Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Erdoganův důležitý souhlas: Pošle žádost Švédska o vstup do NATO parlamentu, potvrdil Stoltenberg

Aktualizováno -
10. července 2023
22:36
Autor: ČTK, simao - 
10. července 2023
15:41

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan co nejdříve předloží tureckému parlamentu k ratifikaci žádost Švédska o vstup do NATO. Po dnešním jednání s ním a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem to podle tiskových agentur oznámil šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Neuvedl ale, kdy se tak konkrétně stane. Dokončení ratifikace švédské žádosti je podle něj historický krok. Dodal, že Maďarsko, které o ratifikaci rovněž teprve musí hlasovat, nechce být poslední zemí, která dá souhlas s rozšířením aliance.

„Prezident Erdogan souhlasil, že zašle co nejdříve národnímu shromáždění (tureckému parlamentu) švédský vstupní protokol,“ řekl Stoltenberg po jednání ve Vilniusu, kde se v úterý a ve středu koná summit NATO. Dodal, že není na něm stanovit konkrétní data projednání žádosti. Erdogan podle něj chce spolupracovat s parlamentem, aby ratifikaci zajistil. 

Biden souhlas Erdogana uvíta. Řekl, že je připraven s Ankarou spolupracovat na posílení obrany v euroatlantickém prostoru. 

Erdogan má se svými spojenci v parlamentu většinu, pro vstup Švédska do NATO jsou i některé opoziční strany.

Turecko blokovalo švédskou žádost mnoho měsíců. Dosud Erdogan a další turečtí představitelé tvrdili, že švédskou žádost nenechali ratifikovat, protože Stockholm nepostupuje dostatečně rázně proti organizacím, které turecké úřady považují za teroristické, a rovněž proti jejich sympatizantům. Jde například o Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG.

„Pojďte a otevřete Turecku cestu ke členství v Evropské unii. Až vy otevřete cestu Turecku, my otevřeme cestu Švédsku, jako jsme ji otevřeli Finsku,“ řekl dnes před jednáním ve Vilniusu turecký prezident.

Spojování vstupu Švédska do NATO a rozhovorů o tureckém členství v EU však dnes odmítly Německo, Evropská komise či USA. Finsko se stalo 31. členskou zemí NATO letos v dubnu. O vstup požádalo spolu se Švédskem loni v reakci na napadení Ukrajiny ruskými vojsky.

Erdogan před odletem na summit do Vilniusu odmítl, že by ratifikace vstupu Švédska do NATO v tureckém parlamentu jakkoliv souvisela s nákupem stíhacích letounů F-16 Ankarou od Spojených států. Erdogan řekl, že o nákupu chce ve Vilniusu osobně jednat s americkým protějškem Joem Bidenem. Ten do Vilniusu dorazil dnes také. 

Americký prezident v rozhovoru na stanici CNN uvedl, že je optimista ohledně vstupu Švédska do NATO. Podotkl, že Turecko usiluje o modernizaci své flotily bojových letounů F-16, což musí povolit Washington.

„Turecko čeká přede dveřmi Evropské unie přes 50 let a téměř všechny členské země NATO jsou teď členy Evropské unie. Obracím se na tyto země, které nechaly Turecko čekat,“ uvedl Erdogan podle agentury AP před odletem do Vilniusu.

Erdogan dnes také prohlásil, že ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem usnadní Kyjevu proces vstupu do NATO. Vedoucí představitelé Severoatlantické aliance budou od úterý v litevské metropoli Vilniusu dva dny jednat především o ruské invazi na Ukrajinu.

Nesouvisí to spolu, tvrdí Němci i USA

Mezi vstupem Švédska do NATO a obnovením jednání o členství Turecka v Evropské unii není souvislost, reagoval dnes německý kancléř Olaf Scholz. „Není zapotřebí tato témata spojovat,“ řekl Scholz. Stockholm podle něj splňuje všechny podmínky pro vstup do Severoatlantické aliance. Kancléř doufá, že se Švédsko členem tohoto vojenského bloku skutečně brzy stane. 

Podle amerického ministerstva zahraničí by turecké ambice stát se členem EU neměla představovat překážku pro švédský vstup do NATO. „Domníváme se, že se jedná o oddělené záležitosti,“ citovala agentura Reuters mluvčího americké diplomacie Matthewa Millera. Bílý dům sdělil, že Spojené státy vždy podporovaly záměr Turecka vstoupit do EU, ale že prioritou je nyní vstup Švédska do vojenské aliance.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na Erdogana.  - Reuters
Video se připravuje ...

trintin ( 12. července 2023 21:49 )

Pojďte a otevřete Turecku cestu ke členství v Evropské unii?? No nazdar, to nám jako první ti islámisté zakážou vepřové?

Zobrazit celou diskusi