Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

19 ukrajinských vojáků zemřelo, když si přišlo pro vyznamenání. Na místo dopadla raketa Rusů

Aktualizováno -
6. listopadu 2023
11:25
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2023
10:15

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov nařídil vyšetřit incident, při němž v pátek o život přišlo asi 20 vojáků, kteří se ve vsi blízko fronty shromáždili, aby jim velitel slavnostně předal vyznamenání. Informuje o tom portál Ukrajinska Pravda. Brigáda útok rusů potvrdila a slíbila tvrdou odplatu.

Vojáci 128. brigády se v pátek dopoledne shromáždili ve vesnici v Záporožské oblasti, aby převzali vyznamenání u příležitosti Dne dělostřelectva. Na místo ale zaútočili Rusové a o život přišlo asi 20 vojáků. Armáda o tom zpočátku neinformovala, píše Ukrajinska Pravda. Později incident potvrdila samotná brigáda.

„Raketový útok zákeřného nepřítele připravil o život 19 vojáků brigády,“ napsala dnes tato jednotka na svém profilu na facebooku. „Naši nejlepší bojovníci zemřeli. Slibujeme, že naše bratry stonásobně pomstíme,“ uvádí se také v prohlášení. Portál RBK Ukrajina připomíná, že jde o první komentář jednotky k páteční události. Brigáda také ujistila, že pokračuje vyšetřování jejích okolností.

„Je to tragédie, které se šlo vyhnout,“ řekl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když při pravidelném večerním proslovu kondoloval blízkým zabitých vojáků. „Hlavní je zjistit úplnou pravdu o tom, co se stalo. A nedopustit, aby se to opakovalo,“ řekl.

Když zprávu převzala ukrajinská média, asi po dvou hodinách ji potvrdilo armádní centrum strategické komunikace či Viktor Mykyta, šéf správy Zakarpatské oblasti, odkud vojáci ze 128. brigády pocházejí.

Armáda uvedla, že Rusové na 128. samostatnou horskou útočnou brigádu sídlící v Mukačevu útočili raketou Iskander-M. Bez uvedení konkrétních počtů informovala, že o život přišli vojáci a že místní obyvatelé utrpěli různě závažná poranění.

V sobotu večer pozůstalým po zabitých vojácích kondoloval ministr obrany Umerov. „Budou vysvětleny všechny okolnosti toho, co se stalo,“ uvedl podle Ukrajinské Pravdy. A dodal, že hlavnímu inspektorátu ministerstva obrany nařídil, aby neštěstí vyšetřil.

Portál RBK-Ukrajina dnes píše, že vedení Záporožské oblasti na pondělí vyhlásilo v tomto regionu smutek. Vlajky budou staženy na půl žerdi, dopoledne bude minuta ticha a v kostelech různých konfesí se uskuteční bohoslužby za zemřelé vojáky.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova (8. 7. 2023).  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa