Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinské odstřelovačky: „Rusové lhali, že nemám nohy a zabili mě“. Promluvily i o sexismu a peklu fronty

Autor: DVL, swp - 
6. srpna 2023
05:00

V současnosti slouží v ukrajinské armádě 60 000 žen, z toho jich 5000 bojuje ve předních liniích. Tři z nich řekli novinářům BBC, jaké to je bojovat proti Rusům, ale také s jakými problémy se potýkají i mezi svými krajany či ve svých soukromých životech. Na mušku si BBC vzala zvláště ukrajinské odstřelovačky, které popsaly dění na frontě.

Štíhlá modrooká bruneta cvičí v posilovně. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ji ruské síly neoznačily za mrtvou. Andriana Arechtová je seržantkou speciální jednotky v Ozbrojených silách Ukrajiny a právě se chystá na svůj návrat na frontu. 

Novináři ji objevili v rehabilitačním centru na Ukrajině, na místě, které není možné identifikovat z důvodu ochrany, poté, co ji v prosinci v Chersonské oblasti zasáhla mina. 

Rusové lhali o její smrti

Mezitím mnoho reportáží v ruském jazyce oslavují její detailní „smrt“. „Zveřejnili, že jsem bez nohou a bez rukou, a že mě zabili,“ řekla Andriana. „Co se propagandy týče, jsou to profesionálové.“ Zprávy také obsahují nechutný popis její osoby, například ji označili za „kata“ nebo „eliminovanou nacistku“. 

Zprávy se vyrojily krátce poté, co Ukrajina osvobodila Cherson. „Je to úsměvné. Jsem naživu a budu chránit svou zemi,“ řekla.

Budeš odstřelovačka...

Od začátku ruské invaze je to již 18 měsíců. V armádě slouží 60 000 žen. Více než 42 000 z nich je na vojenských pozicích, z toho 5000 bojuje ve předních liniích, sdělilo BBC Ministerstvo obrany Ukrajiny. Dodalo, že žádná žena nemůže být odvedena bez jejího souhlasu. Nicméně jsou tu jisté pozice, u kterých se věří, že jsou pro ně ženy vhodnější. 

„Přišla jsem ke svému veliteli a zeptala jsem se ho: ‚Co můžu udělat nejlépe?' Odpověděl: ‚Budeš odstřelovačka,'“ vzpomíná Jevgenije Emeraldová, která ještě donedávna byla na frontě, ale nyní je se svou tříměsíční dcerou.

Tato 31letá žena absolvovala vojenský výcvik poté, co Rusko obsadilo Krym, ale do armády vstoupila až v roce 2022. Před válkou byla majitelkou klenotnictví. Jevgenije se stejně jako Andriana stala terčem ruské propagandy a byla označována za „nacistku“. Stovky ruských zpráv rozebíraly její roli na frontě a její soukromý život. 

Vidíte, jak cíl zabíjíte

Práce odstřelovačky je nesmírně těžká, řekla Jevgenije, fyzicky i psychicky. „Protože vidíte, co se děje. Vidíte, jak cíl zabíjíte. Toto je osobní peklo pro každého odstřelovače.“

Jevgenije a další vojačky nemůžou říct, kolik cílů zneškodnily. Ale Jevgenije si pamatuje, jak se cítila, když si uvědomila, že bude pravděpodobně muset někoho zabít. „Třicet sekund jsem se třásla po celém těle a nešlo to zastavit. Uvědomila jsem si, že teď udělám něco, co už nepůjde vzít zpátky. Ale my jsme tuhle války nezačali. Oni sem přišli.“

Procento žen v ukrajinské armádě začalo od roku 2014, kdy Rusko obsadilo Krym, narůstat. Ale zatímco slouží proti Rusku, musí zvládat ještě jeden boj mezi svými krajany - kvůli sexistickým postojům. 

