Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bosna a Hercegovina je na cestě do EU. Zelenskyj pochválil Českou pomoc Ukrajině

Aktualizováno -
21. března 2024
21:42
Autor: ČTK - 
21. března 2024
07:06

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie na summitu řešili zejména situaci na Ukrajině i na Blízkém východě, otázky bezpečnosti a obrany EU a budoucí rozšíření bloku. Přes videohovor se připojil  ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ocenil českou iniciativu v pomoci Ukrajině. Česko na jednání zastupoval premiér Petr Fiala.

Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou, oznámil dnes večer na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel.

Gratulujeme! Vaše místo je v naší evropské rodině,“ vzkázal balkánské zemi Michel, který rozhodnutí premiérů a prezidentů zemí EU označil za klíčový krok na cestě Bosny a Hercegoviny do Evropské unie. Zdůraznil ale zároveň, že zemi ještě čeká na této cestě tvrdá práce.

Evropská komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou letos v polovině března. Podle její hodnoticí zprávy se země za poslední měsíce významně posunula kupředu a přijala důležité reformy, například zákon o předcházení střetům zájmů či o boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

„Bosna a Hercegovina učinila významné kroky ke zlepšení systému justice, boje proti korupci, organizovanému zločinu a terorismu a zlepšení zvládání migrace,“ uvedla tehdy komise v tiskovém prohlášení. Rovněž i zahraniční a bezpečnostní politika Bosny a Hercegoviny „je v plném souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU, což je významný, pozitivní a zásadní krok v době plné geopolitických zvratů“, dodala EK.

Bosna a Hercegovina formálně o vstup do EU požádala na začátku roku 2016, navazující procesy však podobně jako u dalších balkánských zemí postupovaly velmi pomalu. Kandidátský status země získala až v prosinci 2022.

Se šéfem OSN premiéři a prezidenti členských států EU probírali situaci na Blízkém východě, zejména konflikt mezi palestinským hnutím Hamás, které EU považuje za teroristickou organizaci, a Izraelem.

Summit EU vyzval k okamžité humanitární pauze vedoucí k příměří v Gaze  a k  okamžité humanitární pauze vedoucí k udržitelnému příměří v Pásmu Gazy, oznámil předseda vrcholné unijní schůzky Charles Michel. Podle něj dospěl dnes summit ohledně situace na Blízkém východě „k silnému a jednotnému prohlášení“.

Zrychlí se pomoc Ukrajině?

Summit se dnes v Bruselu také shodl, že členské státy EU urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci Ukrajině. V závěrech rovněž šéfové států a vlád unijních zemí ocenili českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu. O tom, že bránící Ukrajina potřebuje další zbraně, munici a podporu ostatně ve svém videoposelství odpoledne hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina podle EU potřebuje zejména systémy protivzdušné obrany, rakety a munici. „Evropská rada vítá všechny nedávné iniciativy v tomto ohledu, včetně iniciativy zahájené Českem, která se týká urychleného obstarání munice pro Ukrajinu, což umožní rychlé splnění závazku EU poskytnout Ukrajině milion nábojů dělostřelecké munice,“ stojí v závěrech z jednání.

Osud zmrazených ruských aktiv

Šéfové států a vlád dnes debatovali rovněž o možném využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv. Evropská komise ve středu navrhla, aby bylo 90 procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použito k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země.

Evropská rada návrh Evropské komise a unijní diplomacie, včetně možnosti použití na „financování vojenské podpory zhodnotila“, stojí v závěrech dnešní schůzky. Návrh nyní musí jednomyslně schválit unijní ministři zahraničí. Některé ze zemí měly s využitím peněz na vojenské účely problém, například Maďarsko či Rakousko.

Vzhledem k tomu, že text závěrů z jednání hovoří pouze o „možnosti“ použít je na zbraně, tedy nejde o nic závazného a přesně daného, země s tím nakonec podle informací ČTK neměly problém a příslušný odstavec v dokumentu zůstal.

Dnešní jednání summitu EU skončilo, v pátek by se měli šéfové států a vlád zabývat ještě tématem zemědělství. Konat se bude rovněž i takzvaný eurosummit, kde se sejdou představitelé členských států, které jsou v eurozóně.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video  Orbán jako kůl v plotě: Lídři EU se mu v Bruselu vyhnuli obloukem  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa