Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prigožin vzpourou ponížil Putina a zůstal naživu. Vše bylo vzhůru nohama! Teď přišla jeho smrt

Autor: vja - 
25. srpna 2023
20:34

Schůzka v Kremlu po vzpouře wagnerovců připomínala scénu z filmu Kmotr. Krátce poté, co byla v červnu vzpoura potlačena, bylo 35 jejich velitelů předvoláno k jednání s Vladimirem Putinem. Putin jim prý nabídl možnost pokračovat v bojích na Ukrajině. Ale Jevgenij Prigožin, jejich vůdce a hlavní finančník, se nabídce vzpouzel. O vývoji vztahu Putina s Prigožinem bezprostředně po vzpouře wagnerovců informoval britský deník The Guardian.

„Mnoho z nich s nabídkou souhlasilo“, tvrdil Putin. „Ale Prigožin nezaznamenal jejich reakci a řekl: ‚Ne, s tímto rozhodnutím nebudou souhlasit'.“ O dva měsíce později je Prigožin mrtev, pravděpodobně zavražděn. Jeho skon potvrdil Putin ve čtvrtek po téměř celodenním mlčení po havárii letounu v Tverské oblasti. Pro mnoho zasvěcených do záležitosti je větší otázkou, jak je možné, že se Putinovi vzepřel a zůstal tak dlouho naživu.

Byl to právě Prigožin, kdo zahájil červnovou vzpouru a odmítl ultimátum ministerstva obrany, aby se jeho žoldnéři podřídili armádě. Tím se stal největší výzvou pro ruský stát od doby, kdy Boris Jelcin během ústavní krize v roce 1993 nařídil svým tankům ostřelovat moskevský Bílý dům.

„Samotný fakt, že Prigožin po převratu nebyl zmizen, zcela převrátil naše chápání Putinova režimu,“ řekl Abbas Galjamov, politický konzultant a bývalý Putinův řečník. „Platilo pravidlo, že proti Putinovi se nesmí jít. Dva měsíce bylo všechno vzhůru nohama. Prigožin vytvořil pro Putina obrovský problém, ponížil ho.“

Dva měsíce po vzpouře se Prigožin zdál být na dně, ale ne mimo hru. V Bělorusku byl natočen, jak svým žoldákům říká, že vedení války na Ukrajině je „ostuda“. Byl vyfotografován na okraj rusko-afrického summitu a následně se objevil ozbrojený a v maskáčích kdesi v Africe a prohlásil, že „dělá Rusko ještě větším na všech kontinentech“.

Možná ještě důležitější je, že po vzpouře mu nikdy nebylo doručeno trestní oznámení. Jeho společnosti nadále získávaly mnohamilionové zakázky na catering a on dál cestoval mezi Afrikou, Běloruskem a Ruskem svým letadlem Embraer, dokud se ve středu nezřítilo.

„Dal tím signál, že je dovoleno jít proti Putinovi a všechno bude v pořádku,“ řekl Galjamov. „Myslel jsem si, že to bude jiné, jako v případě novičoku,“ řekl bývalý kremelský úředník. „Ale ukázalo se, že Putinovi lidé jsou kreativnější.“

Rozhodnutí zabít Prigožina bylo pravděpodobně učiněno hned na začátku po převratu, zejména mezi zastánci tvrdé linie. Putin možná potřeboval přesvědčit,“ prozradil bývalý vysoký úředník.

„Putin si dával na čas s vyhodnocením škod,“ řekl Andrej Soldatov, ruský novinář a expert na bezpečnostní služby. „Rozhodl se využít vzpouru jako záminku k jednání s zastánci tvrdé linie.

Mimo Kreml Prigožinova smrt pravděpodobně pomůže stabilizovat pnutí mezi armádními špičkami, včetně šéfa obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. „Prigožinovo odstranění je pro současný režim a náladu v armádě silně stabilizujícím faktorem,“ uvedl další zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa