Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zlom na frontě? Rusy děsí další rakety s dlouhým doletem od USA a nová taktika

Autor: ver - 
20. října 2023
10:42

Ukrajina dostala od Spojených států rakety s dlouhým doletem ATACMS. Zbraně mají ohrozit nanejvýš důležitou vzdušnou převahu Ruska. Kazetové verze raket ATACMS Kyjev použil k úderu na ruské vojenské základny v Záporoží a v Luhanské oblasti. Šlo o vůbec první použití zbraní dlouhého doletu, které USA poskytly Ukrajině. Informuje o tom server Newsweek

Kyjev zničil devět ruských vrtulníků a několik dalších ruských aktiv na vojenských základnách, včetně protiletadlového odpalovacího zařízení, muničního skladu, přistávacích drah a blíže nespecifikovaného speciálního vybavení, uvedly ukrajinské speciální operační síly. 

Vladimir Rogov, Moskvou dosazený vůdce v anektovaném jižním Záporoží, uvedl, že na oblast byly použity klastrové varianty ATACMS, stejně jako forma GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bombs). „ATACMS se osvědčily,“ potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý.

„Věříme, že střely ATACMS poskytnou významnou podporu ukrajinským bojovým silám, aniž by riskovaly naši (americkou, pozn. red.) vojenskou připravenost,“ uvedla v prohlášení mluvčí Rady národní bezpečnosti USA Adrienne Watsonová. USA zatím poslaly na Ukrajinu kolem 20 střel ATACMS, uvedl list The New York Times s odvoláním na dva západní představitele. 

Je to „další zlomový bod“, který „zachrání spoustu životů“ v řadách Ukrajiny, řekl kapitán ukrajinské armády a bývalý ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan. 

Možnost nové válečné taktiky

ATACMS, také známý jako armádní taktický raketový systém, by mohl „dramaticky změnit celou strategii války“ a přeorientovat pozornost od vyčerpávající pozemní války na Ukrajině na útoky na dlouhé vzdálenosti, řekl bývalý poradce ukrajinského generála Valerije Zalužnyje Dan Rice. 

„Včera mohli všichni vidět bezchybný výsledek ATACMS,“ řekl ve středu poradce Zelenského kanceláře Mychailo Podoljak. ATACMS v rukou Kyjeva znamená, že Ukrajina může zacílit na ruskou logistiku „s chirurgickou přesností a zmírnit situaci na frontě“, uvedl Podoljak. 

ATACMS bude pro Ukrajinu jistě užitečný při zaměřování ruských základen, jako jsou letiště, spíše než opevněných cílů, pro které byly navrženy střely Storm Shadow a SCALP dodávané Brity a Francouzi.

„Rusko bude nuceno rozptýlit své vojenské prostředky, aby se vyhnulo možným úderům ATACMS,“ uvedl výzkumný pracovník na univerzitě v Oslu Fabian Hoffmann. „To by mohlo podkopat ruskou protivzdušnou obranu a pravděpodobně vyvinout větší tlak na logistiku Moskvy,“ řekl. „Efektivita ruského letectví může být narušena také tím, že Rusko bude muset stáhnout část svých leteckých aktiv dále od frontové linie,“ dodal.

Podobně vývoj na frontě přepověděla i analýza amerického Institutu pro studium války (ISW). Podle ní ATACMS zefektivní ukrajinské údery na ruská letiště a zničí více ruských letadel a majetku. Pravděpodobně donutí ruské velitele rozptýlit své vzdušné síly a stáhnout několik letadel dále od frontové linie, uvedl ISW. 

„Vzhledem k tomu, že Ukrajina nemá proti Moskvě vzdušnou převahu, je schopnost udeřit na ruské letecké základny obzvláště užitečná,“ řekl Omeljan.

Rakety zastihly Rusko nepřipravené

„Spojené státy pravděpodobně převedly systémy ATACMS tajně, aby poskytly ukrajinským silám možnost překvapení. Celkový šok v ruském informačním prostoru naznačuje, že Ukrajina dosáhla plánu, který si předurčila,“ uvádí ISW. „Bylo skvělé, že to bylo pro Rusy velké překvapení,“ souhlasil Omeljan. 

Moskva reagovala hněvem, typickým pro zjištění o zaslání nových zbraní na Ukrajinu. „Rozhodnutí Bílého domu poslat Ukrajincům rakety dlouhého doletu je strašnou chybou,“ řekl Anatolij Antonov, moskevský velvyslanec v USA. „Důsledky tohoto kroku, který byl před veřejností záměrně skryt, mají tu nejzávažnější povahu,“ dodal Antonov v prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin v oznámení řekl, že rakety představují „další hrozbu“ pro ruské síly ve válkou zničené zemi, ale že Moskva je připravena se s nimi vypořádat. „Samozřejmě budeme schopni tyto útoky odrazit,“ řekl Putin pro státní tiskovou agenturu Tass. Střely dlouhého doletu nebudou „vůbec schopné změnit situaci na frontě. Nemožné,“ dodal.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa