Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenského nový ministr obrany Umerov: Krymský Tatar s působivým životopisem

Autor: DVL, swp - 
5. září 2023
17:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že místo Oleksije Reznikova navrhne na pozici ministra obrany Rustema Umerova, dosavadního šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu. Umerov má za sebou bohatý životopis, působil v soukromém sektoru, politice, vedl řadu úspěšných jednání s Ruskem a je aktivním členem své etnické komunity krymských Tatarů. Jeho profil přineslo zpravodajství BBC a médium The Kyiv Independent.

41letý Rustem Umerov je vládní úředník, který v minulých letech vedl hlavní ukrajinský privatizační fond, nicméně nejlépe je známý díky vyjednávání s Ruskem a organizování úspěšné výměny vězňů, včetně výměny vězňů z Azovstalu. Účastnil se také jednání o obilné dohodě a byl jejím klíčovým aktérem. 

Není zcela neznámý, ale také to není někdo, o kom by se v médiích příliš psalo. Je to původem krymský Tatar, který se narodil v exilu a je aktivním členem své etnické komunity. 

Nejdůležitější je ovšem to, že nebyl usvědčen z korupce, zpronevěry či prospěchářství. 

Do politiky přišel v roce 2019, kdy byl zvolen do ukrajinského parlamentu za liberální proevropskou stranu Holos. Místo opustil kvůli tomu, aby se mohl stát šéfem hlavního ukrajinského privatizačního fondu. 

Předtím pracoval v soukromém sektoru, nejdříve v telekomunikacích a poté v investičních společnostech. Založil také investiční společnost Astem. 

Kdo to jsou krymští Tataři?

Krymští Tataři jsou původní turkické obyvatelstvo Krymského poloostrova. Během 2. světové války byli falešně obvinění z kolaborace s nacisty a násilně deportováni sovětskou armádou do Střední Asie. 18. května 1944 byla během jednoho dne vykořeněna 200 000 členná komunita, kdy rodinám bylo poskytnuto pouze několik minut na zabalení věcí, než byly nahnány do vlaků, které je měly odvézt tisíce kilometrů daleko. 

Předpokládá se, že tisíce lidí při přepravě zahynuly. Mezi deportovanými byla i rodina Rustema Umerova, který se narodil v exilu v Uzbekistánu. Koncem 80. let, když byl ještě dítě, se mnoho krymských Tatarů včetně jeho rodiny smělo na poloostrov vrátit.

„Deportace krymských Tatarů je jedním z největších zločinů sovětského režimu,“ napsal Umerov v roce 2021. „Začali to tehdy vládnoucí tyrani, aby vyhladili celý národ. " 

V roce 2021 se Umerov stal spolupředsedou nově založené Krymské platformy, která je vedená Volodymyrem Zelenským, jejímž cílem je upozornit na ruskou okupaci Krymu.

Umerov později řekl, že zkušenost, kdy se narodil do rodiny žijící v deportaci, vrátil se do své vlasti a později ji znovu ztratil, ho naučila, jak vytrvat a bojovat za ochranu toho, co vám právem náleží.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa