvním nátěrem povrch očistěte, případně odmastěte vodou s jarem. Staré nátěry můžete nechat, pokud nejsou lesklé, ale lépe se vám bude pracovat s holým dřevem. Původní vrstvy tedy zbruste vibrační bruskou nebo smirkovým papírem. Z velkých kusů nábytku si nechte nátěr odstranit v louhárně.

Patinování komody metodou probrušování

Video
Video se připravuje ...

Patinování komody Balakrylem Balakryl

Jak na to?

Lektorka Simona doporučuje používat akrylové barvy, které jsou k dostání ve výtvarných potřebách, ale není to jediná možnost: „Čím hutnější barvy, tím lépe kryjí. Nepotřebují mnoho vrstev a lze je použít i na starý nátěr. Vhodné jsou i křídové barvy nebo barvy Dulux a Swingcolor, které umí v hobbymarketech namíchat podle vzorníku v mnoha odstínech.

Neředěné barvy nanášíme na povrch houbičkou a každou vrstvu necháme dobře zaschnout, ideálně osm až dvanáct hodin. S každou natřenou a vybroušenou vrstvou se výrobek mění před očima. Vhodné je ošetření patinovacím voskem, který dodá předmětu metalický lesk. Lak se na patinu nehodí, ale voděodolnou úpravu získáte, když do povrchu vetřete včelí vosk s terpentýnem.

Fotogalerie
8 fotografií

Užitečné triky

Pokud pospícháte, pomůže vám horkovzdušná pistole. Vintage patina používá světlé odstíny ve dvou vrstvách, které po přebroušení odhalí suky a letokruhy. Patina asijského stylu se nebojí barev a na spodní nátěr volí tmavší odstíny. Na rozdíl od vintage patiny se nanáší ve třech vrstvách. Po zaschnutí každý nátěr lehce přebrousíme smirkovým papírem, případně barvu jenom vytřeme kosmetickým ubrouskem.

Plastickou strukturu lze před prvním nátěrem vytvořit tavnou pistolí nebo strukturovací pastou, kterou natřeme přes vyšší silikonovou šablonu. Práce se šablonami vyžaduje trochu víc cviku a zručnosti.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk Bydlení červen 2021
Autor: Czech News Center