Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus mladší: Posmíval se knížeti za hymnu, jeho studenti proti němu sepsali petici

Studenti gymnázia PORG sepsali proti svému řediteli Václavu Klausi ml. petici za jeho parodii na Karla Schwarzenberga
Studenti gymnázia PORG sepsali proti svému řediteli Václavu Klausi ml. petici za jeho parodii na Karla Schwarzenberga  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
16. ledna 2013
19:37

"Ktéé tomof muj, ktéé tomof muj," tak ukončil Václav Klaus ml. oficiální email, kterým za svou školu PORG reagoval na inzertní nabídku. Svou parodií na zpěv Karla Schwarzenberga ale nepopudil jen příznivce tohoto kandidáta na prezidenta, ale především své zaměstnance a studenty. Ty teď proti němu sepsali petici.

"Vzhledem k tomu, že jste nevystupoval jako soukromá osoba, ale jako ředitel PORGu, reprezentujete současné zaměstnance, studenty, absolventy a jejich rodiče. V takové situaci není ve Vaší pozici slušné nekompromisně a jednoznačně prezentovat žebříček hodnot, který zastáváte vy sám jako soukromá osoba, Vaše jednání považujeme za urážlivé a zásadně se proti němu stavíme," píše se v petici.

Kaje se, ale...

Klaus se k celé situaci kolem svého neprofesionálně pojatého e-mailu vyjádřil na svém blogu. "Z mé strany byla chyba, že jsem tyto své soukromé názory zkratkovitě projevil v odpovědi na nabídku inzerátu týkající se gymnázia. Protože do korespondence školy (zcela apolitické) nepatří," napsal.

Přesto ale neváhal znovu do Schwarzenberga kopnout, tentokrát prostřednictvím minulosti jeho otce. Připomněl jeho členství v prvorepublikové organizaci Vlajka, kterou ředitel prestižního gymnázia označuje za "extrémně protižidovskou, protimasarykovskou a xenofobní".

Obvyklá interpretace činnosti této skupiny před vypuknutím 2. světové války, bývá ale pojímána poněkud jinak. "Dozvěděl by se, že prvorepubliková Vlajka byla nacionalistické hnutí, vymezující se proti kapitalismu, marxismu a německému nacismu. Karel Schwarzenberg z Vlajky vystoupil na podzim 38, když se do vedení začala dostávat pozdější kolaborantská garnitura," upozorňuje na Klausův omyl ve svém blogu disident Jan Urban.

itartas ( 8. února 2013 13:41 )

KS pro republiku neudělala vůbec nic, celý život tu žiju a dověděla jsem se o něm až ho vytasil VH a on si přifrčel zarestituovat. Naopak VK celou dobu chránil ČR před eurem...no počkejte to uvidíme teprve mazec až budeme platit eurem.

rukka ( 22. ledna 2013 16:02 )

Pane Václave Klausi, oba jsme absolvovali komunistické školy s jejich Občankou a Dějákem, vedenými zcela v duchu Krakonošských pohádek, ale přeci jen už je to nějaký ten pátek. Nemusíme si jistě myslet o politice totéž, abychom ze sebe nedělali časopis Dikobraz s jeho svěžím humorem pro pracující. Co se týká otce Karla Schwarzenberga, řekl bych, že zjednodušujete, či přímo lžete, což je hanba. Rozhodl jste se jako ředitel prestižního gymnázia podkuřovat šovinistům a blbcům – vaše věc. Jedna věc je ovšem mimo diskusi: Karel Schwarzenberg používá velmi přesnou a bohatou češtinu, ale má řečovou vadu – tedy tělesný handicap. To je rozdíl, kterému rozumíte. Oba přeci víme, že Karel Schwarzenberg zná slova naší hymny. A měl byste vědět, co pro tuto zemi udělal, a jaké postoje vůči ní zastával a zastává. Nevíte-li to – vaše ostuda. Co ale víte moc dobře je, že vaším „kté domoff můj….“ se ve skutečnosti posmíváte nikoli neznalosti češtiny, ale fyzickému handicapu. A to je od vás, řekl bych, trapný. Myslíte, že by Karla Schwarzenberga napadlo „žertovně“ se ptát, proč se – a já se omlouvám - šklebíte? Nenapadlo. A to je ten rozdíl mezi ním a vámi. Jinak nic ve zlým – Honza Hřebejk

sluki ( 18. ledna 2013 11:47 )

www.sousednahrad.cz

habri ( 18. ledna 2013 09:43 )

presne tak,jeho otec zlikvidoval vse kvalitni,co tu po byvalem rezimu zbylo,kritizoval komedianta Havla a sam v ramci cehosi svemu celozivotnimu skandalu nasadil korunu s amnestii,nicmene je pravda,ze asi nic jineho si tento narod nezaslouzi,protoze ho vedou jedni a titiz,jak za komunistu,tak nyni,jen si rodinne a typove predavaji stafety...prezident stejne nic nezmeni,jen dalsi figurka do ceskeho mariase...

islander ( 17. ledna 2013 12:59 )

Varujte se poznamenaných ...

Zobrazit celou diskusi