Jedné studené noci v březnu roku 1943 zaklepalo pět členů židovské rodiny Gersteinových na dveře statku volyňských Čechů Čepkových. Když Gersteinovi Bohuslava Čepka poprosili, jestli se u nich můžou ukrýt před nacisty, otec české rodiny ani na chvíli nezaváhal a pronásledované židy pustil dál.

Čepkovi pak rodinu Gersteinových v podzemní skrýši ukrývali celých deset měsíců. Rodině se poté podařilo utéct do Kanady. Celý příběh tak má šťastný konec a nyní i šťastnou dohru.

První setkání

 Potomci obou rodin se ve středu vůbec poprvé tváří v tvář setkali v sídle izraelské velvyslankyně Anny Azariové. Potomci Čepkových od ní převzali in memoriam titul Spravedlivý mezi národy, který byl udělen Bohuslavu, Olze a Evženii Čepkovým.

Obě rodiny ještě v posledních měsících války udržovaly kontakt. Ještě než se stihli Gersteinovi odstěhovat do Kanady, přišel dokonce Bohuslav Čepek za Jehošuou Gersteinem s prosbou o pomoc poté, co dostal povolávací rozkaz od Rudé armády. Ten mu s radostí vyhověl, dal mu všechny své zbývající peníze a znale řekl o ruských úřadech, že si u nich za peníze může koupit všechno. Rodiny si vyměnili ještě několik dopisů, avšak časem o kontakt kvůli stěhování a stáří přišli.

Vnučky v hlavní roli

Kontakt navázali potomci obou rodin až v roce 2019. Francine Gersteinové se přes známé z muzea holocaustu v Torontu podařilo spojit s Alenou Drmolovou, která je vnučkou Čepkových. Ta ve středu od izraelské velvyslankyně titul převzala.

„Ti, kteří by si tady dnes zasloužili být, zde dnes bohužel nejsou. Pro nás je veliká čest, alespoň zprostředkovaně reprezentovat jejich lidskost a statečnost,“ pronesla Alena Drmolová.

Babička Evženie jí příběhy z Volyně často vyprávěla. Sama se podle svých slov ale nikdy neodvážila potomky Gersteinových vyhledat: „My bychom si jejich rodinu kontaktovat nedovolili. Přišlo by nám to krajně nevhodné a nevěděli jsme, jestli o pohnutých časech Gerstienovy děti vůbec vědí. A zda to třeba nebylo pouze zamlčené tajemství plné bolesti, k němuž už se nikdo nechtěl vracet.“

Vnučka Gersteinových Francine, která setkání a udělení titulu iniciovala, ve své řeči především poděkovala Čepkovým za jejich statečnost. „Tolikrát jsem si to představovala, má rodina zaklepala na neznámou rodinu a řekli: Jsme židé, potřebujeme pomoc, pomůžete nám? Čepek nezaváhal a řekl ano. Riskoval život svůj i své rodiny, aby zachránil tu mojí. V žádném jazyce na světě není dost slov, abych dostatečně Čepkovým poděkovala,“ řekla Francine Gersteinová.

Šťastné shledání

Rodiny se ve středu znovu setkaly po osmdesáti letech. Pro všechny to byl pochopitelně velmi emotivní zážitek „Pro nás je to naprosto neuvěřitelné. My ten příběh známe od Babičky, ale absolutně by nás nenapadlo, že nás Gersteinovi takto vyhledají a navíc budou usilovat o toto ocenění,“ řekla novinářům Alena Drmolová.

Od roku 2019 kdy se poprvé spojily po e-mailu si s Francine prý často píší, vyměňují si staré fotky a příběhy. Po setkání v sídle izraelské velvyslankyně mají rodiny naplánovaný společný oběd. Program je připraven ale i na další dny, završen bude společnou cestou do Izraele.

Izraelská velvyslankyně Anna Azariová ve svém projevu ocenila statečnost Čepkových. Azariová v minulosti působila jako velvyslankyně v Polsku a na Ukrajině, kde těchto titulů udělila celou řadu, podle jejích slov je to však pokaždé obrovská pocta.

Titul Spravedlivý mezi národy udílí jeruzalémský památník obětí holokaustu Jad Vašem lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války nezištně pomáhali pronásledovaným židovským obětem nacistického režimu. V Česku tento titul včetně Čepkových obdrželo celkem 125 lidí.

Fotogalerie
11 fotografií