Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Party Rusů ukončily rakety HIMARS. Ukrajinci zabili naráz 25 okupantů i zpěvačku, která je bavila

Autor: ČTK, jmr, swp - 
22. listopadu 2023
17:35

Při nedělním útoku ukrajinské armády v Ruskem okupované obci Kumačove v Doněcké oblasti byla zabita ruská herečka, zpěvačka a režisérka Polina Meňšichová, která tam vystupovala pro ruské vojáky. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na divadlo, v němž herečka působila. Ukrajina uvedla, že při úderu zahynulo rovněž asi 20 příslušníků ruské armády. Armáda použila raketomet HIMARS.

Rusko incident nekomentovalo, ministerstvo obrany v Moskvě dnes ale podle agentury TASS obvinilo ukrajinské síly, že v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny provedly útok na ruské novináře, přičemž jednoho z nich zranili.

Taneční sál v kulturním domě v obci Kumačove v Doněcké oblasti zasáhlo 19. listopadu ukrajinské ostřelování. V sále pro asi 150 lidí se v té době konaly oslavy dne ruských raketových sil a dělostřelectva, napsala místní média.

Na internetu se objevily záběry, na nichž je údajně zachycený sál v okamžiku útoku. Na pódiu je vidět umělkyni, podle všeho Meňšichovou, jak zpívá a hraje na kytaru, pak se ozve exploze a světla v sále zhasnou. Podle serveru BBC News herečka později podlehla utrpěným zraněním v nemocnici.

Kumačove leží na východě Ukrajiny v oblasti okupované od roku 2014 Ruskem. O další části Doněcké oblasti svádí Ukrajina s Ruskem v posledních měsících intenzivní boje. Útok se odehrál asi 60 kilometrů od frontové linie.

Ruští váleční blogeři organizaci vystoupení kritizovali. Akce shromažďující desítky vojáků na jednom místě se nepřekvapivě stala terčem ukrajinského útoku, uvedli.

Terčem útoku ukrajinského dronu se podle ruského ministerstva obrany dnes stala také skupina novinářů v Záporožské oblasti. Novináři podle ministerstva připravovali materiály o ostřelování obcí v Záporožské oblasti, které podle nich mají na svědomí ukrajinské síly. Zraněný ruský novinář pracuje pro stanici Rossija-24 a je mimo ohrožení života, uvedlo také ruské ministerstvo. Ukrajina se k tomu zatím nevyjádřila.

Válka Rusko vs. Ukrajina
07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila tt v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Video se připravuje ...
Další videa