Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zmrazí Rusku státní majetek: Jde o zhruba 70 nemovitostí včetně školy. A Kreml chystá odvetu!

Aktualizováno -
16. listopadu 2023
19:30
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2023
10:45

Zmrazení ruského majetku se týká asi 70 nemovitostí hlavně v Praze, středních Čechách a Karlových Varech, řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). ČR má v Rusku drobný majetek. Kreml zvažuje odpověď na krok České republiky, jejíž vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku. Podle agentury TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruské úřady podle něj nyní prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. Česko, které má majetek v Rusku, by si mělo uvědomit, že zmrazení ruského majetku v Česku nezůstane bez odpovědi, uvedla ruská diplomacie.

„Tento hluboce antiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté rozpaky a tento postoj kategoricky odmítáme,“ sdělil Peskov.

„Nyní je nutné zanalyzovat, co tu Češi mají,“ odpověděl podle TASS kremelský mluvčí na otázku, zda se Moskva chystá podniknout odvetné kroky. „Je jasné, že v případě formalizování nepřátelských kroků bude samozřejmě následovat naše odpověď,“ prohlásil.

Ruský podnik, jehož přidání na český sankční seznam ve středu schválila vláda, provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Podnik Goszagransobstvennosť spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace.

Ruský podnik přidaný na český sankční seznam provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, Ruský podnik přidaný na český sankční seznam provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, | reprofoto/čt

„Mluvíme o zhruba 70 nemovitostech. Jsou to ty takzvaně ruské nemovitosti, o kterých se dlouhodobě mluví v médiích,“ řekl Lipavský v Londýně, kde dnes mimo jiné předal v zastoupení prezidenta Medaili Za hrdinství in memoriam plukovníkovi Oldřichu Doležalovi, pilotovi 311. československé bombardovací perutě RAF, a Medaili Za zásluhy o diplomacii bývalému velvyslanci ČR v Británii Pavlu Seifterovi.

Plomby v katastru 

Zmrazení desítek ruských nemovitostí v Česku kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině už se projevilo v katastru nemovitostí. Jsou na nich plomby.  Z katastru nemovitostí vyplývá, že plomba je od dnešního dne například v Praze na budově školy na Krupkově náměstí, na domě v Ovenecké ulici a vile v ulici Pod Kaštany. Zaplombované jsou od dnešního dne také nemovitosti ve středních Čechách anebo budova bývalého konzulátu Ruské federace v Karlových Varech. Náměstek karlovarské primátorky Martin Dušek (ANO) dnes ČTK řekl, že se informaci o zaplombování bývalého konzulátu dozvěděl z médií. Neví o tom, že by se někdo v této souvislosti na město oficiálně obrátil.

Počet záznamů na českém sankčním seznamu vůči Rusku se středečním krokem vlády zvýšil na sedm. Zmrazení ruského státního majetku chce Česko prosazovat i v rámci EU. Opatření se nevztahuje na diplomatické mise, což jsou čtyři objekty, například ambasáda nebo rezidence velvyslance.

Český ministr Jan Lipavský ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že z příjmů této agentury je přímo financován ruský režim, který vede válku na Ukrajině. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy na síti X se Česko bude snažit přesvědčit i ostatní státy EU, aby také zmrazily majetek daného podniku.

Opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance. Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá.

„Rozhodnutí vlády o zařazení Podniku pro správu majetku v zahraničí Kanceláře prezidenta Ruské federace na národní sankční seznam se dotkne počtu vyšších desítek nemovitostí, které se nachází většinou na území hlavního města Prahy,“ uvedla dnes mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová. Podrobnější informace podle ní úřad nemůže poskytnout z důvodu zákonné povinnosti zachovat mlčenlivost o postupech Finančního analytického úřadu v konkrétních kauzách.

Není to nelegální krok, míní Lipavský

Lipavský odmítl, že by zmrazení ruského státního majetku v Česku bylo nelegálním krokem. Je v souladu se zákonem, existují opravné prostředky, uvedl ve vyjádření, které poskytlo ministerstvo zahraničních věcí. 

„Odmítám vyjádření, že se jedná o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem podle sankčního zákona. Existují tam opravné prostředky u ministerstva zahraničních věcí, případně u soudu,“ řekl Lipavský.

Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá. Agentura připomněla, že opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance.

Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa