Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potvrzeny spekulace: Skončil velitel ruského námořnictva, Černomořské flotile se proti Ukrajině nedaří

Aktualizováno -
19. března 2024
11:51
Autor: mav, lig - 
19. března 2024
11:09

Po týdnech spekulací Rusko potvrzuje, že skončil velitel námořnictva Admirál Jevmenov. Nahradil jej admirál Alexandr Mojsejev. Loďstvo, konkrétně Černomořská flotila, se potýká s neúspěchy ve "speciální vojenské operaci", ukrajinské drony a rakety mu způsobují citelné ztráty a nedovolují mu kontrolovat Černé moře.

„Novým vrchním velitelem ruského námořnictva byl jmenován hrdina Ruska admirál Alexandr Mojsejev,“ píše agentura TASS. „Vojenský velitel byl ve své nové funkci poprvé oficiálně představen na Dni ponorkového námořníka v Kronštadtu.“ Byť ne formálně, nýbrž coby „úřadující“.

Dříve funkci vrchního velitele námořnictva zastával admirál Nikolaj Jevmenov. Admirál Mojsejev byl velitelem Severní flotily od roku 2019, předtím velel Černomořské flotile a působil jako zástupce náčelníka ruského generálního štábu.

Už nějakou dobu byly pochyby, kdo vlastně velí loďstvu - a také Černomořské flotile ustupující před ukrajinskými drony a raketami. Dohromady Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedlo dříve Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, asi třetinu celé Černomořské flotily. O jmenování úřadujícího šéfa námořnictva na základě informací od svých zdrojů informovala Fontanka 10. března.

Když ruský ministr obrany Sergej Šojgu v polovině března navštívil velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu, nebyl na oficiálním videu vidět ani Jevmenov, ani šéf Černomořské flotily Viktor Sokolov. Naopak je tam admirál Alexandr Moisejev, aniž ministerstvo zmiňuje, že by už měl celé námořnictvo na starosti. Jevmenova zmiňuje web ministerstva obrany coby velitele v tiskové zprávě z 28. února. 

Jmenování takto vysokých velitelů má v gesci prezident Ruské federace. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov 11. března spekulovanou změnu v čele námořnictva potvrdit či vyvrátit odmítl: „Jsou dekrety označené jako 'tajné', nemohu je komentovat. Žádné otevřené dekrety, které by byly zveřejněny v této věci, neexistují,“ řekl Peskov podle agentury RIA Novosti

Video  Potopený křižník Moskva: Rusové zveřejnili video přeživších?! S námořníky se sešel admirál na Krymu  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa