Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Navalnyj zmizel! Už není v trestanecké kolonii IK-6, Rusové ho zřejmě odvezli jinam

Aktualizováno -
15. prosince 2023
15:50
Autor: ČTK - 
15. prosince 2023
10:12

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj je přesouván do věznice v jiné části Ruska, oznámila podle portálu Sota ruská vězeňská služba (FSIN). O tom, že kritik Kremlu už není ve věznici IK-6 ve Vladimirské oblasti, kde si odpykával svůj trest, informoval předtím jeho spolupracovník a právník Vjačeslav Gimadi, také s odkazem na FSIN. Kde se Navalnyj nachází, však úřady neuvedly. Jeho spojenci upozorňují, že o něm nemají žádné informace už deset dní.

„Soud přečetl informaci federální vězeňské služby, že Navalnyj opustil IK-6 za hranice Vladimirské oblasti. Kam přesně (ho odvezli) a kde se nyní nachází, neřekli,“ napsal na sociální síti X Gimadi.

Navalného spolupracovníci upozorňují už několik dní, že nevědí, kam se ruský opoziční předák poděl a v jakém je stavu. O tom, že ho úřady nechaly z věznice ve Vladimirské oblasti převést, informovala v pondělí jeho mluvčí Kira Jarmyšová, když napsala, že ho právníci hledali ve dvou vězeňských koloniích v regionu a tamní správy jim řekly, že v nich není.

„Připomínám, že advokáti neviděli Alexeje od 6. prosince,“ napsala dnes Jarmyšová na síť X. Jeho další spolupracovnice Marija Pevčichová o den dříve na stejné platformě uvedla, že se Navalného tým obrátil s žádosti o pomoc na Výbor OSN pro lidská práva. „To, co se děje s Alexejem, je ve skutečnosti vynucené zmizení a flagrantní porušení jeho základních práv,“ dodala.

Sedmačtyřicetiletého Navalného přesunuli do věznice IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy, loni v červnu. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Minulý týden Jarmyšová prohlásila, že se opozičníkovi nedávno v cele udělalo špatně.

„Netušíme, kde ho najdeme“

Navalného spolupracovnice Ljubov Sobolová minulý týden agentuře Reuters řekla, že se opozičníkovi spojenci obávají jeho možného dalšího převozu do jiné trestanecké kolonie s přísnějším režimem. Načasování podle ní souvisí se začátkem prezidentské volební kampaně, v níž dlouholetý šéf Kremlu Vladimir Putin oznámil, že se bude ucházet o další funkční období.

Proces převozu vězňů po železnici přes rozsáhlé území Ruska může trvat týdny, přičemž příbuzní a rodina nemusejí mít informace o místě jejich pobytu a zdravotním stavu, dokud vězni nedorazí na místo určení, uvádí Reuters. Podobně popsala situaci agentura AP, které Jarmyšová řekla, že transfer vězně může trvat „týdny, ba dokonce i měsíce“, kdy nikdo nebude vědět, kde převážený je.

„Musíme ho teď hledat v každé kolonii se zvláštním režimem v Rusku. Je jich asi 30 po celém Rusku. Netušíme, kde ho najdeme,“ řekla Jarmyšová. Vězeňská služba na dotaz ohledně Navalného AP neodpověděla. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na dotaz novinářů uvedl, že Kreml pohyb jednotlivých vězňů nesleduje.

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že režim v Moskvě se snaží zavřením Navalného do vězení zbavit nepohodlného kritika.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa