Co dát kompostu?

Jako bioodpad můžeme zjednodušeně označit všechny organické zbytky neboli odpad z domácnosti, který je rozložitelný. Většinu z nás asi napadnou především různé slupky a okrájené části ovoce a zeleniny nebo zvadlé květiny, patří sem ale také třeba posekaná tráva nebo plevel, listí a drobné větvičky ze zahrady.

V kompostu najdou své místo také skořápky od vajec, čajové sáčky a kávové sedliny. Všechny tyto věci se výborně rozloží, vrátí se jako výživný humus zpět do přírody a vám na zahrádce pomohou třeba vypěstovat kvalitní úrodu.

Tohle tam nedávejte

Rozhodně byste neměli přidávat zbytky masa a kosti, oleje, chemicky ošetřené materiály, zbytky vařených jídel a jakkoliv napadené rostliny. Nedoporučuje se vyhazovat také slupky z tropického ovoce a listí z ořešáku, které se velmi dlouho rozkládá a naruší proces. Do kompostu samozřejmě nepatří odpady jako plast či kovy, dětské pleny, nebezpečné látky a zbytky chemikálií.

Zvažte velikost

Pokud bydlíte v domku se zahradou, je kompostování poměrně jednoduché. Můžete určit velikost podle velikosti vašeho pozemku a množství odpadu, který vyprodukujete. Už jen posekaná tráva totiž zabere hodně místa, shrabané listí je také velmi objemné, proto velikost kompostéru nepodceňujte.

Kam s ním?

Bioodpad by rozhodně neměl končit mezi komunálním odpadem. Stejně tak jako třídíme plasty, papír či kov, by v domácnosti neměla chybět ani nádoba na rozložitelné zbytky. Nádoba nemusí být velká, protože je třeba ji vynášet častěji než pytel s plasty. Dovnitř můžete vložit sáčky vyrobené z odbouratelného plastu, které můžete bezpečně vyhodit společně s odpadem.

Jde to i v bytě

Tako medoda zpracování odpadků je v poslední době velmi populární, v bytě je ovšem poněkud komplikovanější. Můžete vyzkoušet vermikompostér, který díky kompaktním rozměrům umístíte – spolu s várkou kalifornských žížal – i v malém bytě. Lze jich koupit mnoho typů.

Pokud žížalám nefandíte, musíte využít nádoby či kontejnery na bioodpad, které vám poskytne obec. Trendem posledních let jsou pak komunitní kompostéry, na nichž se podílí třeba vícero rodin, škola, zahrádkářská kolonie atd.. Myšlenka je i u nich jasná – zpracovat maximum zbytků z domácnosti a využívat získaný kompost co nejblíže místu jeho vzniku.

VIDEO: Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou!

Video
Video se připravuje ...

Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou! Videohub