Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Politolog: Zeman měl silnější argumenty, kníže byl vtipný, Moravec slabý

Politolog Zdeněk Zbořil (nahoře uprostřed) okomentoval pro Blesk superdebatu prezidentských kandidátů i moderování Václava Moravce
Politolog Zdeněk Zbořil (nahoře uprostřed) okomentoval pro Blesk superdebatu prezidentských kandidátů i moderování Václava Moravce  (Autor: Reprofoto ČT, EPA, Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
18. ledna 2013
14:38

ROZHOVOR: Superdebatu prezidentských kandidátů na ČT okomentoval pro Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil. Prozradil, co si myslí o přesvědčivosti argumentů obou kandidátů, o tom, zda Schwarzenbergovi škodí spojení s Kalouskem a utahování Klause mladšího z jeho hymny, či zda jde předělat ironického "starého psa" Zemana. A pozastavil se i u role moderátora Moravce.

Jak na vás působila včerejší argumentace kandidátů? Kdo byl přesvědčivější?

Zbořil: Karel Schwarzenberg byl jako obvykle vtipný a oceňovali to nejen jeho věrní, ale i nevěrní. Argumentačně silnější však byl Miloš Zeman. Zejména pokud šlo o ekonomiku a domácí politiku, ale kupodivu i u témat mezinárodně politických.

Který z argumentů jednotlivých kandidátů vůči druhému považujete za nejostřejší? Který může nejvíce tomu druhému uškodit?

Zbořil: Asi ten, kdy Miloš Zeman upozornil Karla Schwarzenberga na to, že jako ministr zahraničních věcí, který by chtěl soudit Edvarda Beneše za zacházení s tzv. sudetskými Němci, by měl znát kompetence tohoto soudu. A samozřejmě i to, když konstatoval jeho neznalost některých státních aktů. (Viz. přítomnost presidenta na zasedání PS PČR a vlády.) Ale asi příliš jeden, ani druhý svými argumenty své voliče neovlivní. Zdá se mi, že ti už jsou předem rozhodnuti.

Zeman poukazuje na působení Schwarzenberga ve vládě Petra Nečase, Schwarzenberg na působení Zemana coby předsedy vlády, který uzavřel opoziční smlouvu. Není na tom však hůře v tomto případě kníže, neboť lidé zapomínají, co bylo dříve?

Zbořil: To, že Zeman připomněl hned v úvodu svého prvního příspěvku funkce Karla Schwarzenberga v obou posledních vládách (Topolánkově a Nečasově), jeho významnou funkci místopředsedy vlády, ministra zahraničních věcí a předsedy koaliční strany samozřejmě škodí Schwarzenbergovi. A nemusí se ani připomínat aféra senátora Čunka, problémy Vlasty Parkanové a Alexandra Vondry, to je samozřejmě velkou nevýhodou Karla Schwarzenberga.

Zbořil: Ale pokud by se oba diskutéři vraceli dál do minulosti, která se ztrácí a je překrývána mediálně atraktivnějšími současnými tématy, měl by Miloš Zeman další výhodu díky své paměti, za kterou paměť jeho partnera pokulhává.

Karel Schwarzenberg dorazil k debatě s plackou s Miroslavem Kalouskem, kterou navrhla Kateřina Klasnová ("Mirek is not dead! Nechci Kalouska na Hradě") - může knížeti spojení s Kalouskem ve 2. kole volby uškodit?

Zbořil: Ano, myslím, že spojení s panem ministrem financí bude hojně Schwarzenbergovými protivníky využíváno i zneužíváno. A zřejmě si toho jsou oba kandidáti dobře vědomi. Jak konečně svědčí i útěk poslance Schwarzenberga ze Sněmovny při debatě o amnestii a trochu nesrozumitelným slovním spojením na placce, který říká, že pan Kalousek nebude na Hradě (co by tam také dělal?) a vyjadřuje víru, že není mrtev. Je to myšleno politicky nebo biologicky?

Jaký máte názor na útok Václava Klause mladšího na Karla Schwarzenberga?

Zbořil: Je to nedůstojné pana učitele, ředitele. I školní vtípek syna současného presidenta je politickým činem a pan Klaus jr. to měl lépe uvážit.

Jak hodnotíte řečnický styl Miloše Zemana? Nevyužívá ironii a sarkasmus až příliš? A co jeho útoky směrem k moderátorovi pořadu Václavu Moravcovi?

Zbořil: Miloš Zeman se svou ironií a sarkasmem proslavil, tak ho dnes už asi nikdo nepředělá. Ale pan Moravec by měl vzít na vědomí, že je moderátorem, tím, kdo moderuje, umírňuje, a nikoli účastníkem diskuse. Chce od účastníků diskuse stručné a jednoznačné odpovědi a klade dlouhé a nejednoznačné otázky. To, co je přijatelné v pořadu Otázky Václava Moravce se nehodí do diskuse na této úrovni, včetně podivného oslovování křestním jménem a příjmením. Nejsme v Americe nebo v Rusku, kde tykání, onikání aj. má jinou tradici a funkci ve způsobu komunikace.

3drak ( 20. ledna 2013 15:16 )

Koho volí církev svatá a kardinál Dominik Duka? Že by z vděku Karla S.? Nemá to kardinál jednoduché, když je zárověň Klausův vděčný přítel, m.j. za jeho zásadové podepsání-nepodepsání církevních darů, které nakonec zaplatí všichni daňoví poplatníci, většinou proti své vůli, aniž by se jich demokraticky kdokoliv z vládních zločinců zeptal. Referenda se báli, věděli, že by lidé odmítli.

3drak ( 20. ledna 2013 15:07 )

Karel Schwarzenberg = Bilderberg a maňásek Kalouska a jeho vlivové skupiny, která za ním stojí. Dosáhnout, aby u českých nezávislých a nestranných soudů se posuzovalo jeho dědictví (adopce) podle rakouských zákonů byl husarský kousek. Bylo asi potřeba korupce kombinované - politické i jiné. Fce hradního Havlova kancléře by byla málo. Že by třeba nějaká zpravodajská služba, kompro a pár grošů? A pak je tady jmenování ústavních soudců a tím ve hře Lex Schwarzenberg a majetek hlubocko-krumlovské větve za nějakých 40 miliard. A to stojí za to být na cca 2 roky presidentem,splnit i jiné plánované úkoly a pak ze zdravotních důvodů abdikovat .... To by byl pěkný schlafen president, ten unavený Karl

andreavalnikova ( 20. ledna 2013 14:57 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si vydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenaBoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, brzy to uz nebude mozne!

reggina ( 19. ledna 2013 23:38 )

To nam vsem..............

reggina ( 19. ledna 2013 23:17 )

Pro vsechni: KS hymnu umi, jen behem zpivani obcas mel mikrospanek

Zobrazit celou diskusi