Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Masakr na jihu Ukrajiny: 7 mrtvých po útoku Rusů. Zemřelo i nemluvně (†23 dní) a chlapec (†12)

Aktualizováno -
13. srpna 2023
17:02
Autor: ČTK, swp - 
13. srpna 2023
12:33

Při dnešním ruském ostřelování dvou vesnic v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bylo zabito sedm civilistů, včetně dvou dětí - 12letého chlapce a 23denní dívky. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Ve vesnici Šyroka Balka byl zabit dospělý pár, jejich 23denní dítě a další muž, oznámil Klymenko. Dvanáctiletý syn dvojice utrpěl velmi vážná zranění, kterým následně podlehl v nemocnici. Další dva lidé byli zabiti a jeden zraněn v sousední vesnici Stanislav, která byla podle Klymenka zasažena 12 dělostřeleckými údery.

„Teroristé nikdy nepřestanou ochotně zabíjet civilisty,“ napsal Klymenko na telegramu, kde zveřejnil i fotografie poničených domů. „Teroristé musí být zastaveni. Silou. Ničemu jinému nerozumí,“ zdůraznil ministr. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak později doplnil, že při dalším ostřelování, které mířilo na oblastní metropoli Cherson, utrpěli zranění tři lidé.

Podle dnešní zprávy ukrajinské generální prokuratury během války, kterou loni v únoru rozpoutalo Rusko svou invazí na Ukrajinu, zahynulo nejméně 500 ukrajinských dětí. Téměř 1100 jich utrpělo zranění. Prokuratura zároveň upozornila, že bilance není úplná, neboť nemá přístup do ukrajinských oblastí, které Rusko okupuje.

Ukrajinská armáda loni v listopadu vytlačila ruské okupanty ze severní části Chersonské oblasti, ale síly Kremlu tuto oblast na pravém břehu řeky Dněpr i nadále pravidelně ostřelují ze vzduchu. Levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti Rusové stále okupují.

Na osvobození dalších částí jižní Ukrajiny se soustředí jeden ze směrů ukrajinské protiofenzivy. Ukrajinští vojenští představitelé v sobotu večer uvedli, že vojáci dosáhli na jihu „částečného úspěchu“, a to poblíž klíčové vesnice v Záporožské oblasti Robotyne. Dobyta byla i další blíže nespecifikovaná území. Ukrajina potřebuje znovu získat kontrolu nad touto oblastí, aby mohla pokračovat v postupu na jih směrem k Melitopolu a Berďansku.

Ukrajinská armáda provádí útočné operace v Záporožské oblasti už delší dobu, vojáci se podle svého velení opevňují v dosažených liniích a snaží se o potlačení palby dělostřeleckých baterií protivníka. Podle informací z uplynulých dní ukrajinské jednotky pronikly do první linie ruské obrany, ale postup komplikují hustá minová pole, technické překážky včetně protitankových příkopů a chybějící letectvo na ukrajinské straně. „Rusů je tam velice mnoho. Na čtvereční metr jich není méně než min,“ řekl podle agentury Unian zástupce velitele uskupení vojsk Tavrija Serhij Kuzmin.

I podle ukrajinského ministra obrany je nyní Ukrajina nejvíce zaminovaným státem na Zemi. „Vojáci na některých místech odhalili pět min na každém čtverečním metru,“ řekl Oleksij Reznikov v rozhovoru s deníkem The Guardian.

Video  Redaktorka Blesku v Chersonu: Schovaní lidé i poplach a ruské ostřelování  - Blesk - Marharyta Golobrodska
Video se připravuje ...

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa