Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Návrat rudé vlajky? Na uniformách ruských vojáků se čím dál častěji objevují sovětské symboly

Autor: Darina Jíchová, swp - 
8. listopadu 2023
05:00

Rudé vlajky se srpem a kladivem pravidelně zaplaví Rusko v upomínce nějakého svátku, není tajemstvím, že ruský prezident Vladimir Putin se rád chvástá dobou dávno minulou. Nicméně v poslední době fotoreportéři stanice Svobodná Evropa (RFE/RL) zaznamenali, že se nášivky se sovětskou vlajkou začaly objevovat na uniformách ruských vojáků na Ukrajině. Svoje úspěchy dokonce ruští okupanti slaví vyvěšováním obou vlajek – ruské i té sovětské.

Podle všeho to vypadá, že sovětské vlajky se opět stávají součástí mainstreamu, a to nejen při květnových oslavách Dne vítězství či dalších svátcích. Byly zaznamenány jako nášivky na uniformách, někde jako půlené s ruskou vlajkou či vlajkou Ukrajinou a Západem neuznaných republik – Doněcká lidová a Luhanská lidová. Rudý prapor se stal rovněž symbolem kremelské propagandy a je součástí například plakátů „Silnější Rusko“, které jsou vyvěšené v Moskvě.

Sovětské vlajky se rovněž objevují na místech, kde se ruským okupantům na Ukrajině podaří zaznamenat nějaký postup. Co ale Kreml přesně sleduje užíváním těchto symbolů, není úplně jasné. A zatímco země bývalého sovětského bloku ničí všechny památky minulosti – sochy a busty zakladatele SSSR Vladimira Lenina, vyobrazení otců ideologie Karla Marxe a Friedricha Engelse, v Rusku je adorují. A teď se navíc ve státních médiích šíří právě jakási kampaň se sovětskými vlajkami.

Historik a expert na ruskou válečnou propagandu Ian Garner tvrdí, že přijetí sovětské symboliky je z velké části iniciativou jednotlivých vojáků a jednotek, je však i implicitně podporováno prostřednictvím nedávných „propagandistických akcí, jako jsou koncerty, televizní pořady a tak dále“, a navíc financované Kremlem. „I když se jednotliví vojáci nemusí ztotožňovat s proklamovanými cíli státu pro probíhající válku nebo být schopni popsat geopolitické cíle nebo národní bezpečnostní strategie, které Putinův režim stanoví, tahle symbolika a jistá estetika minulosti, která směřuje k vytvoření domněle utopické budoucnosti, v níž bude Rusko opět velmocí, je spojuje,“ objasnil Garner.

Touha po lepších časech

Garner nevěří, že sovětské symboly naznačují cíl vzkřísit marxistický politický systém, který během 20. století zničil bezpočet ruských životů. „Řekl bych, že jen velmi málo lidí v Rusku skutečně touží po obnově Sovětského svazu,“ komentoval historik. Nicméně nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují, že se více Rusů identifikuje s dávno mrtvým Sovětským svazem než s nezávislým Ruskem. Garner však rovněž poukázal na nesourodý výskyt symbolů carské éry a SSSR, které jsou společně vídány na bojišti na Ukrajině. Podle něj je to náznak toho, že sovětské vlajky nejsou nic jiného než symbol bývalé éry.

„Nic z toho nedává smysl, pokud nepochopíte, že je to politicky nesourodé vyjádření touhy vrátit se do lepších časů,“ shrnul historik. „Ale samozřejmě, mluvíme o lepší době ve velké nadsázce, taková lepší doba ve skutečnosti nikdy neexistovala,“ zakončil Garner.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa