Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cena vajec v Rusku nekontrolovatelně stoupá. Na trzích se na ně stojí fronty

Autor: jmr - 
18. prosince 2023
05:30

Vladimir Putin se západním sankcím vysmívá, někteří obyvatelé Moskvy však opatrně upozorňují, že potýkání se Ruska s inflací a dopadem sankcí vedlo mj. ke zdvojnásobení ceny vajec. Jejich stoupající cena dělá ruským úřadům starosti i kvůli nezastupitelné roli vajec coby ingredience v předvánočním období, informuje server Euronews.

Kreml již měsíce trvá na tom, že Rusko chrabře odolává řadám odvetných opatření, která byla na zemi uvalena od počátku invaze na Ukrajinu v loňském únoru. Poukazoval hlavně na ekonomický růst o 5,5%, přičemž před rokem ekonomika naopak klesala o 3,5%. S blížícími se březnovými prezidentskými volbami, ve kterých si Vladimir Putin nejspíš opět prodlouží mandát, jsou úřady ještě více odhodlané přinášet lidu optimistické zprávy.

Kupní síla Rusů se ovšem za poslední dva roky opravdu zmenšila z důvodů velmi slabého rublu a vysoké inflace. Ta byla v listopadu o 7,48% vyšší než před rokem. Právě cena vajec se pak stala velmi výmluvným příkladem, který v zemi, jež již jakoukoliv veřejnou debatu převážně potlačila, rozdráždil jak média, tak internetové uživatele.

Podle Statistické služby Ruské federace (Rosstat) byla v listopadu průměrná cena vajec o 40,29% vyšší než před rokem. Konzumenti samotní hlásí ještě strmější nárůst. „Dřív jsem koupil tucet vajec za 70 rublů (17 korun). Teď stojí dvojnásobek – mezi 130 a 140 rubly (32-34 korun),“ řekl jednadvacetiletý student Ilja Zarubin.

„Jsem v šoku! Je hrozné, co se s cenami děje. Nejen vajec, ale všeho zboží,“ uvedla zase sedmdesátišestiletá důchodkyně Elizaveta Čalajevskajová.

Federativní služba veterinářského a fytosanitárního dohledu (Rosselchoznadzor) v reakci na situaci povolila dovoz vajec z Turecka, zatímco ruské ministerstvo zemědělství navrhuje šestiměsíční zákaz vývozu vajec. Vrchní prokurátor Igor Krasnov zase minulý týden přikázal ostatním prokurátorům, aby kontrolovali, zda výrobci a prodejny nezvyšují ceny bez opodstatnění.

Nárůst cen vajec o víkendu také vedl k neobvyklé situaci, když na zemědělském trhu v Bělgorodu stály davy na vejce fronty, protože byly prodávány za nižší cenu než v supermarketech. Videa této události se hojně rozšířila po sociálních sítích.

„Aby si mohl vejce koupit každý, bylo rozhodnuto, že jedné osobě budou prodány nanejvýše dva tucty,“ oznámila zástupkyně gubernátora oblasti Julia Čtčedrinová. Na Telegramu také ujistila obyvatele, že nedostatek vajec není a že se na každého dostane.

Strach z nedostatků je pozůstatkem sovětské éry, kdy byly fronty na základní potraviny každodenní výzvou. Podle expertů je nárůst ceny vajec způsoben stoupnutím cen krmiva drůbeže a veterinářských produktů, což z něj dělá nepřímý následek západních sankcí, které vedly ke zdražení dováženého zboží. Ceny kuřat se pak podle Rosstatu od loňského roku zvýšily o 29,26%.

Válka Rusko vs. Ukrajina
07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Ruské rodiny nyní bedlivě sledují ceny vajec, protože právě vejce a majonéza jsou základními ingrediencemi prosincových slavnostních pokrmů, především salátu Olivier, stálice ruského silvestrovského stolu.

„Na Silvestra si udělám salát Olivier, ať to stojí cokoliv, i když ingredience podražily,“ řekla šedesátiletá administrátorka moskevské psychologické asistenční služby Elena. „Ale je to smutné a je to škoda, že vejce takhle zdražily.“

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa