Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Livia Klausová: Na Hradě Rakušanku nechci

Livia Klausová nepřímo podpořila Zemana.
Livia Klausová nepřímo podpořila Zemana.  (Autor: Blesk)
Autor: oj, ČTK - 
18. ledna 2013
22:06

V pátečním duelu prezidentských kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana na Primě dostala prostor i manželka současné hlavy státu Livia Klausová. "Nechci, aby první dáma na Hradě mluvila jenom německy," řekla a připojila se tak ke svému muži, který taky podpořil Zemana.

Klausová uvedla, že Zeman má vztah k ČR a lidem, kteří v ní žijí. Podle ní také jako politický protivník jejího muže Václava Klause "vždy držel slovo.

První dáma se v podpoře Zemana přidala ke svému muži. Prezident Klaus ve čtvrtek řekl, že si přeje, aby se jeho nástupcem ve funkci stal člověk, který patří do této země a strávil v ní svůj život. Nepřímo tak podle očekávání podpořil právě Zemana.

Schwarzenberg v reakci uvedl, že Klausovu podporu svému soupeři očekával. Zeman řekl, že si prezidentova názoru váží.

Klaus a Zeman jako někdejší lídři ODS a ČSSD absolvovali řadu politických střetů a několik let dominovali české politice. Po letech soupeření však našli v roce 1998 společnou řeč, když uzavřeli kontroverzní opoziční smlouvu. Umožnila vznik menšinové vlády ČSSD a zaručila občanským demokratům podíl na moci.

Schwarzenberg v roce 1948 s rodiči emigroval do Rakouska, do vlasti se vrátil na podzim 1989. S Klausem se za dobu svého politického působení dostal několikrát do slovní přestřelky. Už koncem prosince 2006 se Klaus kriticky vyjádřil k nominaci Schwarzenberga na funkci ministra zahraničních věcí ve vládě premiéra Mirka Topolánka.

syringa2 ( 26. ledna 2013 07:07 )

Klausová. "Nechci, aby první dáma na Hradě mluvila jenom německy,"… =============================================== Tak muze mluvit vahilsky, ci jinymi jazyky ktere ovlada.

syringa2 ( 26. ledna 2013 07:05 )

MNy jsme take tu komunistickou obludu Livii ze Slovenska nechteli.

imothep ( 24. ledna 2013 16:27 )

Na Hradě Rakušanku nechci řekla Nula !

krivan ( 24. ledna 2013 09:19 )

Česi dajte si tam toho starého atrapu s jeho "rakúskou manželkou", ktorú si opätovne zobral, len preto, že už vtedy pomýšľal na "prezidenta" , aspoň budeme mať o zabávu postarané každý deň a stane sa z Vás monarchia prípadne spolkový štát nemecka ? všetci Česi - národovci sa budú v hrobe obracať no, ale komu nieto rady, tomu nieto pomoci

paul ( 21. ledna 2013 16:18 )

JÁ MĚL ZA VEDOUCÍHO SLOVÁKA A VŽDYCKY JSEM ŘÍKAL SLOVÁK JE MAĎARSKÉ EMBRIO HOZENÉ PŘES DUNAJ.

Zobrazit celou diskusi