Problémy se sexismem

Jevgenija řekla, že tomu musela čelit před tím, než si vybudovala autoritu a sebevědomí jako odstřelovačka v přední linii. „Krátce poté, co jsem se přidala ke speciálním jednotkám, ke mně přišel jeden z vojáků a zeptal se mě: ‚Holka, co tady děláš? Běž a uvař boršč (tj. tradiční ukrajinská polévka, pozn. redakce).' Cítila jsem se tak dotčeně, říkala jsem si, jestli si ze mě nedělá srandu a že můžu být v kuchyni, ale taky ho můžu vykopnout.“

Jiná Jevgenije, Jevgenije Veljková z organizace Arm Woman Now, která pomáhá ukrajinským bojovnicím, řekla: „Ve zdejší společnosti existuje silný názor, že ženy chodí do armády proto, aby si našly manžela.“

Dále uvedla, že se jí ženy svěřily také s případy fyzických útoků. „Nemůžeme si představit, jak moc je to rozšířené, protože ne každá bojovnice je ochotná o tomhle mluvit.“ 

Náměstkyně tvrdí: Jednotky případů

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová řekla BBC, že se jednalo jen o „pár případů“ v kontrastu se „stovkami tisíc“ mobilizovaných.

Kromě toho ženy v ukrajinské armádě nemají vlastní uniformy. Musí nosit nepadnoucí mužské kombinézy, včetně mužského spodního prádla, a větší boty. Dokonce i Maljarová řekla, že její uniforma je pro muže. Musela si ji opravit, protože pro ni byla moc velká. 

Pokud chtějí ženy v armádě nosit ženské uniformy, musí si je sehnat přes internet nebo se spoléhat na charity. To je také důvod, proč Andriana spoluzaložila charitu nazvanou Veteranka, která bojuje za rovná práva pro ženy v armádě a pro změnu ukrajinské vojenské legislativy, aby byla stejná jako legislativa NATO.

Ale Maljarová řekla, že vláda učinila pokrok. Uniformy pro ženy již byly navrženy, testovány a v blízké budoucnosti se začnou masově produkovat, nicméně nespecifikovala kdy. 

Odstřelovačka Jevgenije Emeraldová řekla, že i přes všechny problémy „válka nemá gender“. „Válka se nestará o to, jestli jsi žena nebo muž. Když raketa zasáhne dům, nezáleží na tom, jestli jsi žena, muž, dítě - všichni zemřou. A na frontě je to skoro to samé - pokud dokážeš být efektivní a jsi žena, proč bys nebránila svou zemi, své lidi?“

„Je to jako hrát si se smrtí“

Na východě v regionu Donbas je součástí protiofenzivy také odstřelovačka Iryna. „Role odstřelovače je romantizovaná... ve filmech je to krásné. V realitě je to těžká práce.“

Popsala, jak odstřelovači musí ležet na zemi až šest hodin, než vystřelí a poté se musí rychle přesunout. „Je to jako hrát si se smrtí,“ dodala.

Mnoho žen kvůli své službě opustily kariéru a také své rodiny. Andriana skončila v práci jako poradkyně OSN pro genderovou rovnost. „Vzali mi nejlepší roky života,“ řekla 35letá žena. Vzpomínala také na dobu před válkou: „Mohla jsem cestovat a být šťastná, budovat kariéru a mít sen.“ 

Je také matkou chlapce ve věku základní školy. Když ukázala novinářům jeho fotku, rozbrečela se a svěřila, že svého syna už sedm měsíců nedržela v náručí. Do armády vstoupila i pro to, aby mu zajistila budocnost, kde bude vládnout mír, aby nemusel jít bojovat jako jeho rodiče. 

Seznam čísel v telefonu jako seznam smrti

Narozdíl od Jevgenije Emeraldové měla již Andriana bojové zkušenosti. V roce 2014, kdy Rusko poprvé napadlo Ukrajinu, anexovalo Krym a zaútočilo na Donbas, se přidala k prvním dobrovolným praporům. Dostala také medaile, jednu „za odvahu“ a druhou coby „hrdinka lidu“. 

Ukrajinské Ministerstvo obrany nemůže poskytnout přesný počet vojaček, které ve válce přišly o život z důvodu citlivosti takových informací během války, nicméně BBC získalo data, která naznačují, že počet zabitých ukrajinských žen ve válce činí během ruské invaze od února 2022 93 obětí. Dále data z charity Arm Woman Now uvádějí, že zraněných jich bylo více než 500. 

Andrianin telefonní seznam se stal seznamem smrti. „Ztratila jsem více než stovku přátel. Ani nevím, kolik telefonních čísel musím vymazat.“ Nicméně již byla zaplacena příliš vysoká cena na to, aby se teď vzala, řekla ve chvíli, kdy dokončila svůj rehabilitační trénink v posilovně. 

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa