Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putin nečekaně zavítal do štábu Rusů v Rostově na Donu: Šojgu mu ukázal novou „mašinku“

Autor: ČTK, swp - 
10. listopadu 2023
09:44

Ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu ministra obrany a náčelníka generálního štábu navštívil v noci na dnešek v Rostovu na Donu štáb Jižního vojenského okruhu, který řídí ruské vojenské tažení proti Ukrajině. Informovaly o tom dnes zahraniční tiskové agentury. Podle mluvčího Kremlu si Putin vyslechl hlášení o chodu vojenské operace a seznámil se s novými modely vojenské techniky. Překvapivá návštěva Rostova, která se uskutečnila po prezidentově cestě do Kazachstánu, je druhá během méně než měsíce, upozornila agentura AFP.

Válka Ruska proti Ukrajině, kterou Putin zahájil svým rozkazem ke vpádu ruských vojsk do sousední země loni v únoru, dnes pokračuje 625. dnem. Ukrajinská vojska zahájila na počátku června protiofenzívu s cílem vytlačit ruské jednotky z okupovaných území, ale výraznějšího průlomu se jim dosud nepodařilo dosáhnout. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj nedávno připustil, že válka ustrnula v pozičních bojích, které jsou výhodné pro Rusko, a že ukrajinské síly potřebují nové schopnosti a zbraně, především letadla, aby průběh války zvrátily ve svůj prospěch.

Naposledy byl Putin v Rostově na Donu 20. října, kdy mu náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov také podal hlášení o průběhu bojů na Ukrajině, připomněl list Kommersant. Podle něj v dubnu prezident navštívil štáb uskupení jednotek Dněpr na jižním úseku fronty a štáb národní gardy na východě Ukrajiny.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury RIA Novosti během nynější návštěvy štábu navrhl ukázat prezidentovi „mašinku“, tedy terénní vozidlo Desertcross 1000-3 čínské značky Aodes, určené podle popisku u vystaveného exempláře k přepravě materiálu v obtížných terénních podmínkách. Ruská armáda je v současnosti vybavena 537 kusy Desertcrossu 1000-3 v základním provedení a kupuje dalších přibližně 1500 vozidel s doplňky.

Rostov na Donu dějištěm vzpoury

Očekává se, že v zimě ofenzivní operace ruské i ukrajinské armády omezí počasí, hlavně kvůli tomu, že bahno a hluboký sníh zkomplikují přesuny techniky, poznamenala ruská redakce BBC na svém webu.

Rostov na Donu se v červnu stal dějištěm vzpoury žoldnéřů ze soukromé armády zvané Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina, kteří zde nakrátko ovládli armádní velitelství, než vzpoura skončila, připomněla AFP.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu loni 24. února. Ačkoliv se Ukrajincům od té doby podařilo osvobodit rozsáhlé oblasti kolem Kyjeva, Charkova či Chersonu, Moskva stále ovládá přibližně 18 procent napadené země, tedy 106 000 kilometrů čtverečních.

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina.  - Reuters
Video se připravuje ...

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa