Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Erdogana se snažil obměkčit Stoltenberg: Švédové přistoupí k NATO ještě do summitu, věří šéf aliance

Autor: ČTK - 
4. června 2023
20:33

Švédsko se může stát členem Severoatlantické aliance už před jejím summitem ve Vilniusu v polovině července. Řekl to dnes její generální tajemník Jens Stoltenberg po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle agentury Reuters šéf NATO rovněž oznámil, že zástupci Švédska, Turecka a NATO budou znovu jednat v týdnu od 12. června.

Stoltenberg dnes končí dvoudenní návštěvu Turecka, kde se v sobotu s řadou šéfů států a vlád z různých částí světa zúčastnil Erdoganovy inaugurace na další pětileté období. Dnes s tureckým prezidentem jednal v Istanbulu. Turecká vláda k obsahu schůzky neposkytla zatím informace, napsal po jejím skončení provládní místní deník Daily Sabah.

Podle Reuters Stoltenberg dnes řekl, že „je stále čas“, aby Švédsko vstoupilo do NATO do červencového summitu. Stockholm podle něj udělal důležité kroky, aby splnil turecké požadavky.

Ankara tvrdí, že jí vadí zejména nedostatečný postup Stockholmu proti „teroristům“. Jimi označuje kritiky tureckého režimu, často s prokurdskými postoji, a viní je z napojení na kurdské radikální skupiny.

Švédsko požádalo o vstup do NATO s další dlouho neutrální skandinávskou zemí Finskem po napadení Ukrajiny ruskou armádou loni v únoru. Finské členství turecký parlament schválil letos koncem března a Finsko se tak začátkem dubna stalo 31. členem Severoatlantické aliance. Vstup Švédska blokuje už jen Ankara a Budapešť.

Přesvědčit tureckou vládu k ratifikaci vstupu Švédska do NATO se snaží i americký prezident Joe Biden, který v pondělí s Erdoganem hovořil telefonicky. Podle Bílého domu Erdogan zmínil požadavek na dodávky amerických stíhaček F-16, což je podle analytiků další důvod tureckého zdržování ratifikace.

Video  NATO - jak funguje a pomáhá?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi