Usatyj uvedl, že mezi vojáky Rudé armády pohřbenými na Olšanských hřbitovech je řada Ukrajinců. Mobilizováni byli podle něj v letech 1943 až 1944, kdy Ukrajina do boje proti nacistickému Německu za jeden rok vyslala 3,7 milionu lidí. Celkem bojovalo v řadách Rudé armády přes šest milionu Ukrajinců a další v řadách armád Polska, USA nebo například Británie, uvedl.

Podobně jako čeští politici včetně prezidenta Petra Pavla v pondělí Usatyj mluvil o podobnosti historických událostí v době Mnichovské dohody před druhou světovou válkou a současností. Připomínal, že tehdy spojenci ustoupili Hitlerovi, který pak rozpoutal válku.

Ukrajinský chargé d'affaires řekl, že vojáci, kteří ve válce položili životy, doufali, že jejich potomci nebudou muset znovu bojovat. Dnes jejich vnuci a pravnuci musí svojí vlast bránit proti agresorům, tentokrát z Ruska. Uvedl také, že válka znovu přišla z míst, odkud v minulosti nejvíce zaznívala slova proti fašismu v hitlerovském Německu - a kde znovu nabírá na síle podobný režim. „Ano, to co vidíme v Rusku je obyčejný fašismus,“ řekl Usatyj.

Podle něj není jiná možnost, než na Rusko vytvářet tlak pomocí sankcí a naprostou izolací režimu Vladimira Putina, který je ale také nutné porazit přímo na bojišti. „Myslím, že dnes už je každému zřejmé, že vojenská porážka Ruska je nutností. A stejně jako před 80 lety neseme hlavní tíhu my, Ukrajinci. Bohužel vítězství bude dosaženo za cenu životů desítek tisíc Ukrajinců. Stejně tak jako vítězství ve druhé světové válce stálo miliony životů,“ dodal.

Hanba vs. podpora Ukrajiny

O paralele s Mnichovskou dohodou mluvil i Vystrčil. Parafrázoval také známý dobový výrok Winstona Churchilla, který před druhou světovou válkou řekl, že mocnosti si volili mezi „hanbou a válkou“. Česko dnes podle něj volí mezi hanbou a podporou Ukrajiny. „Jsem rád, že ČR volí podporu Ukrajiny,“ dodal. Ústupky Rusku označil za cestu, kterou by se Česko nemělo vydávat.

Lipavský mluvil o vývoji po válce, kdy nacistický režim vystřídal komunismus, který je podle něj podobně zločinný. „V tom nás dějinná zkušenost spojuje s mnoha národy Sovětského svazu,“ řekl. Zmínil, že bolševické režimy zavraždily nebo deportovaly řadu lidí mimo jiné z Ukrajiny, kteří za války bojovali proti nacistické okupaci. Řekl také, že Rusko si v posledních letech přivlastňuje zásluhy za vítězství nad nacismem a Putinův režim tím ospravedlňuje svou agresivní imperiální politiku, jejíž obětí je nyní Ukrajina.

Fotogalerie
15 fotografií