Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruská armáda na nás zaútočila zezadu, spousta mých chlapců zemřela, zuřil Prigožin

Autor: ČTK, swp, vja - 
23. června 2023
23:35

Šéf ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin dnes podle portálu Meduza a dalších médií údajně obvinil pravidelnou ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů, v důsledku čehož mnoho žoldnéřů zemřelo. Prigožin poté vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili "zlo, které páchá armádní velení". Kreml reagoval oznámením, že jsou přijímána veškerá nezbytná opatření, a ruské úřady začaly věc řešit pro podezření z vyzývání k ozbrojené vzpouře. Stanice BBC s odvoláním na zdroje blízké silovým strukturám uvedla, že FSB ve spolupráci s ruskou národní gardou rozmisťuje kontrolní stanoviště na silnici z Voroněže a Rostova na Donu do Moskvy. Na ulicích v centru Rostova na Donu se podle fotografií šířených na platformě Telegram pohybují obrněné vozy, uvedla také BBC. Právě z Rostova na Donu podle Prigožina vedlo ruské ministerstvo na wagnerovce útok.

Média přitom vycházejí z audionahrávek zveřejněných na telegramových kanálech, na nichž se obvykle objevují Prigožinova prohlášení. Stanice BBC nicméně upozornila, že osobou hovořící v těchto záznamech by nemusel být přímo Prigožin. Ruské ministerstvo obrany útok na wagnerovce podle agentury TASS popřelo.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

Ruský národní protiteroristický výbor (NAK) podle TASS vyzval Prigožina, aby zanechal protiprávního jednání. Ruská tajná služba FSB v souvislosti s výroky šířenými Prigožinovým jménem a na základě podezření z vyzývání k ozbrojené vzpouře zahájila trestní stíhání, uvedla také ruská státní agentura. Moskevské ředitelství FSB je v pohotovosti, informovala BBC s odvoláním na své zdroje.

Prigožinovi hrozí až 20 let vězení, uvedla podle agentury TASS ruská generální prokuratura. Jeho činy jsou podle FSB výzvou k občanskému konfliktu.

„Na tábory Wagnerovy soukromé vojenské společnosti byl podniknut raketový úder. Mnoho obětí. Podle informací očitých svědků z řad bojovníků byl úder veden ze strany týlu, byl tedy podniknutý vojáky spadajícími pod ruské ministerstvo obrany,“ citovala nahrávku Meduza. V nahrávce připisované Prigožinovi se také mluví o tom, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu speciálně přijel do Rostova na Donu, odkud mohl operací vést, a že použil dělostřelectvo a vrtulníky. Někteří prováleční blogeři pak zveřejnili videozáznam, který má ukazovat následky útoku, upozornila ukrajinská agentura Unian.

BBC upozornila, že informace o Prigožinově obvinění pochází z audiozáznamu na telegramovém kanálu s názvem Tisková služba Prigožina, v níž mluví někdo, kdo zní jako šéf žoldnéřů. Tento kanál obvykle zveřejňuje Prigožinova prohlášení.

„Rada velitelů Wagnerovy soukromé vojenské společnosti rozhodla, že zlo, které páchá armádní velení země, musí být zastaveno,“ hlásá také jedna z nahrávek zveřejněná na stejném telegramovém kanálu. „Je nás 25.000 a jdeme zjistit, proč v zemi vzniká bezpráví ... Všichni, kdo chcete, se k nám připojte,“ zní v další z nahrávek.

„Prezident (Vladimir) Putin byl o všech událostech kolem Prigožina informován. Jsou přijímána nezbytná opatření,“ sdělil podle TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Prigožin se v minulosti opakovaně pouštěl do ostré kritiky ruských armádních špiček. Jeho Wagnerova soukromá vojenská společnost se v minulých měsících mohutně angažovala v bojích o Bachmut. Prigožin si přitom například opakovaně a velmi nevybíravě stěžoval, že ruská armáda záměrně jeho mužům neposkytuje dostatek munice. V květnu nakonec Prigožin oznámil ovládnutí Bachmutu, jeho bojovníci se poté z města a jeho okolí stáhli.

Ve čtvrtek šéf wagnerovců obvinil ruské armádní velení ze zatajování skutečného stavu věcí na Ukrajině a ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova z toho, že Putinovi záměrně lžou.

Wagnerovci budují vlastní vojenskou policii

Podle zprávy ruského nezávislého média Vyorstka ruská žoldnéřská Wagnerova  skupina vytváří jednotky vojenské policie pro okupovaná území Ukrajiny. Ve zprávě stojí, že wagnerovci zveřejnili na ruské sociální síti VKontakte inzeráty s nabídkou pracovních pozic pro bývalé zaměstnance ruských pořádkových orgánů. Podle dalšího nezávislého investigativního média Meduza jeden z pracovních inzerátů hledal bývalé policisty, kteří mají zkušenosti s operacemi a zadržováním a jsou schopni fungovat jako velitelé. 

Inzerát obsahoval poznámku, že volná místa budou souviset se „speciální vojenskou operací“, což je výraz, který Kreml používá pro označení války na Ukrajině. Novináři z Vyorstky kontaktovali náboráře Wagnerovy skupiny, který údajně uvedl, že volná pracovní místa jsou určena pro jednotky „vojenské policie“ v okupovaných částech Ukrajiny.

Guy McCardle, šéfredaktor časopisu Special Operations Forces Report (SOFREP), řekl Newsweeku, že když Prigožin v květnu oznámil, že se jeho jednotky stáhnou z Bachmutu, zmínil, že organizace „dostane nové úkoly“ po přeskupení. „Tohle musí být jeden z těch úkolů, o kterých mluvil,“ myslí si McCardle.

Podle Prigožina jsou ruští velitelé „tlusté kočky“

„Myslím si, že Prigožin pravděpodobně ztrácí přízeň Kremlu, protože se nedávno také nechal slyšet, že ruští vojenští velitelé ‚sedí jako tlusté kočky‘ v luxusních kancelářích, zatímco jeho bojovníci umírají na Ukrajině,“ dodal McCardle. „Zašel dokonce tak daleko, že tvrdil, že ruské ministerstvo obrany položilo miny podél únikových cest z Bachmutu, aby sabotovalo jejich ústup. Z takových řečí nemůže mít Putin radost.“

Web Meduza poznamenal, že ruské ministerstvo obrany již nasadilo na Ukrajině vojenskou policii. Mezi úkoly těchto jednotek patří zajištění pořádku v řadách ruské armády. Reportéři z Vyorstky napsali, že jeden z náborářů Wagnerovy skupiny sdělil jednomu z novinářů, že nové jednotky vojenské policie spojené s žoldnéřskou skupinou budou „dohlížet na to, aby všichni dodržovali stejná pravidla, a starat se o to, aby nedocházelo ke krádežím, bití, opilství a podobně.“

Náborář údajně dodal, že policisté z žoldnéřské skupiny budou sledovat příslušníky ruského ministerstva obrany, kteří podle něj „chlastají jako prasata“. „Samozřejmě... výslechy, operativní vyšetřování by byly také součástí práce,“ doplnil náborář.

Video se připravuje ...
Další videa