Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

10 let od okupace Krymu: Obyvatelé se brání, ale čelí mučení či „nečekaně zmizí“

Autor: DVL, swp - 
19. března 2024
17:12

Uplynulo 10 let od ruské anexe Krymu. Co se od té doby změnilo? Řada Ukrajinců se tam stále brání a stále čelí útlaku. Bývají odváděni do vězení, mučeni či „nečekaně zmizí“. Čelí domovním prohlídkám či nátlaku přijmout ruský pas, aby měli přístup ke zdravotní péči. Krymský poloostrov je navíc plný propagandy. Jeho ulice jsou zaplněny billboardy s Vladimirem Putinem, píše zpravodajství CNN.

Drobná žena klidně opouští svůj domov v doprovodu skupiny velkých mužů v zelených uniformách. Vypadají děsivě, když jim zelené kukly zakrývají větší část obličeje a skrývají jejich identitu, nicméně nášivky ruské vlajky na jejich úborech prozrazují jejich příslušnost.

Ta žena se jmenuje Lutfije Zudijevavá, je to krymská Tatarka, a sdílela video z tohoto momentu na sociálních sítích. „Přišli do mého domu, aby ho prohledali,“ řekla v rozhovoru z okupovaného ukrajinského poloostrova a vypadala stejně odhodlaně jako při zatčení. „Jsem na to nachystaná roky.“

Vyrovnanost a předvídavost získala zkušenostmi, nyní byla zatčena již potřetí od roku 2019. Tentokrát byla zadržována jednu hodinu a byla obviněna ze „zneužívání svobody masových médií“ kvůli svým příspěvkům na sociálních sítích. „Když se zabýváte politicky motivovanými kriminálními případy nebo když píšete o mučení, nejde to jinak, dostane se do hledáčku speciálních služeb nebo policie,“ vysvětlila.

Zudijevavá je lidsko-právní aktivistka a také jedna z mnoha Ukrajinců, kteří trpí pod již 10 let trvající ruskou nezákonnou nadvládou na Krymu, kde dochází k represi jakékoli opozice a porušování lidských práv, jak uvádí OSN. Oblast je také poznamenána ruskými zákony a institucemi. „Dochází k zatýkání, prohledávání, mučení a represi,“ vyjmenovala Zudijevavá. „Jakmile se pokusíte veřejně vyjádřit svůj nesouhlas… nebo se do toho nějak zamotáte, jste terč. Je to nevyhnutelné.“

„Situace se zhoršuje“

Zatýkání jednotlivců nebo i masové zatýkaní jsou v místech, kde žijí především krymští Tataři, běžné od roku 2014. Krymští Tataři jsou muslimská menšina turkického původu a jsou považováni za původní obyvatele Krymu. Byli také potlačováni v době, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu v čele s diktátorem Josifem Stalinem, který tatarské Krymy násilně deportoval v roce 1944.

Když Ukrajina získala nezávislost, bylo jim dovoleno se vrátit. Krymští Tataři byli mezi těmi, kdo byli proti ruské anexi Krymu v roce 2014, a lidsko-právní organizace potvrdily, že je ruské autority po obsazení poloostrova pronásledují.

Nicméně to se ještě zintenzivnilo po ruské invazi na Ukrajinu v únoru roku 2022. „Situace se zhoršuje,“ řekl právník zabývající se lidskými právy Emil Kurbedinov, který je sám krymský Tatar. „Případy únosů, zadržování lidí bez soudu ve vězeních se navýšily, především po roce 2022.“

Kurbedinov žije na Krymu od roku 2008 a uvedl, že také čelil obtěžování ruských autorit již od roku 2014. Byl mnohokrát zatknutý, naposledy v únoru ze stejných důvodů jako Zudijevavá, která je jeho klientka.

Právník vypověděl, že ruští úředníci tvrdí, že jednají „proti terorismu“. „Pod záštitou boje proti terorismu mohou najednou zatknout náboženské osobnosti, novináře nebo lidi, kteří diskutovali o něčem neloajálním vůči úřadům, jiné nespokojené osoby,“ popsal Kurbedinov.

Ruské konfiskace

„Již od prvních měsíců jsme čelili velkému porušování lidských práv. Byly tam stovky případů, únosy a tak dále. Uvědomili jsme si, že jsme v úplně jiné realitě,“ popsal právník začátek okupace před 10 lety.

„Zaznamenali jsme systematické úsilí v podstatě vymazat ukrajinskou identitu, vymazat a potlačit vše ukrajinské. To zahrnuje i potlačení tatarské národní identity,“ řekl Krzysztof Janowski z mise OSN monitorující dění na Ukrajině. „Víme například, že proběhlo nejméně 100 vynucených zmizení lidí, kteří byli proti novému režimu a okupaci.“

Podle OSN Moskva vyvlastnila nejméně 730 pozemků patřících ukrajinským a tatarským občanům, které pak dala ruským vojákům nebo bývalým vojákům zapojeným do takzvané „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině. To téměř znemožnilo život na Krymu bez ruského pasu.

„Bez ruského pasu nemáte žádný přístup ke zdravotní péči, důchodům a tak dále. Lidé tak často dostávají nabídky, které nelze odmítnout. Nemohou získat přístup, v podstatě nemohou přežít. Přijetí ruského pasu je způsob, jak přežít tuto hroznou situaci,“ vysvětlil Janowski.

Investice a propaganda

Rusko na Krymu rádo upozorňuje na veřejné investice a patriotismus. Po 10 letech od obsazení se na celém poloostrově objevily billboardy, které oslavují investice Moskvy, které „tamější život učinily lepším“. Některé z nich zobrazují Krym s ruskou vlajkou, další Vladimira Putina a nápis: „Západ nepotřebuje Rusko. My potřebujeme Rusko.“

Nejedná se o nic nového, lokální proruská média či ruská státní média často upozorňují na nové silnice a další veřejnou infrastrukturu, jako jsou například sportovní centra nebo v některých případech dokonce mešity.

Kerčský most, který spojuje Krym s Ruskem, byl postaven v roce 2018 a je hlavním zdrojem ruské pýchy a zároveň hlavní částí propagandy. Má symbolický i strategický význam a je také důvodem, proč na něj Ukrajinci mnohokrát během války útočili.

„Takhle tady žijeme,“ řekl Kurbedinov. „Dneska se projíždíš po hezkých silnicích, přijedeš domů, zítra prostě zmizíš.“

Nechtěla být aktivistkou

Zudijevavá stejně jako další nechtěla být aktivistkou za lidská práva. Chtěla pracovat ve školství, a dokonce si před obsazením Krymu otevřela dětské centrum. Pak ale přišli ruští vojáci. „Začali jsme číst zprávy o pohřešovaných lidech, začali jsme číst zprávy o tom, že někteří z nich byli mučeni,“ řekla. „Uvědomila jsem si, že se od toho nedokážu oprostit a žít svůj život nadále, jako by se nic nestalo.“

Chvíli se snažila zkombinovat práci v dětském centru s aktivismem, ale Rusové jí zaklepali na dveře. „Bylo těžké vysvětlit rodičům, kteří k nám přivedli své děti a svěřili je nám, proč je jejich učitelka obtěžována a proč je dětské centrum prohledáváno,“ popsala Zudijevavá.

Své centrum uzavřela a zaměřila se na aktivismus. V roce 2020 se stala také novinářkou. „Sním o tom, že napíšu text, který změní běh události, nebo doufám, že má práce přinese takové výsledky, které by zastavily represe na Krymu. Dělám to záměrně a myslím, že jsem v roce 2014 překonala svůj strach,“ uzavřela.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa