Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko ukrývá své letouny pod pneumatikami, bojí se dronů. Ukrajinci se taktice vysmáli

Autor: Darina Jíchová, swp - 
6. září 2023
19:22

Ukrajinci slaví úspěchy se svými dronovými útoky, jedním z jejich cílů jsou bojové letouny ruského letectva. Rusové se snaží svoje stroje před nálety všemožně chránit, snímky společnosti Maxar dokonce ukázaly, že je ukrývají pod starými pneumatikami, uvedla stanice CNN. To mezi ukrajinskými obránci vzbudilo výsměch.

Ruské složky pokrývají svoje bojová letadla pneumatikami, podle expertů by mohlo jít o pokus ochránit je před ukrajinskými dronovými útoky, kterých v posledních týdnech přibývá a které se zaměřují na vojenská letiště. Satelity společnosti Maxar zachytily například situaci na letecké základně Engels, kde byly bombardény obloženy použitými gumami.

Experti pro CNN zdůraznili, že se mohou jen dohadovat o tom, proč Rusové na letadla pneumatiky nandali, jejich teorií je, že jde o určitý stupeň ochrany a zároveň způsob, jak snížit viditelnost letounů zvláště v noci.

„Takový postup bude mít ale jen omezený efekt,“ podotkl výrobce dronů Francisco Serra-Martins ze společnosti One Way Aerospace, která poskytuje drony ukrajinské armádě. „Může to nějakým způsobem zredukovat tepelnou stopu letounů, ale stopa bude stále zachytitelná infračervenými kamerami,“ objasnil pro CNN.

„I když to vypadá dost praštěně, zdá se, že se snaží udělat to nejlepší, co mohou, aby ochránili letadla, která jsou jinak snadnými terči. Jestli to zafunguje, záleží na tom, jaká je hlavice na raketě, případně dronu,“ dodal konzultant Steffan Watkins s tím, že pneumatiky mohou zastavit střepiny z exploze, které by jinak stroj poškodily.

Zástupce NATO uvedl, že jsou si vědomi toho, co Rusové dělají. „Domníváme se, že to má být ochrana před drony. Ale jestli bude mít nějaký účinek? Těžko říct,“ reagoval na dotazy CNN. Dronové ataky na ruské cíle jsou stále častější, Kyjev se k nim hlásí zřídka, nicméně nikdo nepochybuje o tom, že jsou to Ukrajinci, kdo jsou jejich strůjci. Minulý týden například útoky zaznamenalo 6 ruských oblastí včetně Moskvy.

A poněkud úsměvné snímky letounů – strategických čtyřmotorových bombardérů Tupolev Tu-95 – pokrytých pneumatikami samozřejmě zaznamenalo i ukrajinské ministerstvo obrany. „Tohle je ruské know-how: Protidronová obrana na strategickém letounu z ojetých gum. Ekologické, efektivní a spolehlivé. Kdyby tak i modul Luna-25 měl takovou ochranu,“ stojí ve výsměšném příspěvku na síti X.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa