Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrobník z Izjumu pohřbil přes 450 lidí včetně pravnuček. Oběti Rusů měly i známky mučení

Autor: DVL, swp - 
4. listopadu 2023
12:03

Vitalij pracuje jako hrobník v ukrajinském městě Izjum. „Když se neostřelovalo, kopali jsme a pohřbívali,“ vypráví. Minulý rok na podzim bylo město osvobozeno ukrajinskými silami a vzápětí byl odhalen masový hrob. Oběti měly na tělech stopy po mučení anebo po kulkách. Pachatele těchto válečných zločinů se nyní snaží najít ukrajinská bezpečnostní služba, napsal britský deník Daily Mail.

Vitalijovi bylo jasné, že musí začít vykopávat hroby brzy poté, co zjistil, že se ruská armáda rozhodla vtrhnout do jeho země. Ačkoli očekával krveprolití a ostrý konflikt, nic ho nedokázalo připravit na surovou brutalitu Putinových sil a jejich odhodlání naprosto opustit lidskost.

Starší muž, který nebere úlohu městského hrobníka na lehkou váhu, řekl: „Když se neostřelovalo, kopali jsme a pohřbívali. Když se ostřelovalo, dostali jsme se ven. Stříleli a věděli, že v těch budovách není nikdo z armády, prostě útočili na civilisty. Masově je zabíjeli.“

Izjum, Vitalijův domov, byl obsazen ruskými silami krátce poté, co Rusko zahájilo okupaci Ukrajiny. Vitalij pohřbil 451 těl, téměř všechna z nich byla těla ukrajinských civilistů, v malém lese mimo město. Mnoho z nich bylo nalezeno se stopami po mučení a mnoho z nich mělo zranění způsobené kulkami. 

Pohřbila dvě malé pravnučky

Spousta těl však ještě nebyla identifikována kvůli tomu, jak rychle se hromadila a také kvůli brutálním způsobům zabíjení. „Bylo tam mnoho neznámých lidí, mnoho neznámých ostatků,“ řekl dále Vitalij. 

Poté, co byli Rusové z místa vyhnáni, tým vyšetřovatelů se pustil do exhumace 50ti až 60ti těl denně. Ukrajinská bezpečnostní služba se nyní snaží najít ruské vojáky, kteří se těchto válečných zločinů v Izjumu dopustili. „To, co ruská armáda udělala, je proti lidskosti, proti Ukrajině, proti Ukrajincům a dalo by se to nazvat genocidou,“ okomentoval jeden z vyšetřovatelů. 

Bezpečnostní služba se snaží objasnit, co se stalo civilistům z regionu. Dva zaměstnanci služby se pokouší hledat příbuzné a hledají, jestli mají stejné DNA jako ti, co byli pohřbeni v lese u Izjumu. Chtějí tak pomoct tisícům lidí ve městě, kteří ztratili své blízké jako například Haljana Žicharevová. 

Tato prababička ztratila několik členů své rodiny, včetně svých dvou pravnuček, kterým bylo 6 a 9 let. Stalo se tak poté, co na jejich byt dopadla bomba. „Zemřelo 52 lidí. Byla tam celá má rodina,“ řekla tiše. 

Jejich těla ležela v troskách měsíce, než se je podařilo provizorně pohřbít a teprve nyní jim žena mohla zařídit řádný pohřeb. 

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa