Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé z Troje, kde zmizela Anička: Máme strach...

Autor: val, koj - 
3. listopadu 2010
05:00

V pražské Troji už to nikdy nebude stejné jako dříve. Po zmizení Aničky (9) tu mezi lidmi zavládl strach. Blesk.cz se vydal na místo a ptal se lidí, jak po třech týdnech událost vnímají. Všichni jsou zdrceni a bojí se. Celou čtvrtí kolují různé verze a spekulace o zmizení dívenky.

Kamkoliv se v Troji podíváte, uvidíte výzvu “Hledá se Anička, pomozte ji najít”. Lidé pátrání po nezvěstné Aničce Janatkové denodenně prožívají a těžko se s nešťastnou událostí vyrovnávají. Pro mnohé z nich je to stále příliš čerstvé a bolestivé. “Holčičku jsem nikdy neviděla, ale je zvláštní, že se mi o ní občas zdá, nedá se to jen tak vypustit z hlavy,” říká nám prodavačka Světlana z nedalekého minimarketu.

“My to neseme opravdu dost těžce. Občas jsme totiž Aničku viděli, jak se loučí s ostatními kamarádkami, byl to takový andílek,” sdělila Blesk.cz důchodkyně Božena, která bydlí v místě, kde se dívky obvykle loučily při cestě ze školy.

Největší strach mají rodiče

Rodiče se o své potomky oprávněně bojí a do školy je pravidelně odváží a poté i vyzvedávají. “Mám stejně starou dceru a samozřejmě se o ni dost bojím. Potom, co se to stalo, bych ji samotnou jít domu nenechala," svěřuje se Blesk.cz jedna z maminek nedaleko ZŠ Na Šutce, kterou navštěvovala devítiletá Anička.

Že je v ranních a odpoledních hodinách před základní školou Na Šutce pořádný šrumec, nám potvrdili i lidé žijící v jejím okolí. "Ráno je tady větší provoz, než to bývalo. Rodiče své děti vozí do školy. Přitom zrovna nyní, když jsou tady desítky policistů, patří Troja mezi nejbezpečnější místo v republice."

Někteří obyvatelé Troje si Aničku pamatují ještě jako malé dítě. “Chodila do školky, kde dodnes pracuji v prádelně. Byla to krásná holčička. Pro rodiče to musí být šílený, nedovedu si to vůbec představit,” řekla nám paní Ludmila.

Útok pedofila, únos, nebo útěk?

Verzí o zmizení Aničky existuje mezi místními obyvateli celá řada. Jednou z nich je i ta, že za vším stojí podnikatelská činnost otce. “Někdo se mu chce skrze ni pomstít,” spekuluje starší pán Martin, který bydlí nedaleko domu Janatkových.

“Jestli to byl nějaký pedofil, který si ji vysledoval, měli by ho pověsit,” sděluje nám důchodce Zdeněk, který bydlí v pražských Kobylisích od roku 1967. “Je to smutný, ale rodičům nezbývá než doufat,” dodává.

V jednom se však lidé z Troje naprosto shodují, rodiče by neměli nechávat své děti v podobných končinách bez dozoru. "Soused je chlap jak hora a řekl mi, že sám má strach, když tudy občas musí jít domu."

jiriregist ( 5. listopadu 2010 07:54 )

Pochopte mne trochu, snažím se uvést zde jen to co mohu, a nemyslím, že cokoliv zde je napsáno zůstane úplně nepovšimnuto. A co se týče dotazu zda žije nebo ne, je to velice složité, pokud žije je ve stavu podobnému silné narkoze...

carina ( 4. listopadu 2010 21:22 )

Jest-li se nepletu, tak ty ulice jsou nedaleko domu, kde měl ten chlap brloh.

carina ( 4. listopadu 2010 21:00 )

Prosím Vás, jest-li máte dobré výsledky s kyvadlem a myslíte, že můžete pomoci, ozvěte se policii, neprotahujte to. Oni Vás tady nebudou kontaktovat. Nebo napište konkrétně co víte a někdo jistě pomůže to ověřit. Můžete aspoň "bez zíruky" napsat, zda Anička žije? Ty ulice jsou ohraničením, kde by mohla být?

jiriregist ( 4. listopadu 2010 20:27 )

Přemyšlenská, Bořanovická,Chaberská, Vršní.

carina ( 4. listopadu 2010 11:09 )

oprava: abyste Navíc... je to už 3 neděle, proč jste nereagoval dřív?

Zobrazit celou diskusi