Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přišli o ruce či nohy, přesto se vrátili. Miny nastražené Rusy likvidují zranění ženisté

Autor: ČTK, swp - 
31. října 2023
20:39

Někteří ukrajinští ženisté se vrátili k likvidaci min a nevybuchlé munice, přestože dříve při této práci ztratili končetinu. Napsaly to agentury AFP a Reuters, které popsaly příběhy dvou takových mužů. Jedním z nich je dvaapadesátiletý policejní expert na výbušniny Valerij Onul, který přišel o dolní část pravé nohy poté, co loni v listopadu stoupnul na protipěchotní minu v Chersonské oblasti.

V nepřehledném a úzkém terénu se Onul tehdy zrovna snažil zlikvidovat protitankové miny ruské výroby TM-62. „Během přípravy jsem šlápl na (protipěchotní) minu PMN-2,“ popsal AFP. Ženisté používají k prvotnímu určení nálezu min detektory kovů. Policejní odborník, který pochází z Dněpropetrovské oblasti, tehdy protipěchotní minu ovšem neobjevil, protože se skrývala v obtížném terénu v množství štěrku a střepin.

„Pod minami je tady spousta nástražných výbušných systémů. Někteří naši lidé při zneškodňování min zemřeli, zejména na začátku (války),“ přiblížil Onul, podle něhož ženisté svůj způsob práce s ohledem na okolnosti pozměnili. „Víme, že například z řady min bude alespoň několik nástražných náloží,“ řekl muž, kterému část nohy od kolena dolů nahradila protéza. „Tuhle práci dělám celý život. Baví mě to a na své chlapy se nemůžu vykašlat,“ prohlásil nedávno s úsměvem v jednom z polí v Charkovské oblasti.

Pracoval tam současně s dalším odborníkem na likvidaci výbušnin Andrijem Ilkivem, který přišel o část nohy loni v září při výbuchu protipěchotní miny ve vsi Dementijivka v Charkovské oblasti. „Zpočátku necítíte bolest a ten okamžik otupělosti můžete využít k tomu, abyste (si) poskytli první pomoc - dali škrtidlo, než upadnete do šoku,“ popsal Ilkiv. Letos v květnu byl zpátky v práci. Tento sedmatřicetiletý otec čtyř dětí je podle Reuters jedním ze 14 ženistů, kteří se navzdory svým zraněním během likvidace min vrátili k policejní jednotce, jež se věnuje zneškodňování nevybuchlé munice v zemi.

Někteří ženisté přišli o život

Ta vznikla během současné ruské války na Ukrajině a soustředí se na odminovávání mimo frontovou linii - působí v Chersonské a Charkovské oblasti, jejichž části loni ukrajinská armáda osvobodila od ruské armády. Čtyři ženisté z jednotky přitom přišli při explozích o život, dalších 16 utrpělo zranění, píše Reuters. Ukrajina se už dvacet měsíců brání ruské invazi a tamní úřady odhadují, že přibližně třetina ukrajinského území je potenciálně zaminována nebo se na něm nachází jiný nebezpečný válečný odpad. Kyjev varuje, že vyčištění postižených regionů může trvat desítky let.

Ilkiv se rozhodl ke své profesi vrátit právě kvůli množství práce, která zemi při likvidaci min a nevybuchlé munice stále čeká. „Samozřejmě, že při návratu máte strach. Když stojíte vedle minového pole, máte strach. Ale na druhou stranu víte, že s pomocí detektoru kovů, ženijního rýče a speciálního vybavení se můžete pohybovat a odminovávat,“ řekl ženista, který zároveň popsal překvapení a šok své manželky, když jí říkal, že se chce k této činnosti vrátit. „Ale přijala to,“ poznamenal.

Pokud neodhalí protézy svých nohou, ani jeden z této dvojice mužů z týmu nijak nevyčnívá, popsala AFP. Oba však připouštějí, že mají určité problémy s pohyblivostí. V zelném poli v Charkovské oblasti mezitím jejich tým navršil na hromadu objevené protitankové miny a dva ženisté se přikrčili k zemi, aby zlikvidovali jednu z nich. Jeden z nich zvedl ruku a zvolal: „Výbuch!“ Následně aktivoval rozbušku a o kus dál se ozvala exploze.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa