Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin se děsí vstupu Švédska do NATO: Je to noční můra pro jeho Baltské loďstvo

Autor: newsweek, mav, swp - 
17. července 2023
05:00

Ruská flotila v Baltském moři má „vážný problém“, jak se NATO po Finsku rozšiřuje i o Švédsko. Dominance Severoatlantické aliance na Baltu ještě posílí, Petrohrad a Kaliningrad budou z moře v podstatě obklíčené, píše magazín Newsweek.

Finsko, povzbuzené ruskou invazí na Ukrajinu, vstoupilo do NATO v dubnu 2023 a Švédsko by ho mělo brzy následovat. Ruský prezident Vladimir Putin se již dříve vyslovil proti vstupu Finska i Švédska do NATO a varoval před „vážnými vojenskými a politickými důsledky“.

V pondělí, před summitem aliance, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal svůj nesouhlas s členstvím Švédska výměnou za oživení výhledu Turecka na vstup do Evropské unie. Ratifikovat to ještě musí turecký parlament, který se však poprvé sejde až v říjnu; ratifikaci rovněž musí dokončit Maďarsko.

Ruská flotila se před raketami neukryje

NATO bude mít větší možnost kontrolovat Baltské moře nejen na hladině a pod hladinou, ale i ze vzduchu, řekl Newsweeku Frederik Mertens, analytik Haagského centra pro strategická studia. „V této oblasti má NATO již nyní drtivou převahu. Ruská baltská flotila má vážný problém,“ dodal s tím, že tváří v tvář vzdušným silám NATO, ještě posíleným švédským letectvem, se ruské lodě budou muset spoléhat na protivzdušnou obranu ze země. „V Baltském moři už téměř není místa, kde by ruská hladinová loď nemohla očekávat bezprostřední útok moderní protilodní rakety,“ doplnil Mertens.

Stockholm už je blízkým partnerem aliance, účastní se společných cvičení; skutečným vstupem se ovšem těsněji začlení - včetně třeba sdílení zpravodajských informací, připomíná Dmitrij Gorenburg, vedoucí vědecký pracovník Centra pro námořní analýzy.

A Rusko bude pravděpodobně znepokojeno tím, že zahraniční jednotky - včetně třeba amerických vojáků - by mohly sloužit na švédských základnách, například na Gotlandu.

„Tento velký ostrov uprostřed Baltského moře je pro Švédsko extrémně příhodnou strategickou základnou,“ uvedl pro DW Simon Koschut, profesor mezinárodní bezpečnostní politiky na Zeppelinově univerzitě v německém Friedrichshafenu. „Můžete odtud ovládat prakticky celý Balt.“

Švédsko má prakticky stejně obyvatel jako Česko, v ozbrojených silách přitom slouží jen asi 16 tisíc lidí - oproti 26 tisícům českých vojáků. Zato mají dvojnásobný rozpočet, uvádí web Global Firepower.

„Švédi mají armádu velmi moderní. Obzvláště mají moderní letectvo vlastní výroby,“ připomíná Koschut víceúčelové stíhačky JAS 39 Gripen, jichž mají podle statistik Flight Global stovku (Česko jich provozuje 14).

Moderní je rovněž švédské námořnictvo. „V Baltském moři nám přinese obrovské množství hladinových schopností,“ konstatoval v květnu 2022 generál Christopher Cavoli, který velí americkým silám v Evropě. „Mají také podvodní schopnosti, které nám rovněž pomohou,“ prohlásil v projevu před americkými kongresmany.

V minulých letech švédská flotila modernizovala své tři diesel-elektrické ponorky třídy Gotland, jejichž pokročilé motory jim umožňují zůstat pod vodou celé týdny, podobně jako to zvládají ponorky jaderné. A už se staví dva stroje nové třídy Blekinge.

Podle Mertense se švédských posil má obávat nejen ruská flotila, ale i pozemní a letecké síly v regionu. „Je to nesmírně důležité, že Baltské moře je nyní ,jezerem NATO',“ řekl pro Newsweek estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna. „Každý, kdo obraně trochu rozumí, chápe, že se to strategicky hodně mění.“

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa