Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Embargo na případ Anička: Proč policie umlčela média?

Autor: jos, Kšim - 
6. listopadu 2010
12:51

Ve středu to byly tři týdny, co se ztratila Anička Janatková (9). V prvních dnech policie pravidelně zásobovala veřejnost informacemi, v jaké fázi je vyšetřování. Kriminalisté dokonce svolali tiskovku, kterou vysílala ČT přímým přenosem. Pak ale přišlo informační embargo a policie žádné nové zprávy nesděluje. Má stopka na informace v tuto chvíli smysl? Není to krokem zpět?

Od pondělí 25. října nepodává policie téměř žádné nové zprávy k případu zmizelé Aničky Janatkové (9), která se ztratila v pražské Troji dne 13. října při cestě ze školy domů.

"Děkuji médiím za zprostředkované poznatky a pomoc v začátcích, ale v současné době nám každá zveřejněná informace narušuje a ohrožuje vyšetřování a poškozuje jeho průběh. Navíc nahrává pachateli," sdělil šéf kriminalistů Mareš a dodal, že policii nepříjemně "zavařila" i informace, že nalezené klíče nejspíš skutečně patří Aničce.

Embargo vyhlásili po tiskové konferenci

Na první pohled se zdá, že informační embargo má smysl. Pachatel (nebo skupina pachatelů), kteří možná mají prsty ve zmizení Aničky, skutečně mohou z médií čerpat informace, které jim dávají před kriminalisty náskok.

Otázkou ale zůstává, proč se první dny policie obešla bez tohoto zákazu? Tehdy únik informací k případnému pachateli nehrozil? Nebo jde spíš o to, že kriminalisté žili první dny v domnění, že případ bude rychle uzavřen a informace dávali ochotně, protože to dokazovalo, jak výborně postupují?

Zlom v přístupu policie k médiím nastal v pátek 22. října. Ten den byla svolána tisková konference a veřejnost čekala, že policie oznámí zásadní (a snad i pozitivní) informaci. Tiskovka ale připomínala fiasko v přímém přenosu. Dopadli jsme podezřelého muže, mysleli jsme si, že toho na něj máme dost, spletli jsme se, soud ho pustil, on odešel neznámo kam. Toto je stručné shrnutí pátečního televizního výstupu plukovníka Mareše a šéfa pražské policie Červíčka.

To, že tisková mluvčí do médií navíc pustila informaci, že na Aniččině batohu bylo nalezeno sperma, aby to vzápětí dementovala s tím, že to byl jen pot, svědčí o tom, že někteří policisté jsou z mikrofonu a kamery opravdu velmi nervózní.

V důsledku nepovedené tiskovky a mylné informaci o spermatu možná policejní špičky rozhodly, že na případ uvalí informační embargo. Lepší neříkat nic, než sdělovat informace, které nám veřejnost otluče o hlavu. Toto heslo, omluvené "snahou nenahrávat případnému pachateli" se pak začalo poctivě naplňovat. Z taktických důvodů nebudu nic říkat. Nepotvrdím to, ani nevyvrátím. Nemám takové informace. To jsou zaklínadla, kterými policejní mluvčí zahánějí veškeré dotazy.

Embargo je na nic, veřejnost musí mít informace

Část veřejnosti informační embargo vítá, část je proti němu. Například publicistka Jarka Stuchlíková v Lidových novinách zmiňuje, že ve Skandinávii by se v podobném případě žádné "informační tabu" určitě nekonalo. "Severské státy mají daleko lepší zkušenosti s opačným přístupem. Informování přes média co nejširší veřejnosti o všem, co by pomohlo dítě najít ve smyslu "víc očí víc vidí", se vyplácí," popisuje severskou zkušenost Stuchlíková.

S jejím názorem souhlasí i zkušená sexuoložka specializující se na devianty Želmíra Herrová. "Je důležité si uvědomit, že někteří devianti chtějí pomoc. O deviacích se musí otevřeně mluvit, média i policie o tom musí informovat. Je to důležité pro společnost, i pro devianty, aby si uvědomili, že jejich sexualita není v pořádku a je s tím třeba něco dělat, než bude pozdě," má jasno Herrová.

I část veřejnosti v diskuzích na různých internetových serverech sdílí tento názor. Podle nich by se informace měly uvolňovat s tím, že na ně může zareagovat klíčový svědek a může dojít k výraznému posunu v případu.

A CO SI MYSLÍTE VY? MÁ INFORMAČNÍ EMBARGO VYDANÉ 12 DNŮ OD ZAČÁTKU PÁTRÁNÍ SMYSL? POMŮŽE NAJÍT ANIČKU? NEBO CHCETE ČEKAT BEZ INFORMACÍ, JAK TO DOPADNE A EMBARGO VÍTÁTE? ŘEKNĚTE TO V DISKUZI.


kacota ( 7. listopadu 2010 22:32 )

má to byt vojak z povolania a sám tu prehlásil že IQ 130 (alebo -130 ??? už neviem)

kacota ( 7. listopadu 2010 22:30 )

fuuuuuuuj

kacota ( 7. listopadu 2010 22:29 )

kto už umlčí tohto Jana?????? to sa nedá čítat preboha, umlčtr ho už niekto,ved urobí z nás všetkých pedofilov,už sa vyhrážal všeličím, ja už mám dost

sabartnok ( 7. listopadu 2010 11:04 )

myslím že bychom neměli odbočovat od tématu Anička k tématu Dittrichová. Každý případ má svá specifika a pokud jde o to, zda embargo ano či ne, nechme to na policii. Po všech krocích, učiněných za téměř 4 týdny nikdo neví, zda policie něco ví nebo neví a nechme tudíž na ní, zda tím jedním krokem, kterým je EMBARGO, věci pomohli či ne. Já osobně se domnívám, že ne, zdá se mi, že informační embargo ve věci pátrání po dítěti je účelné, netrvá-li moc dlouho. A toto embargo svou délkou spíš signalizuje, že se nechtějí ztrapňovat.

tonejsemja ( 7. listopadu 2010 00:25 )

Aspoň tady u nás.

Zobrazit celou diskusi