Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ztracená Anička: Přepadli družku obviněného

Autor: Helena Lacinová, ČTK, Kjaj - 
1. listopadu 2010
13:15

Do hlavně pistole se dívala družka jediného obviněného Oty T. (41) v případu zmizelé Aničky. Dva lupiči ji přepadli v pravé poledne v jednom mosteckém podniku. Ze strachu jim vydala nepříliš velkou částku peněz. Stalo se to ve čtvrtek 7. října. O pár dní později, 13. října v Praze-Troji, zmizela školačka Anička Janatková (9). Tu policisté dosud nenašli.

Ota T. (41) je podezřelý právě z tohoto loupežného přepadení. Ve zmizení Aničky byl obviněn ze zbavení osobní svobody. Soudce na něho však vazbu neuvalil. Zištný motiv osmkrát trestaného kriminálníka se nabízí v obou zločinech. Nitky zdánlivě nesouvisejících případů vedou právě k němu.

Organizoval podezřelý loupežné přepadení?

„Lupiči při přepadení podniku nebyli maskovaní a nemáme je,“ řekl Blesku šéf mostecké policie Jiří Volprecht. Nevyloučil, že policisté pracují s verzí, že podezřelý jako zkušený recidivista se známostmi v podsvětí lupiče mohl poslat. Popis pachatelů na něj totiž nesedí.

Podivný muž ale především zůstává jediným podezřelým v případě zmizení Aničky. Přiznal, že se ukájel nad školním batohem dívčiny, který údajně jen našel. Z jeho obvinění ovšem vyplývá, že ji nejspíš viděl. Jedna z vyšetřovacích verzí, kterou policisté odmítají ale potvrdit, totiž je, že ji muž unesl na objednávku, ale záměr se zvrtl.

Policie hlavně prověřuje informace

Policisté a kriminalisté na případu stále intenzivně pracují a prověřují každou možnou stopu. Přesto k masivním pátracím akcím, které proběhly v minulých týdnech, již nedochází. Muži zákona prověřují všechny dílčí poznatky, které nashromáždili během vyšetřování.

"Kriminalisté se do oblasti pražské Troje opakovaně vracejí, ale nejde už o pátrací akci s masivním nasazením v podobě rojnice, spíše je to prověřování konkrétních poznatků, informací a indicií odvíjejících se samozřejmě i od postupu ve vyšetřování," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Podle šéfa vyšetřování Josefa Mareše pracují kriminalisté se dvěma verzemi. Mohlo jít o únos, nebo se dívka mohla stát obětí jiného násilného trestného činu.

Praha 1. listopadu (ČTK) - Pátrání pod devítileté Aničce Janatkové, která 13. října zmizela v pražské Troji, pokračuje, policisté a kriminalisté na případu stále intenzivně pracují. Po rozsáhlých pátracích akcích z minulého týdne se nyní policie spíše soustřeďuje na prověřování informací, které dosud při pátrání získala. ČTK to dnes řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.
"Kriminalisté se do oblasti pražské Troje opakovaně vracejí, ale nejde už o pátrací akci s masivním nasazením v podobě rojnice, spíše je to prověřování konkrétních poznatků, informací a indicií odvíjejících se samozřejmě i od postupu ve vyšetřování," uvedla mluvčí.
Po dívce naposledy viděné v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy, pátraly od jejího zmizení takřka každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím, později se v prohledávané oblasti nalezly klíče, které děvčeti údajně také patřily.
Poté co policie prohledala oblast v bezprostředním okolí Písečné ulice, posunula se směrem k zoologické zahradě. Minulý týden se v těchto místech uskutečnilo několik rozsáhlých pátracích akcí, ztracené dítě v terénu hledalo až 170 lidí. Policii pomáhali také strážníci, členové vojenské policie, speciální pořádková jednotka, hasiči, záchranáři a lezci.
"My jsme připraveni nasadit techniku i služební psy, kdekoliv by to bylo zapotřebí, a to nejen v oblasti Troje," upozornila Zoulová. Podle ní však zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se pátrání mělo přesunout jinam, ani že by se policie k podobně masivnímu nasazení lidí vrátila.
V souvislosti se zmizením Aničky policisté asi před deseti dny obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody jedenačtyřicetiletého muže. Soudce ale zamítl jeho vazbu a muž je svobodě.
Minulý týden policie vyhlásila na případ informační embargo. Podle vyšetřovatelů totiž informování o podrobnostech pomáhá případnému pachateli a policistům znesnadňuje práci. "Tím, jak média o všem informují, ohrožují práci policistů a ubližují i Aničce," řekl nedávno ČTK vedoucí vyšetřovacího týmu Anička Josef Mareš. Kriminalisté podle něj mají dvě verze. Mohlo jít o únos, nebo se dívka mohla stát obětí jiného násilného trestného činu.

tonejsemja ( 3. listopadu 2010 23:25 )

Myslím,že jsi můj příspěvek nedočetl do konce,protože já jsem nepsala,že být sestrou pedofila je stejný.Jen vím,jaký je když si na tebe ukazujou a mají divný narážky.

Shelby16 ( 2. listopadu 2010 23:05 )

souhlasím s tím cos napsal

kacota ( 2. listopadu 2010 22:53 )

anelam ( 2. listopadu 2010 10:12 )

anemone ( 1. listopadu 2010 23:05 )

na celé události je to, že Anička ještě nebyla nalezena!!!

Zobrazit celou diskusi