Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká granátová pomoc Ukrajině. Maďaři a Slováci se nepřidají, expert řekl, proč

Autor: amb - 
21. března 2024
16:31

Hanba, zlobí se slovenský opoziční lídr Michal Šimečka. Bratislava se spolu s Maďarskem Viktora Orbána nepřipojí k české muniční iniciativě na pomoc Ukrajině. „Ten příkop, který byl vyhloubený, tak se nezasypává," komentoval pro Blesk expert Vratislav Havlík. Podle odborníků za tím stojí i současná slovenská finanční situace. Navíc pro Česko je teď důležitější Polsko. 

„Je to hanba. Ministr Blanár potvrdil, že Slovensko se nepřidá k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu. Náš soused čelí brutální agresi a my čekáme, že se bude brániť polštáři a peřinami?“ reagoval na sociální síti X opoziční politik Michal Šimečka, lídr strany Progresivní Slovensko. 

„Česká iniciativa se setkala s velkou podporou civilizovaného světa i Ukrajiny. Takto se dělá suverénní zahraniční politika. Ne strkáním hlavy do písku, ještě i to směrem k východu, jak to dělají Blanár, Fico, Danko a Pellegrini," dodal. 

Podle experta na Slovensko Matúše Haláse se dalo čekat, že se k české iniciativě Slovensko nepřidá. „Upřímně řečeno tam není asi problém v rámci toho postoje jako takového, ale kvůli tomu, z jakých východisek ten postoj vychází. Kdyby slovenská vláda řekla, že má bohužel obrovský deficit ve financích, půjčuje si na finančních trzích za nejhorších podmínek ze všech zemí eurozóny, což je fakt, a nemůže si dovolit další peníze, to by byla logicky racionální argumentace. Ale bohužel ten slovenský postoj vychází z toho, že interpretace současné slovenské vlády konfliktu na Ukrajině je postavená na hlavu," řekl Blesku Halás. Současný postoj Slovenska a Maďarska k Ukrajině je podle něj totožný. 

Rozhodnutí Slovenska ohledně muniční iniciativy nepřekvapilo ani politologa Vratislava Havlíka. „Jde o pokračování jednoty, která se rodí mezi Maďary a Slováky na straně jedné a Čechy a Poláky na straně druhé,“ řekl Blesku. „Jen se potvrdili ve svých pozicích a v tom novém rýsujícím se V2+2, kdy Maďaři a Slováci jsou na straně jedné a Češi a Poláci na straně druhé, alespoň co se týče té ukrajinské krize,“ vysvětlil. 

Žádnou zásadní roztržku podle něj poslední schůzka Visegrádské čtyřce nepřinese, protože ta už nastala. Setkání ministrů zahraničí pouze potvrdilo to, co se už stalo během jednání na nejvyšší úrovni. „Ten příkop, který byl vyhloubený, tak se nezasypává, ale že by ho to více prohloubilo, to si nemyslím. Nemyslím si, že to bude nějak rezonovat, že by se teď nějak zásadně dohádali a upozorňovalo se na summit ministrů zahraničí, jen se potvrdilo, co už víme,“ sdělil. 

Podle ředitele Asociace pro mezinárodní otázky Víta Dostála je podstatnější současný postoj Polska. „Já to vnímám přesně tak, jako když tu byli premiéři. Tehdy v Praze proběhla jedna důležitá česko-polská schůzka a potom ještě také V4. Stejně tak to bylo i teď. Myslím si, že ta včerejší česko-polská byla mnohem důležitější než celý Visegrád,“ uvedl pro Blesk. Zdůraznil však, že to neznamená, že by schůzka Visegrádské čtyřky byla k ničemu. Koneckonců je to však polské území, přes které věci na Ukrajinu putují. 

Vztahy Prahy s Varšavou jsou přitom silné a vřelé. „Dokonce i naše zahraničně politická strategie jasně říká, že Polsko je náš strategický partner, což je přívlastek, který má několik jako zemí,“ uvedl Dostál s tím, že jde třeba o Spojené státy nebo Německo. Po posledních polských volbách má navíc současná vláda v Evropě i lepší image, což uvolňuje napětí, které mohlo existovat.

„Fico se našel v Orbánově rétorice"

Fico se podle Dostála přibližuje hlavně zájmu části svého voličstva. „Jeho cílem není být co nejblíže Maďarsku, jeho cílem je udržet se u moci a aby kandidát, kterého podporuje, zvítězil v prezidentských volbách a vládnutí probíhalo co nejjednodušeji. Jeho cílem není být kolonií Maďarska, ale mít prostě prostor dělat si na Slovensku, co on nebo lidé jemu blízcí budou chtít,“ vysvětlil. Jako zajímavý vnímá i kontext. Schůze šéfů diplomacie proběhla na pozadí jednání Evropské rady, kde budou na stole další věci týkající se Ukrajiny a vybarví se, jak se k tomu Slovensko a Maďarsko postaví.   

„Ty vztahy jsou důležité mezilidsky, to samozřejmě nevymažeme a nikdo to vymazat nechce,“ řekl k současné atmosféře mezi Českem a Slovenskem. „Když ale budujeme nějakou strategickou zahraničněpolitickou iniciativu, tak máme samozřejmě hledat podporu všude, tedy i na Slovensku. Avšak abychom ji prosadili, tak je důležité mluvit nejdříve s Polskem, s Německem nebo s Nizozemskem a Dánskem,“ dodal.

Podle Havlíka je Robert Fico taktičtější a více vyčkává, nezastírá však, že se našel v Orbánově mírové rétorice. Neřeší přitom, jestli je cena za mír zaplatitelná. „Je to nějaká rétorika pro jeho voliče. Nezapomeňme, že na Slovensku budou volby, nezapomeňme, že toto zapadá i do toho, co říká Peter Pellegrini,“ uvedl. „Tady ten mírový narativ prostě funguje v Pellegriniho táboře, on s tím dělá body, co mu musí krýt záda, protože i ve Ficově zájmu, aby se Pellegrini stal prezidentem.“

Video  Čaputová v Praze: S Pavlem vyrazila na film o Havlovi, potkala i Bartošku, Fialu i studenty před fakultou  - Instagram - Zuzana Čaputová, Petr Pavel
Video se připravuje ...

jajas ( 25. března 2024 14:23 )

Otázka je, jak si slováci ten mír představují....v této neklidné době....Jakým způsobem ho chtějí zajistit. Pokud nechají Ukrajinu Putinovi, pak to pro ně bude znamenat, že budou mít vlastně Rusko jako svého souseda. No a protože u rusů a u Putina člověk nikdy neví, je možné, že se slováci stanou součástí ruska....situace je těžko řešitelná.... 😨

Miloslav Podhola ( 23. března 2024 14:04 )

Slovaci jsou většinové přesvědčení, že mír je lepší než jaderná válka.
Čestí, současní vládnoucí politici, bohužel, k takovému poznání ještě nedospěli a asi ani nedospějí, neb jsou nedospěli i současní politici EU.

Miloslav Podhola ( 23. března 2024 14:04 )

Slovaci jsou většinové přesvědčení, že mír je lepší než jaderná válka.
Čestí, současní vládnoucí politici, bohužel, k takovému poznání ještě nedospěli a asi ani nedospějí, neb jsou nedospěli i současní politici EU.

janapu ( 23. března 2024 13:24 )

Pro Jajas ...."česká granátová pomoc Ukrajině, když se na tom podílí 18 zemí?
Nikdo nebude řešit kolik zemí se na tom podílí. Stačí první 4 slova. A o to tady jde... najít užitečné idioty, Ano našli. Takže modleme se a díky za každé dobré ráno. Asi tak.

Ludmila Micikova ( 23. března 2024 06:19 )

Je to velmi aktivisticka záležitost dodávat munici Ukrajině. Tato činnost se z dlouhodobého hlediska Cesku nemusi vyplatit. Mělo by se to odrazit jako názor občanů ve volbách, které proběhnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa