Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na zahradě jako doma

/
  • (Ateliér Flera)
    8. července 2021 ● 06:00

    Venku svítí sluníčko a bylo by škoda trávit celý den mezi čtyřmi zdmi? Vyměňte je za prostorné zelené bydlení. Balit kufry tentokrát nemusíte, stačí se přestěhovat jen na zahrádku za domem.

    Abyste se v ní ale cítili jako doma, bude třeba trochu ji vybavit, aby byla dost pohodlná, inspirativní a abyste se v ní mohli věnovat svým koníčkům i běžným denním aktivitám. Zahrada se totiž v posledních dvou letech dost podstatně změnila, stalo se z ní bezpečné útočiště, kde si můžete zařídit život podle svého, aniž by vás omezovaly různé zákazy a nařízení.

  • 1.

    Ve skleníku

    Autor: Ateliér Flera

    Do větší zahrady se vyplatí pořídit si skleník. Pokud do něj budete na zimu stěhovat teplomilné rostliny ze zahrady, případně v něm předpěstovávat sazeničky zeleniny nebo květin, měl by být temperovaný. K pěstování rajčat, okurek nebo paprik během sezony topení nebudete potřebovat.

  • 2.

    V kuchyni

    Autor: Ateliér Flera

    Pokud máte dostatečně velkou zahradu a rádi vaříte nebo grilujete, vyplatí se vám pořídit si venkovní kuchyni. Měla by navazovat volně na dům, abyste to neměli daleko do vnitřní kuchyně. Měla by být také zastřešená, aby vás nerušilo nepříznivé počasí, případně by měla mít boční zasklení, pak budete moct venkovní kuchyni využívat skoro po celý rok. A nesmí v ní chybět ani posezení, abyste si jídlo mohli venku v klidu sníst. A jak kuchyni zařídit? Ideální je mít v ní vedle grilu a sporáku také lednici, dřez na mytí nádobí a skříňky na nádobí, abyste nemuseli stále odbíhat domů. V nabídce zahradnických firem objevíte vedle pevných sestav také mobilní sety, které se dají jednoduše stěhovat podle potřeby a na zimu třeba složit.

  • 3.

    V obývacím pokoji

    Autor: Ateliér Flera

    V každém pořádném bytě nesmí chybět obývací pokoj, kde se dá posedět s rodinou nebo přáteli. Je už jen na vás, zda v něm budete mít retro lavičku a set stolku a židliček nebo si vyberete kruhové posezení o ohně. Vyberte si nábytek z materiálů, které vydrží i nepřízeň počasí a mohou být venku po celou letní sezonu nebo i celoročně.

  • 4.

    V ložnici

    Autor: Ateliér Flera

    Kdo by nesnil o tom, usínat pod oblohou plnou zářících hvězd? S pohodlnou postelí to bude ostatně hračka. Ale odpočívat nebo číst si můžete docela klidně i přes den, jen si pro ni najděte vhodné místo, kam nedohlédnou zvědavé oči vašich sousedů nebo kolemjdoucích. Základem postele jsou bytelný pevný rám a pohodlná matrace s voděodolným potahem, která se nemusí uklízet a po dešti rychle uschne. A pro ty, kteří se chtějí schovat před sluníčkem nebo letní sprškou, je tu ještě stahovací stříška.

  • 5.

    V bazénu

    Autor: Ateliér Flera

    Víte, že Češi drží jedno z předních míst v Evropě v množství venkovních bazénů na počet obyvatel? V posledních letech se navíc vedle klasických bazénů objevila i biotopická jezírka. V nich se dá koupat, ale místo chemie vodu čistí jen čistě přírodní organismy a materiály. Rozhodnutí už je jen na vás, v případě druhé volby je ale třeba vědět, že i živočichové nebo rostliny ve vodě vyžadují vaši pravidelnou péči. A také pamatujte na bezpečí všech členů domácnosti, pokud tedy máte malé děti, je třeba vodní hladinu zabezpečit před možností pádu do vody. A výhody soukromého bazénu? Koupání od dubna do října a soukromá pláž, kde vás nebude nikdo rušit.

  • 6.

    V dětském pokoji

    Autor: Ateliér Flera

    Svůj životní prostor potřebují mít v zahradě hlavně vaše děti. Můžete jim postavit bunkr v korunách stromů, bytelnou houpačku, velké hluboké pískoviště nebo vybudovat herní plácek s košem nebo sítí na košíkovou nebo volejbal. Také jim přijde určitě vhod kousek trávníku, kde si můžou lehnout, hrát nebo pozorovat květiny a drobné živočichy. Měli byste vědět, že příroda je živý originál, který jim nenahradí žádný mobil ani notebook.

  • 7.

    Ve spíži

    Autor: Ateliér Flera

    Nemyslíme doslova tu s potravinami, ale je třeba pamatovat na to, že i zahrada potřebuje mít nějaké své zásoby, které je třeba schovat, aby nerušily okolí. Do krbu nebo venkovního ohniště potřebujete určitě pár dobře vyschlých dřevěných polínek. Malé zákoutí s dřevníkem mohou zastínit stálezelené ozdobné keře.

  • 8.

    Když se setmí

    Autor: Ateliér Flera

    Zahrada je krásná i večer, tak si nezapomeňte pořídit venkovní osvětlení. Nasvítit si můžete zahradní cestičky, venkovní posezení, dům, příjezdovou cestu pro auta, záhony, jezírko i zajímavá zahradní zákoutí. Vyplatí se využít sluneční energii, která je zdarma, a pořídit si solární světla. Romanticky působí třeba svítící lampiony nebo světelné řetězy zavěšené na stromech nebo keřích.

     

    Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. V aktuálním vydání se dočtete, jak na letní řez stromů a zdarma získáte zeleninové recepty včetně samolepek. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy