Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další „mlýnek na maso“ jako Bachmut? Rusové mají u Avdijivky obrovské ztráty, tvrdí Ukrajinci

Autor: DVL, swp - 
6. listopadu 2023
16:01

Boje mezi Ukrajinou a Ruskem o Avdijivku se zintenzivňují. Podle ukrajinské armády utrpěly Rusové značné ztráty, poslední údaje hovoří dokonce o 1 000 personálních ztrátách během jediného dne. Situace tak připomíná boj u Bachmutu, ve kterém se angažovala Wagnerova skupina. Informoval o tom server Newsweek. Ukrajina dále uvedla, že od začátku války přišel Vladimir Putin o více než 300 000 bojovníků.

V boji o dobytí města Avdijivku utrpělo Rusko obrovské ztráty, informovala Ukrajina. Ruské síly mají mnoho obětí a ztratily také velké množství vybavení. 

Tažení na Avdijivku Rusko zahájilo na začátku října letošního roku, ale velké ztráty se netýkají jenom posledních pár měsíců. Podle Kyjeva se od začátku července postupně navýšily počty ztrát ruské armády z 300 až 600 vojáků denně na 600 až 1 000 vojáků denně. Tyto poslední statistiky jsou z října. Od července bylo nejméně zabitých během jediného dne 320, a to 26. září, zatímco 8. října byl zaznamenán jeden z nejvyšších počtů ztrát, což činilo 820 vojáků. Většina denních ztrát v oblasti se pohybovala okolo 600. 

Více než 300 000 ruských ztrát?

Rusko od začátku války, kterou začalo 24. února 2022, přišlo dohromady o 304 100 vojáků ke dni 4. října podle každodenních aktualizací Ukrajiny. 

Nicméně záznamy se liší, například britští představitelé obrany odhadují celkové ztráty Ruska na 150 000 až 190 000 vojáků. Mezi nimi jsou kromě zemřelých započítáni i ti, kteří jsou zraněni natolik, že se již nemohou vrátit do boje.

Na druhou stranu v záznamech chybí žoldáci z Wagnerovy skupiny. Právě v souvislosti s wagnerovci se poprvé začalo mluvit o „mlýnku na maso“, kdy probíhaly tvrdé boje o Bachmut. Žoldáci fungovali jako potrava pro děla, aby se pokusili prorazit ukrajinskou obranu. 

Ministerstvo obrany Velké Británie uvedlo, že za nárůstem ztrát stojí právě tlak na Andijivku. A podle Institutu pro studium války se Rusům podařilo nabrat zisky. Geolokační záběry odhalily, že Rusko postoupilo o 4 kilometry severně od města. 

Údaje se liší

V neděli 5. listopadu nicméně Ukrajina uvedla, že Rusové přišli v daný den o dalších 1 000 vojáků. Informoval o tom server Newsweek.

Samotné Rusko přiznalo mnohem nižší počet vlastních obětí. V červenci zpravodajská agentura AP uvedla: „Moskva ani Kyjev neposkytují včasné údaje o vojenských ztrátách a obě země se snaží navýšit ztráty druhé strany.“ To vedlo k určitému zkoumání průběžných statistik ukrajinské armády. 

Vedle Ukrajiny a Velké Británie počítá ztráty i USA. Podle jejich posledních odhadů bylo v konfliktu ke dni 18. srpna zabito kolem 120 000 ruských bojovníků. Ve stejnou dobu byl přibližný odhad Kyjeva 250 000 ztrát a odhad Velké Británie byl také úplně jiný - činil odhad 150 000 až 190 000 personálních ztrát.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa