Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel s manželkou ve Vilniusu. A země NATO mají nový plán pro případ útoku Rusů

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    10. 7. 2023
    21:49
    10. 7. 2023
    20:17

    Český prezident Petr Pavel dnes odletěl do Vilniusu, kde se v úterý a ve středu koná summit NATO. Na facebooku večer zveřejnil fotografii, na níž v doprovodu manželky Evy nastupuje do vládního speciálu. Na summitu bude zastoupeno celkem 31 členských zemí poté, co do aliance na jaře vstoupilo Finsko. Země NATO se před začátkem summitu dohodly na nových plánech, jak odvrátit případný ruský útok na alianční území, informovaly dnes tiskové agentury Reuters a DPA s odvoláním na diplomatické zdroje. Dohodu dosud blokovalo Turecko.

  • 1.Za ČR Pavel, Černochová a Lipavský

    Lídři států NATO na schůzce ve Vilniusu, kam v pondělí dorazil i americký prezident Joe Biden, chtějí na dvoudenním summitu potvrdit podporu Ukrajině a najít kompromis v otázce jejího přijetí do aliance. Kyjev žádá jasný signál ohledně svého budoucího členství, spojenci ovšem nejsou v této věci jednotní.

    Dalším ožehavým tématem je přijetí Švédska, očekávají se také debaty o dalším posilování východního křídla NATO a výdajích členských zemí na obranu.

    V Litvě budou ČR reprezentovat prezident Petr Pavel, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

    Ještě před vrcholnou alianční schůzkou Pavel v úterý vystoupí na NATO Public Forum, na kterém významní světoví politici probírají témata summitů a aktuální problémy týkající se agendy NATO. Pavel, bývalý předseda vojenského výboru aliance, je prvním českým politikem, který na tuto akci dostal pozvánku.

  • 2.Zelenskyj osobně?

    K summitu se ve středu odpoledne připojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle některých médií dorazí osobně. Ukrajinský lídr byl v posledních týdnech v intenzivním kontaktu se svými aliančními protějšky a mimo jiné minulý týden v Praze jednal s Pavlem a dalšími českými politiky. Zelenskyj dává najevo, že od summitu ve Vilniusu očekává bezpečnostní záruky pro svou zemi a nejlépe i pozvánku do NATO.

    Severoatlantická aliance Ukrajině přislíbila členství už v roce 2008, na žádných obrysech přístupového procesu se však neshodla a není jasné, zda se na tom tento týden něco změní.

    Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby jsou členské země ochotny upustit od požadavku, aby Ukrajina splnila takzvaný akční plán, který je předstupněm plného začlenění do NATO.

  • 3.Země NATO mají nový plán při útoku Rusů

    V předvečer summitu se objevila informace o tom, že se země NATO dohodly na nových plánech, jak odvrátit případný ruský útok.

    Podle Reuters oživení plánů znamená velký posun, protože NATO podobné plány vypracovala vůbec poprvé od konce studené války před 30 lety. NATO po dlouhá léta nemělo potřebu formulovat rozsáhlé obranné plány, protože bojovalo jen v menších válkách v Afghánistánu a v Iráku a mělo pocit, že postsovětské Rusko už pro něj nepředstavuje existenční hrozbu. Ale vzhledem k tomu, že těsně za jejími hranicemi na Ukrajině zuří nejkrvavější válka od roku 1945, se situace změnila. A je třeba mít připravené plány ještě předtím, než by mohl konflikt s protivníkem, jako je Moskva, vypuknout, dodala agentura Reuters.

    Turecko dosud schválení plánu blokovalo kvůli zeměpisným formulacím týkajícím se Kypru, kde dlouholetí rivalové Řecko a Turecko řeší množství sporných témat.

    Detailní plány jako důsledek Putinova útoku

    Jak uvedla agentura DPA, dohoda byla schválena písemnou procedurou, v úterý ji pak mají ještě potvrdit a oficiálně oznámit účastníci aliančního summitu ve Vilniusu.

    Plány, které mají více než 4000 stran, podrobně popisují, jak by měla být chráněna důležitá místa a jak by bylo potřeba bránit určitá místa v případě nouze. S tím souvisí i definování, jaké vojenské prostředky jsou nezbytné. A nejde jen o pozemní, vzdušné či námořní síly, ale i o síly kybernetické či vesmírné. „Jde o přímý důsledek Putinova útoku na Ukrajinu,“ řekl nedávno o nových plánech německý ministr obrany Boris Pistorius.

    Video  NATO - jak funguje a pomáhá?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Jednání Švédska s Erdoganem

    V pondělí se ve Vilniusu sešli šéf NATO Jens Stoltenberg, švédský premiér Ulf Kristersson a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jednali o vstupu severské země do NATO.

    Erdogan dnes mimo jiné prohlásil, že Turecko švédskou žádost o přijetí do NATO ratifikuje, pokud se obnoví rozhovory o členství jeho země v Evropské unii.

    Podle Stoltenberga nakonec Erdogan pošle švédskou žádost co nejdříve tureckému parlamentu.

    Dosud Erdogan a další turečtí představitelé tvrdili, že švédskou žádost nenechali ratifikovat, protože Stockholm nepostupuje dostatečně rázně proti organizacím, které turecké úřady považují za teroristické, a rovněž proti jejich sympatizantům. Jde například o Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG. „Pojďte a otevřete Tureckou cestu ke členství v Evropské unii. Až vy otevřete cestu Turecku, my otevřeme cestu Švédsku, jako jsme ji otevřeli Finsku,“ řekl dnes před jednáním ve Vilniusu turecký prezident.

    Švédsko tvrdí, že splnilo požadavky Ankary, které obsahovalo memorandum podepsané na loňském summitu NATO v Madridu. Podle Stoltenberga by se Švédsko mělo stát součástí aliance. „Je stále možné, aby ve Vilniusu padlo pozitivní rozhodnutí ohledně Švédska,“ řekl Stoltenberg před dnešním jednáním. Vstup Švédska do NATO blokuje vedle Turecka také Maďarsko.

    Jednání ve Vilniusu předs summitem NATO: Šéf NATO Stolteberg, turecký prezident Erdogan a šévdský premiér Ulf Kristersson Jednání ve Vilniusu předs summitem NATO: Šéf NATO Stolteberg, turecký prezident Erdogan a šévdský premiér Ulf Kristersson | Reuters

Roman Dušek ( 11. července 2023 13:01 )

Jasně Ukačka na prvním místě to jsou starosti našeho presidenta ze SSSR vyškoleného

JaNat ( 11. července 2023 12:53 )

?????

roxin ( 11. července 2023 11:26 )

Ten HÉÉÉREC čs. Clloney neletěl do Vilniusu kvůli NÁM ale kvůli Uáček!

JaNat ( 11. července 2023 10:33 )

No jak jinak?

JaNat ( 11. července 2023 10:27 )

Kde tě urážím, prosím tě? Nebo co tě zase uráží? Nic co jsem napsala tě urážet nemůže a nepřikazuj mi co mám či nemám dělat. Xiiomo ty se prostě chceš hádat a když vidíš, že to nedáš zdrhneš. Pořád to samé. S tebou musí mít lidé trpělivost a kdybych nebyla dobrák od kosti už bych tě dávno poslala do p..e, protože ty tvoje dětinské kydy jsou fakt únavné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa