Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Přijel žádat o zbraně? Šojgu je v Íránu, chce rozvíjet vojenské vztahy. Izrael se děsí

Autor: ČTK - 
19. září 2023
16:05

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes přicestoval do Teheránu. S íránským vedením bude jednat o dalším rozvoji vojenských vztahů mezi oběma zeměmi, informovalo podle agentury Interfax ministerstvo obrany v Moskvě.

„Návštěva přispěje k posílení rusko-íránských vojenských vztahů a bude důležitou etapou v rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva.

Íránská polooficiální agentura Tasním dříve uvedla, že Šojgu v Teheránu povede rozhovory o prohloubení vojenské spolupráce a také situaci v regionu. Setkat se má mimo jiné se svým íránským protějškem Mohammadem Rezou Aštíaním.

Poté, co Západ uvalil na Rusko sankce v reakci na jeho invazi na Ukrajinu, prohloubily Teherán a Moskva vzájemné vztahy, a to zejména ve vojenské oblasti. Ruská armáda už měsíce používá k útokům na Ukrajině drony Šáhed íránské výroby. Teherán Moskvě prodal navzdory varováním západních zemí stovky kusů těchto bezpilotních letounů.

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea minulý týden řekl, že se zatím daří mařit pokusy o dodávky íránských raket Rusku. Zároveň ale vyjádřil obavu, že Moskva by mohla Íránu poskytnout pokročilé zbraně, které by představovaly existenční hrozbu pro Izrael.

Video  Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na inspekci v Arktidě  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

17:36
Dnes

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč). Podle agentury AFP to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe.

„Pro obyvatele Ukrajiny je to otázka života a smrti,“ řekl na tiskové konferenci Störe a popsal nejistou situaci na místě. „Je to také otázka bezpečnosti a stability v Evropě, a tedy i pro Norsko,“ uvedl po setkání s opozičními lídry s cílem zajistit širokou shodu.

16:50
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Ukrajina bude přijata do Severoatlantické aliance až poté, co vyhraje válku, kterou proti ní před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko. Zelenskyj to uvedl při setkání důstojníky, kteří podstupují výcvik podle aliančních standardů. Setkání se zúčastnil také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na video ze schůzky, které prezident zveřejnil na sociální síti.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa