Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zabijácké miny na Ukrajině: Usmrtily už 265 civilistů, téměř 600 jich zranily

Autor: ČTK, swp - 
16. listopadu 2023
20:14

Nejméně 265 civilistů přišlo na Ukrajině o život při výbuchu miny, dalších 587 vyvázlo se zraněním, řekl dnes před novináři plukovník Pavlo Vozňuk z ukrajinského ministerstva obrany, kde působí jako zástupce náčelníka odboru pověřeného plánováním, organizací a koordinací opatření ke zneškodňování min. Zveřejněné údaje se týkají pouze období od začátku ruské invaze na Ukrajinu, která dnes pokračuje 631. dnem.

„Od začátku ruské invaze po dnešní den se s účastí civilistů odehrálo 576 incidentů spjatých s minami a dalšími pozůstatky války hrozícími výbuchem. Postihly celkem 852 civilistů, z nichž 265 zahynulo a 587 lidí bylo zraněno,“ řekl plukovník podle agentury Ukrinform.

Ukrajinský důstojník vyzval veřejnost, aby dodržovala bezpečnostní pravidla a respektovala varování před potenciálním nebezpečím. Jde hlavně o speciální pásku a výstražné tabulky „Pozor miny!“ a „Stůj, miny!“, popřípadě červené praporky zapíchnuté do země.

Deník Ukrajinska pravda připomněl, že v Charkovské oblasti na severovýchodě země v úterý vyletěl do povětří automobil, přičemž jeden člověk na místě zahynul a druhý byl se zraněními převezen do nemocnice.

Týž den v Ženevě zaznělo, že zhruba 600 mrtvých nebo zraněných v důsledku exploze pozemních min nebo takzvaných výbušných zbytků války loni na Ukrajině zmapovala Mezinárodní kampaň za zákaz nášlapných min (ICBL). Je to přibližně desetinásobek proti roku 2021, tedy před zahájením ruské invaze do sousední země. Celosvětově počet hlášených obětí loni podle ICBL klesl na 4510 z 5544 v předchozím roce, přičemž 1700 z nich byla úmrtí.

Počet zdokumentovaných případů obětí min podle ICBL klesl zejména v Afghánistánu, ale to je zřejmě dáno zejména tím, že odtamtud nejsou k dispozici téměř žádné údaje.

Miny jsou pokládány s cílem zabránit postupu sil nepřítele. Explodují při dotyku, často ale zůstávají v zemi jako ostrá munice i desítky let. Pětaosmdesát procent obětí jsou děti a další civilisté, kteří později na miny nechtěně šlápnou v ulicích nebo v polích. Od roku 1999 zakazuje protipěchotní miny takzvaná Ottawská úmluva, k níž se připojilo 164 zemí.

Rusko od své invaze do sousední země loni v únoru položilo miny v 11 z 27 ukrajinských oblastí, stojí ve zprávě ICBL. Také Ukrajina ale tuto zbraň podle údajů ICBL nejméně jednou použila, a sice v Izjumu nedaleko Charkova, kde si miny vyžádaly nejméně 11 obětí. Ukrajina se přitom k Ottawské úmluvě, na rozdíl od Ruska, rovněž připojila, a podle ICBL je tak jedinou ze signatářských zemí, která úmluvu porušila.

Pouze v Sýrii v roce 2022 miny zabily nebo zranily více lidí než na Ukrajině, dohromady 834. Šedesát zemí je ještě pozemními minami zamořeno. Síť ICBL, která sdružuje více než 1000 nevládních organizací ve zhruba stovce zemí, požaduje více úsilí při odstraňování min. ICBL byla hnací silou za vznikem Ottawské úmluvy a v roce 1997 dostala Nobelovu cenu za mír.

Ukrajina se už 20 měsíců brání ruské invazi a tamní úřady odhadují, že přibližně třetina ukrajinského území je potenciálně zaminována nebo se na něm nachází jiný nebezpečný válečný odpad. Kyjev varuje, že vyčištění zasažených regionů může trvat i desítky let. Podle Ukrinformu se od začátku války podařilo očistit od min 190 hektarů území.

Video  Psí hrdina z Ukrajiny: Patron zachraňuje životy a odhaluje výbušniny!  - Twitter.com/Stratcom Centre UA
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa