Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zelenskyj: Mě chtějí zabít jen v Rusku, Putina chce zabít celý svět! S hostem ze Španělska řešil další pomoc

Aktualizováno -
1. července 2023
21:07
Autor: ČTK - 
1. července 2023
09:47

O ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, který loni v únoru rozpoutal válku proti Ukrajině, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se španělskými novináři poznamenal, že Putin je více ohrožen než on sám. „Mě chtějí zabít jen v Rusku, ale jeho chce zabít celý svět,“ tvrdí Zelenskyj, který vzkázal, že Ukrajina chce ukázat výsledky protiofenzivy ještě před chystaným summitem NATO ve Vilniusu. V Kyjevě pak Zelenskyj přivítal premiéra Španělska Pedra Sáncheze.

Ukrajina chce ukázat výsledky své protiofenzivy na bojišti ještě před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance, řekl v rozhovoru se španělskými novináři ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně vyzval evropské spojence k další vojenské pomoci Kyjevu.

Summit NATO začne ve Vilniusu 11. července. Španělsko se dnes ujímá předsednictví v Evropské unii a v Kyjevě je očekáván španělský premiér Pedro Sánchez.

„Před summitem musíme ukázat výsledky, ale každý metr stojí životy,“ řekl Zelenskyj. Připustil, že ukrajinské plány zahájit protiofenzivu proti ruským vojskům v posledních měsících před útokem zpomalily přívalové deště, které trvaly velmi dlouho.

Zelenskyj také vyzval k urychlení dodávek západní vojenské pomoci. Připomněl podzimní protiofenzivu, kterou nakonec musela ukrajinská armáda zastavit, protože další postup by si vyžádal velké ztráty a ukrajinské síly nedisponovaly dělostřelectvem, jehož dodávky dorazily se zpožděním.

„Jsme velice opatrní. Rychlost není vždy bezpečná. Pokud mi řeknou, že to potrvá dva měsíce a zahynou tisíce lidí, anebo tři měsíce a zemře méně lidí, samozřejmě si vyberu to druhé. Při výběru mezi časem a lidmi jsou nejdůležitější lidé,“ řekl.

18:50
Dnes

Obrazem: Devastace Časiv Jaru v Doněcké oblasti. Město duchů připomíná Bachmut a Avdijivku, o něž se rovněž sváděly těžké boje. Nyní se Rusové snaží prolomit frontu zde.

Zdevastovaný Časiv Jar v Doněcké oblasti (29. 4. 2024). Zdevastovaný Časiv Jar v Doněcké oblasti (29. 4. 2024). Zdevastovaný Časiv Jar v Doněcké oblasti (29. 4. 2024). Zdevastovaný Časiv Jar v Doněcké oblasti (29. 4. 2024).
16:51
Dnes

„SBU doručila oznámení o podezření sankcionovanému metropolitovi Ukrajinské ortodoxní církve Moskevského patriarchátu ze Záporoží, který vyvolával náboženskou nenávist,“ informuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Kněz nenávistně hovořil soukromě i v bohoslužbách, podporoval ruskou agresi. „Duchovní také zveřejňoval provokativní příspěvky na svém osobním telegramovém kanálu, kde urážel náboženské cítění představitelů jiných náboženství. Tímto způsobem podkopával společensko-politickou situaci v přífrontovém regionu ve prospěch agresorské země.“

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

Zobrazit celý online

Španělský premiér v Kyjevě

Do Kyjeva dnes dorazil španělský premiér Pedro Sánchez, jehož země se právě ujímá půlročního předsednictví v Evropské unii. Na společné tiskové konferenci se Zelenským pak ujistil, že jeho návštěva svědčí o jednoznačné podpoře EU pro žádost Ukrajiny stát se členem unie.

„Má přítomnost zde v první den našeho předsednictví svědčí o jasném a jednoznačném politickém závazku,“ řekl Sánchez podle agentury AFP.

Premiér na twitteru zveřejnil video z příjezdu vlakem z Polska do Kyjeva a uvedl, že chtěl, aby se první událost španělského předsednictví odehrála na Ukrajině, která už 16 měsíců čelí ruské invazi.

Sánchez avizoval další balík pomoci Ukrajině. „Dnes se má země rozhodla poskytnout dodatečných 55 milionů eur (asi 1,3 miliardy Kč), včetně 51 milionů přes Světovou banku (SB), pro malé a střední podniky na Ukrajině,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda. Zbývající čtyři miliony eur by měly být poskytnuty přes program OSN pro vytvoření škol s takzvanými zelenými a s udržitelnými energetickými systémy.

„Budeme podporovat ukrajinský lid, dokud se do Evropy nevrátí mír,“ uvedl Sánchez po příjezdu do Kyjeva. „Ukrajina vyhraje válku, protože už vyhrála bitvu idejí, když si vybrala Evropu,“ řekl v ukrajinském parlamentu, kde jeho projev několikrát přerušil potlesk.

„Budeme s vámi a budeme vás podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Budeme podporovat Ukrajinu bez ohledu na to, kolik to bude stát. Budeme s vámi ve vaší snaze být svobodným a svrchovaným státem, který si budoucnost určil jako člen evropské rodiny,“ řekl španělský premiér podle listu Ukrajinska pravda.

Kyjev čeká pozvání do NATO

Zelenskyj dal před novináři najevo, že na diplomatické řešení konfliktu s Ruskem nastane čas, až Ukrajina dosáhne osvobození svého území v mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. Zdůraznil také, že Ukrajina nepřistoupí na žádný kompromis s Ruskem ohledně svého budoucího členství v Severoatlantické alianci.

Od summitu NATO Kyjev očekává jasný a srozumitelný signál, že se Ukrajina může stát po válce členem aliance: „A to je pozvání do aliance. První velmi praktický krok. Pro nás by to bylo velice důležité,“ řekl podle agentury Unian. Členství v alianci představuje nejlepší záruku bezpečnosti, ale dokud Ukrajina není členem NATO, potřebuje záruky své bezpečnosti, dodal prezident.

Zelenskyj kritizoval průtahy s výcvikem ukrajinských pilotů

Zelenskyj také uvedl, že nechápe průtahy s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. „Ukrajina smí získat F-16. Dohodli jsme se na tom, máme koalici zemí, které jsou připraveny začít s výcvikem ukrajinských pilotů. Harmonogram výcvikových misí dosud není, protahuje se to, “ řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina.

Rád by se zeptal „některých vážených partnerů“, proč to dělají, protože to sám netuší. A také by se podle agentury AFP ptal, zda partneři mají termín, kdy Ukrajina stíhačky získá.

Hrozí výbuch v Záporožské JE?

Ukrajinský prezident s odvoláním na poznatky ukrajinské rozvědky znovu varoval před „vážnou hrozbou“ výbuchu v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně spojeným s únikem radiace. Podrobnosti neuvedl, vyzval ale k větší mezinárodní pozornosti, napsala agentura Reuters.

Nové sankce míří do Ruska, ale i Gruzie

Zelenskyj  vedle toho dnes zavedl sankce proti 189 Rusům, dvěma Bělorusům a jednomu Gruzínci a také proti téměř 300 podnikům spojených s Ruskem a s válkou proti Ukrajině.

Na sankčním seznamu totiž figuruje i Tamaz Gaiašvili, což je zakladatel společnosti Georgian Airways, na kterou Zelenskyj rovněž uvalil sankce, protože začala opět létat do Ruska.

V květnu Rusko zrušilo svůj jednostranný zákaz na přímé letecké spojení s Gruzií a 20. května Georgian Airways uskutečnily první let do Ruska po čtyřech letech. Obnovení leteckého spojení s Ruskem uvítala vládnoucí strana a gruzínská vláda, zatímco prezidentka Salome Zurabišviliová vyzvala k bojkotu Georgian Airways. Společnost na oplátku zakázala hlavě státu cestovat na jejích linkách.

„Vůbec mě nezajímá, kdo co proti mně zavádí. Ponechávám toto téma naprosto bez komentáře,“ prohlásil Gaiašvili podle ruské agentury TASS.

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa