Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další rána pro oligarchu Medvedčuka: Manželce zabavili firmy za půl miliardy

Autor: mav, swp - 
2. června 2023
16:24

Ukrajinský soud obstavil další majetek bývalé televizní moderátorky Oksany Marčenkové, manželky proruského politika a oligarchy Viktora Medvedčuka. Tyto její firmy jsou důležité v přepravě ropných produktů i jiného zboží po Černém moři, uvedla ukrajinská kontrarozvědka SBU.

Jde o majetkové podíly v sedmi firmách v Oděské oblasti, vesměs související s přístavní infrastrukturou. Vlastnila je skrze jiné firmy registrované v daňových rájích.

„Celková hodnota zablokovaných aktiv činí téměř 740 milionů hřiven (440 milionů Kč). Zabavení příslušného majetku jej ochrání před převedením na fiktivní společnosti a umožní jeho budoucí převod na náš stát,“ informovala Služba bezpečnosti Ukrajiny. „Tyto společnosti mají strategický význam při přepravě pohonných hmot a dalších důležitých nákladů přes Černé moře.“

Podle rádia Svoboda Ukrajina zabavuje majetek Marčenkové nejméně počtvrté. V únoru šlo v přepočtu o 3,4 miliardy korun, v březnu o 262 milionů a v dubnu skoro 600 milionů Kč. Mj. to byly firmy z oborů jako energetika, agroprůmysl, telekomunikace i investiční podniky, nemluvě o nemovitostech a automobilech.

Marčenková se proslavila coby přední televizní moderátorka, uváděla politické debaty, Dobré ráno, Ukrajino, ale též X Faktor a Ukrajina má talent; soutěžila v Tanci s hvězdami.

Jak přišla k rozličným majetkům? Jistá souvislost jistě bude s jejím druhým manželem Viktorem Medvedčukem, prominentním ukrajinským proruským oligarchou a údajným přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina. Začátkem války jej kyjevské úřady zatkly a předvedly fotografie, kterak se snažil zamaskovat maskáči, později jej Ukrajina směnila s Ruskem za řadu zajatých vojáků.

I moderátorka čelí trestnímu stíhání, 24. března na ni byl vydán zatykač pro podezření z financování akcí zaměřených na násilnou změnu nebo svržení ústavního pořádku nebo převzetí státní moci, změnu hranic území nebo státní hranice Ukrajiny. Právě zabavené majetky byly „používány Medvedčukovou manželkou k provádění podvratné činnosti proti Ukrajině“, uvedly úřadyHrozí jí osm let vězení.

Video  Blesk Podcast: Češi rozváží pomoc po Ukrajině. V Oděse je bombardovali, v Buči vytahovali lidi ze sklepů  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa