Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Voda z Kachovky za sebou nechává spoušť, ale také kosti a lebky: Kde se ostatky vzaly?

Autor: Darina Jíchová, lig - 
13. června 2023
18:51

Přílivové oblasti po protržení přehrady Nova Kachovka jsou nejen plné trosek, ale také kostí, jak informoval deník The Guardian. Našlo se rovněž několik lebek, vypadá to, že by mělo jít o ostatky staré přes 80 let z bitvy u Nikopolu. Okolí města bylo jedním z bojišť druhé světové války.

Vyprázdnění rozsáhlé nádrže podél řeky Dněpr na Ukrajině v důsledku zničení přehrady Nova Kachovka v minulém týdnu po sobě zanechalo bahenní plochy poseté kostmi včetně lebek, jak vypovídají záběry hned z několika oblastí. Jde o připomínku, že nejde o první krvavou válku, kterou oblast zažívá. Břehy řeky Dněpr totiž byly dějištěm i velkých střetů mezi Rudou armádou a nacistickým Německem za druhé světové války.

Ke konci roku 1943 se Hitlerova pozornost upřela na město Nikopol na pravém břehu Dněpru, nacházely se tam doly na železnou rudu, a nacistický vůdce se rozhodl oblast držet. V současnosti je Nikopol město v přední linii držené Ukrajinci s výhledem na místo, kde byla Kachovka, na okupované město Kamjanka-Dniprovska a Záporožskou jadernou elektrárnu.

Werchmat měl dost práce udržet své pozice u dolů, nápor Sovětů tenkrát vedl maršál Rodion Malinovskij. Němci se nakonec museli stáhnout v únoru 1944 a město zcela opustit. „Ztráty Rudé armády tehdy byly mezi 30 až 60 tisíci vojáků, na druhé straně nacisté přišli asi o 20 tisíc mužů. Ta videa, co ukazují helmy a plavoucí kosti, jsou spojena s touto historií,“ komentoval historik Andrij Solonjec.

Expert na německé vojenské relikty na Ukrajině Oleksij Kokot doplnil, že zatímco sovětští vojáci byli pohřbívání do země, mrtví němečtí vojáci zůstávali ležet, kde padli. „Takže ty kosti, které jsme viděli, jsou pravděpodobně ostatky padlých nacistů,“ vysvětlil s tím, že místa, kde se ve 40. letech bojovalo, byla v 50. letech zatopena se stavbou Kachovky. Vyzvednutí ostatků německých vojáků bude zahrnovat tým Německé komise pro válečné hroby, nicméně práce historiků musí počkat na konec současné války na Ukrajině.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa