Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Medveděv varuje: Byla by to katastrofa, pokud bandité získají jaderné zbraně

Autor: ČTK - 
24. června 2023
18:04

Zbouřené wagnerovce nenechal bez povšimnutí ani bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, ten jasně uvedl, že Rusko nedovolí, aby konflikt přerostl v převrat. Ruské ministerstvo zahraničí pak podle agentury Reuters přidalo varování pro západní země, aby nezneužily vzpoury skupiny wagnerovců k dosažení svých podle něj rusofobních cílů. Úřad dodal, že Rusko dosáhne svých záměrů na Ukrajině i navzdory povstání vedenému zakladatelem polovojenské skupiny Jevgenijem Prigožinem.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv podle agentury RIA Novosti řekl, že Rusko nedovolí, aby se vzpoura wagnerovců změnila v převrat či globální krizi. Dodal, že celý svět se ocitne na prahu katastrofy, když se ruské jaderné zbraně dostanou do rukou „banditů“.

Wagnerovci se dnes ráno zmocnili vojenského velitelství v Rostově na Donu, což je milionové město, které slouží jako klíčový bod ruských operací už od roku 2014. Prigožinovi žoldnéři z něj podle médií zamířili na sever směrem k Moskvě a odpoledne projížděli Lipeckou oblastí asi 400 kilometrů jižně od hlavního města.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell kvůli dění v Rusku spustil „centrum krizové reakce“ a usiluje o koordinaci před pondělní schůzkou unijních ministrů zahraničí. Borell také o věci jednal s představiteli zemí skupiny velkých ekonomik G7.

„Měl jsem hovor s ministry zahraničí G7, abychom si vyměnili názory na situaci v Rusku,“ uvedl Borrell. „Před pondělní radou ministrů zahraničí EU koordinuji uvnitř Evropské unie a aktivoval jsem centrum krizové reakce. Naše podpora Ukrajiny nepolevuje,“ dodal.

Podrobnosti o reakci EU a jejích partnerů nebyly ihned k dispozici. Hovor mezi ministry zemí G7 záhy potvrdilo německé ministerstvo zahraničí, detaily však rovněž neuvedlo. Blinken na twitteru pouze oznámil konání telefonátu a dodal, že „Spojené státy zůstanou v blízké koordinaci se spojenci a partnery, zatímco se situace bude dále vyvíjet“.

Video se připravuje ...
Další videa