Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Stalin by považoval srovnání s Putinem za „urážku“, říká velvyslanec, který působil v Rusku

Autor: DVL, swp - 
8. dubna 2024
05:00

Sir Andrew Wood, který kdysi strávil jako velvyslanec Velké Británie pět let v Rusku, uvedl, že by Josif Stalin považoval srovnání s Vladimirem Putinem za „urážku“. Vyjádřil také svůj názor na ruské prezidentské volby a na ruské obyvatelstvo, které za dobu své práce na ambasádě stihl poznat. Informoval o tom zpravodajský kanál Sky News.

Josif Stalin by považoval srovnání s Vladimirem Putinem za „urážku“, uvedl bývalý britský velvyslanec v Rusku sir Andrew Wood. Vyjádřil se také k ruským volbám, které podle něj nebyly žádným překvapením. „Nebyly to volby v pravém slova smyslu, protože tam byl jenom jeden kandidát a lidé byli tvrdě nuceni, aby ho šli volit,“ okomentoval Wood.

Bývalý velvyslanec v Rusku také dostal otázku ohledně toho, co si myslí o výroku ministra obrany Velké Británie Granta Shappse, který řekl, že Putin je něco jako „novodobý Stalin“. „Myslím, že tohle srovnání je spíš urážka Stalina, protože Stalin řídil ohavný a násilný režim, ale byl to režim, který byl organizován,“ řekl sir Andrew.

„Rusové jsou velmi slušní lidé“

„Způsob, jakým je nyní Rusko Putinem ovládáno, neodpovídá opravdovému režimu v tom smyslu, že není nijak organizováno kromě toho, že musíte dělat, co vám Putin nařídí,“ pokračoval.

Na otázku, co cítí k lidem v zemi, kde žil jako velvyslanec po dobu pěti let, odpověděl: „Lítost, řekl bych, mám-li být upřímný.“

„Putin je zrádcem svojí země. Vytvořil něco, co se nyní primárně zajímá o násilí a krev. Lidé v Rusku, protože jsou ve válce, nechtějí prohrát, nechtějí být poníženi a to se dá pochopit. Ale jsou to velmi slušní lidé, je pozoruhodné, kolik jich uteklo a nyní žije mezi námi. Nejsou tak hloupí, aby věřili, že všichni musí v Rusku souhlasit se vším, co Putin řekne,“ uzavřel Wood.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa