Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Medveděv vyhrožuje Lotyšsku a Rumunsku. Evropští lídři jsou „slaboši a nuly“, tvrdí

Autor: DVL, swp - 
22. března 2024
18:30

V nedávných příspěvcích na sociálních sítích opět vyhrožoval bývalý ruský prezident a Putinův spojenec Dmitrij Medveděv evropským zemím. Lotyšského prezidenta Edgarse Rinkēvičse označil za „nacistického bastarda“. O Rumunsku pak prohlásil, že „není národ“. Nebránil se ani urážkám evropských lídrů, píše server Newsweek.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv hrozivě vyhrožoval Lotyšsku, které je členem NATO. Učinil tak prostřednictvím nedávného příspěvku na sociálních sítích.

Medveděv, místopředseda Rady bezpečnosti Ruska a blízký spojenec Putina, nazval lotyšského prezidenta Edgarse Rinkēvičse a další za „nacistické bastardy“ a řekl, že „si musí pamatovat osudy fašistů“. Napsal to na sociální síti X.

„Různí nacističtí bastardi, kteří přejí smrt Rusku, jako je Rinkēvičs, prezident neexistujícího Lotyšska, si musí pamatovat osudy fašistů, včetně Charkovského procesu z roku 1943. Odplata je nevyhnutelná. Memento mori!“ napsal exprezident.

Memento mori v latině znamená „pamatuj, že musíš zemřít“ a je připomínkou smrtelnosti.

Lotyšsko je bývalý sovětský stát, nezávislost získalo v roce 1991 a ve světě je považováno za suverénní stát. Země se stala členem NATO v roce 2004.

Rusko Rumunsku národní poklady nevrátí

Během Charkovského procesu v prosinci roku 1943 byli tři nacisté a jeden sovětský kolaborant odsouzeni z válečných zločinů sovětským vojenským soudem v Charkově k smrti. Tehdy bylo ukrajinské město Charkov pod kontrolou Sovětského svazu.

Medveděv si nedávno také vzal na mušku Rumunsko, kdy řekl, že „není národ“. Rumunsko je členem NATO a svou nezávislost získalo ve 20. století, vymanilo se ze Sovětského svazu a je považováno za suverénní stát.

Učinil tak na ruské obdobě ruského facebooku, sociální síti VKontakte. Ve svém příspěvku také kritizoval evropské lídry, označil je za „slabochy“ a „nuly“, přičemž odmítl výzvu, že má Rusko vrátit rumunské zlato, a uvedl, že zlato bylo zabaveno za „špatné chování“. Evropský parlament nedávno odhlasoval nezávazné usnesení, které požaduje, aby Rusko vrátilo Rumunsku národní poklady, které si uchovává od první světové války, včetně sortimentu šperků a 91,5 metrických tun zlata.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa