Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro 2. kolo vytiskli volební lístky všech 9 kandidátů na prezidenta! Plýtvání?

Tiskárna Moraviapress vytiskla volební lístky pro 2. kolo prezidentské volby
Tiskárna Moraviapress vytiskla volební lístky pro 2. kolo prezidentské volby  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
21. ledna 2013
08:22

Čas od času přinutí některé zákonné normy k zamyšlení - třeba ta, která se týká 2. kola prezidentské volby. Pro něj totiž musí být připraveny volební lístky pro všechny kandidáty z kola prvního - i ty neúspěšné. Prý pro jistotu.

10 milionů lístků sem, 10 milionů tam. Tiskárna Moraviapress měla před 2. kolem pořádně napilno. Připravovala volební lístky pro všech devět kandidátů.

Do 2. kola sice postoupili jen Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, ale jak se říká, "náhoda je blbec" a podle platných zákonů se musí prý počítat i s tím, kdyby některý z kandidátů odstoupil. Šanci by pak měl další v pořadí - Jan Fischer. A kdyby do 2. kola nenastoupil on, oslovovali by se další z kandidátů podle výsledků prvního kola voleb. 

Že by však došlo až na devátou v pořadí Janu Bobošíkovou je absurdní představa. Přesto jsme na ni připraveni. Co kdyby... A do volebních místností poputují před 25. a 26. lednem, kdy proběhne 2. kolo, lístky všech kandidátů. Voliči je tentokrát nedostanou do schránek, ale až od volební komise.

Plýtvání? Ministerstvo nesouhlasí

Tenhle systém však přivádí k zamyšlení, zda nejde o prachobyčejné, nesmyslné plýtvání. A tak se i politici pozastavují nad tím, zda by nebylo vhodné udělat změny.

A to třeba již v 1. kole, kdy by se místo devíti lístků kandidátů zaškrtávalo, či kroužkovalo na jednom lístku tak, jak známe z kandidátek politických stran při krajských volbách.

Náklady na tisk by byly nižší, jenže ministerstvo vnitra je zatím proti této možnosti: "Hlavní argument proti ní, který vyvažuje i případnou finanční úsporu, spočívá v riziku vyššího počtu odevzdaných neplatných hlasů," vysvětlil Václav Henych, hlavní koordinátor voleb, pro LN. 

Tiskárna prý udělala chybu, lístky musela tisknout znovu

Stát vydá v současnosti na tisk lístků kolem 25 milionů korun. Ty současné pro druhé kolo však vyjdou ještě dráž. Tiskárna Moraviapress prý totiž vytiskla volební lístky bez řádné autorizace a s chybou, tvrdí vnitro, a tak miliony lístků musela na vlastní náklady tisknout znovu.

"Podle smlouvy na lístcích musí být informace, že se jedná o druhé kolo voleb, což se nestalo. Chyběla na nich také autorizace ministerstva vnitra," dodal mluvčí ministerstva Vladimír Řepka pro ČTK. Řádný průběh voleb to ale podle něj nijak neohrozí.

maver ( 23. ledna 2013 20:10 )

Podle mého bude K.S. volit jen Praha.

rambo1993 ( 22. ledna 2013 14:22 )

Kníže kecá, nejradši by vrátil všechno Sudeťákům

dsmann ( 21. ledna 2013 11:57 )

Pokud někdo odstoupí (nebo z jiného důvodu vypadne) z finálního kola, automaticky místo něho nastupuje nejlepší z těch, co se původně do finálního kola nedostali. Tak je to ve všem. V oficiálních soutěžích, ve sportu i při volbách.

mrs.colombo ( 21. ledna 2013 11:25 )

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/2548-tak-tohle-uz-je-moc-na-hrade-schwarzenbergovy-man zelky-se-hajluje-.aspx Tak tohle už je moc. Na hradě Schwarzenbergovy manželky se hajluje!

zadnice ( 21. ledna 2013 10:31 )

Naprostý souhlas!!!

Zobrazit celou diskusi