Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Malování na kameny je hit. Vše důležité, co potřebujete vědět

/
  • (istock.cz)
    13. dubna 2021 ● 06:00

    Našli jste na procházce nebo na dovolené zajímavé kameny? Pomalujte si je podle své fantazie a budete mít krásnou dekoraci nebo dárek. Případně se můžete zapojit do hry a poslat je do světa. Tak hurá do toho – poradíme vám, jak na to!

    Malování na kamínky je čím dál tím oblíbenější. Je totiž skvělou zábavou a relaxem pro malé i velké. Dokonale zaměstnáte své ruce, hlavu i fantazii. Velkou výhodou je také to, že základní materiál nic nestojí. Vlastní hledání „ideálních“ kamínků pro vaše tvoření může být navíc dobrodružství pro celou rodinu.

     

    Variabilní využití

    Těmi nejkrásnějšími pomalovanými oblázky pak můžete plnit dekorační misky, ozdobit květináče, balkon nebo obsypávat plochy na zahradě. A motivy můžete pravidelně obměňovat podle aktuálního období – letní, jarní, velikonoční, vánoční… Eventuálně je můžete darovat. Vždyť vlastnoruční výrobek často udělá největší radost! Co vše tedy budete potřebovat? A jak na to, aby se vám dílo co nejlépe zdařilo?

  • 1.

    Jaké kameny jsou vhodné?

    Zajímavé kousky můžete objevit kdekoli v přírodě. (Jen dávejte pozor, abyste si spolu s kamenem neodnesli domů i nějakého živočicha.) Svou roli hraje nejen jejich velikost a tvar, ale rovněž barva a povrch kamene. Na hladké se nanáší barva mnohem snadněji než na ty s hrubším povrchem. Může se stát, že vás inspiruje tvar kamene k malování nějakého konkrétního motivu. Nebo budete mít předem vybraný motiv, který chcete zrealizovat, a budete k němu muset dohledat vhodný kámen.

  • 2.

    Co budete potřebovat?

    Vedle nejrůznějších kamínků jsou to tyto potřeby:

    • akrylové barvy – vedle klasických se prodávají také ty s leskem či perleťové

    (U akrylových barev sledujte jejich krycí sílu, stupeň krycí schopnosti bývá u jednotlivých výrobků velmi odlišný. Můžete je nanášet štětcem nebo si můžete pořídit také akrylové fixy.)

     

    • nejrůznější druhy štětců
    • paletu na barvy
    • nádobku s vodou, hadřík
    • obyčejnou tužku
    • krycí nebo tónovací barvu pro vytvoření podkladu (krycí bílá disperzní barva)
    • pěnové houbičky pro dotváření speciálních efektů
    • fixační prostředky – akrylový lak v matném provedení.
  • 3.

    Krok za krokem

    1. Než začnete s malováním, kámen je potřeba dostatečně připravit. Jinak se vám výsledek nemusí podařit. V teplé vodě a saponátu kamínky omyjte, případně je vydrbejte kartáčkem, ať vám nedělají neplechu zbytečné nečistoty. Nakonec kámen nechte dobře uschnout.
    2. Kámen rovnoměrně natřete základní bílou disperzní barvou. Na bílém podkladu ostatní barvy vyniknou nejlépe. 
    3. Až barva dobře zaschne, můžete začít malovat. Buď podle vlastní fantazie, nebo předlohy. Pokud si netroufáte malovat rovnou „načisto“, motiv si předkreslete obyčejnou tužkou. Pomoct si můžete i tím, že nanesete tvar ornamentu pomocí šablony.
    4. Až dokončíte svůj výtvor, je nutné celou malbu zafixovat bezbarvým akrylovým lakem. V prodejnách malířských potřeb seženete ochranné akrylové laky ve spreji, jejich použití je jednodušší a pohodlnější. Díky laku barvy více vyniknou a zároveň budou chráněny před poškozením, poškrábáním i dalšími vlivy. Pokud budete kámen vystavovat v exteriéru, je vhodné natřít ho ochranným lakem vickrát (dvakrát až třikrát). 

  • 4.

    Dobré rady a tipy

    • Pokud jste začátečník, na první pokusy určitě vybírejte větší kameny. Malby na menší plochy a vykreslování jemnějších detailů, ty budou chtít trochu cviku a zručnosti.
    • Bude-li mít kámen jako dekoraci třeba na nábytku, doporučuje se podlepit jej zespodu plstěnými mini podložkami.
    • Hledáte zajímavou inspiraci? Spoustu tipů najdete například na Pinterestu nebo na rockpaintingguide.com
  • 5.

    Udělejte z nich putovní

    Pokud vás malování na kamínky chytne, můžete si výtvory nejen nechávat pro sebe nebo své nejbližší, ale také je poslat do světa. Možná jste už na nějaké procházce či výletě našli pomalovaný kamínek. Byl s největší pravděpodobností součástí hry Putovní kamínky. Malované putovní kamínky totiž vytváří čím dál více nadšenců a jejich tvoření a hledání jsou oblíbené jak u dětí, tak u dospělých, a to nejen v Česku, ale i ve světě. S dětmi si tak můžete zpříjemnit a okořenit výlety do přírody.

     

    Jak na to?

    Stačí, když na kamínek namalujete libovolný obrázek, na zadní stranu napíšete slovo „kamínky“ a připojíte své PSČ. Pak ho umístěte venku tak, aby byl dobře vidět pro kolemjdoucí. Zároveň by místo nemělo být nijak nebezpečné. Vhodná umístění jsou například na lavičce v parku, na autobusové zastávce, na pařezu vedle cesty… Potom čekejte, dokud ho někdo neobjeví, a sledujte, kam doputuje. To zjistíte na facebookové skupině Kamínky. Pokud sami nějaký putovní kamínek najdete, můžete si ho nechat nebo ho přenést jinam. Více informací a pravidel ke hře najdete na facebookovém profilu skupiny Kamínky ZDE.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy