Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin řečnil na summitu G20 o cestě ke konci války. Tak stáhněte vojáky a odejděte, opáčil mu Scholz

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
18:39

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém dnešním projevu na virtuálním summitu G20 prohlásil, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině. Vyjádřil se tak ke konfliktu, který Moskva z jeho rozhodnutí loni sama zahájila nevyprovokovanou invazí do sousední země. Šéf Kremlu rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně v minulosti opakovaně zdůraznil, že mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou jsou možné jen v případě, že Moskva z území jeho země stáhne svá vojska.

„Na summitu jsem vyzval ruského prezidenta Putina, aby konflikt na Ukrajině ukončil a stáhl ruské vojáky, aby válka konečně skončila,“ řekl dnes večer německý kancléř Olaf Scholz. Poznamenal, že na jednání se připojil společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, která se v Berlíně zúčastnila německo-italských vládních konzultací.

Putin se předchozích dvou summitů skupiny velkých ekonomik G20, které se za osobní účasti světových státníků a dalších vrcholných představitelů konaly v Indonésii a Indii, neúčastnil; jeho místo na nich zaujal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Ruský prezident musel účast zrušit kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s rolí ruského lídra při zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Putin dnes uvedl, že Rusko je připraveno spolupracovat v mezinárodních organizacích, včetně skupiny BRICS, která zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Uvedl také, že Rusko poslalo první plavidla do Afriky s bezplatnými zásilkami obilí. Ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev minulý týden řekl, že Rusko do konce roku dodá bezplatně do Afriky 200 000 tun pšenice a že první dvě lodě vezoucí celkem 50 000 tun pšenice už vypluly z ruských přístavů směrem do Somálska a do Burkiny Faso.

Rusko pozastavilo svoji účast v obilných dohodách, které i přes válku na Ukrajině umožňovaly vývoz obilí a dalších potravin z napadené země a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě. Ukrajina minulý týden informovala, že obilným koridorem, který země vytvořila po červencovém odstoupení Ruska od obilných dohod, proplulo už přes 150 lodí.

Putin ve svém dnešním projevu zmínil i loňské výbuchy na plynovodech Nord Stream, které označil za státní terorismus. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov tento měsíc prohlásil, že se objevuje čím dál víc známek ukrajinského podílu na poškození plynovodů. Podle agentury TASS tak Peskov reagoval na článek amerického deníku The Washington Post, podle jehož zdrojů poškození koordinoval velitel ukrajinských speciálních sil.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa