Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Veru (†23) umučil k smrti, pak zabíjel na Ukrajině. Bestiální vrah dostal milost od Putina

Autor: ver - 
11. listopadu 2023
09:45

Vrah Very Pechtělevové se ocitl znovu na svobodě díky milosti od ruského prezidenta Vladimira Putina. Tu dostal za vojenskou službu, kterou vykonával na Ukrajině. Příbuzní Pechtělevové se bojí pomsty pachatele, protože právě oni se zasazovali o, na ruské poměry neobvykle výraznou, medializaci případu. Od vraždy totiž uplynuly jen tři roky. 

Vražda Very Pechtělevové, kterou v roce 2020 spáchal její expřítel, byla tak hrůzná, že i v Rusku, kde se násilí na ženách často zamlčuje, vyvolala mediální poprask. Vladislav Kanjus strávil hodiny mučením Pechtělevové, než zemřela. Sousedé opakovaně volali policii, aby nahlásili děsivé výkřiky vycházející z bytu, ale strážníci se nedostavili.

U soudu vyšlo najevo, že na těle Pechtělevové bylo 111 ran. Loni v létě soud na Sibiři odsoudil Kanjuse k 17 letům vězení za vraždu. Další obvinění ze znásilnění soudce zrušil. A teď, tři roky od spáchání hrůzného činu, je jeho pachatel opět na svobodě. 

Otec zesnulé Pechtělevové obdržel dopis od prokuratury, v němž bylo uvedeno, že vrah jeho dcery Vladislav Kanyus byl omilostněn Vladimirem Putinem v dubnu 2023. Federální vězeňská služba ani prokuratura neuvedly, kde se muž v současnosti nachází. 

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

 

Rodina dívky se v červnu dozvěděla, že vrah jejich dcery byl propuštěn z vězení, aby mohl bojovat ve válce na Ukrajině. Podle sociální aktivistky Aleny Popové byl Kanyus na svobodě už letos v září. Rodina Pechtělevové totiž našla fotku, na které griluje s přáteli.

„Co bychom měli dělat? Jako vždy: nemlčet!“ napsala Popová na sociální síť Telegram. „Pokud zůstaneme zticha, jednoduše tím přijmeme, že takoví zabijáci budou volně chodit mezi námi,“ dodala. 

Propuštění vraha vyvolalo pobouřené reakce

Kreml v pátek reagoval na mediální poprask, jenž vyvolala zpráva o milosti, kterou Putin podepsal. „Krví odčinili své zločiny na bojišti. V útočných brigádách, pod palbou kulek a granátů,“ řekl Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov. 

Rodina Pechtělevové se o tom, že vrah jejich dcery nesedí za mřížemi, dozvěděla jen devět měsíců po skončení soudního procesu. Matka zavražděné obdržela dvě fotografie z anonymního účtu na WhatsAppu. Byl na nich muž ve vojenské uniformě a doprovázel je vzkaz: „Kanjus je na svobodě a bojuje na Ukrajině.“

„Nemohla jsem uvěřit svým očím, snažila jsem se ji uklidnit, snažila jsem se jí říct, že to není on, že je to Photoshop. Ale rychle jsme si uvědomili, že je to opravdu on,“ řekl Guardianu Veřin strýc Vladimir Pechtělev.

Zdálo se, že Kanjus byl jedním z desítek tisíc ruských vězňů, kteří byli předčasně propuštěni, aby bojovali na Ukrajině. Drtivá většina z nich skončila v řadách Wagnerovy skupiny, soukromé armády vedené Jevgenijem Prigožinem, ale později je takto verbovaly i jiné formace včetně regulérní armády. Pokud v bojích přežijí půl roku, jsou svobodní, zněla dohoda.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa