Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Rusku se donáší jako za dob SSSR. „Cítím nesmírné morální zadostiučinění,“ řekla udavačka

Autor: DVL, swp - 
9. června 2023
08:25

Farníci udali ruské kněze, kteří podpořili mír před vítězstvím na Ukrajině. Učitelé přišli o práci poté, co jejich žáci klevetili o tom, že jsou proti válce. Sousedé, kteří po léta chovali nějakou zášť, se nyní vrhli na své nepřátele. Zaměstnanci se vzájemně udávají a chodí za svými nadřízenými nebo dokonce na policii či tajné služby. Jak se nyní žije v Rusku? O tom informoval americký deník The Washington Post.

V této nepřátelské a paranoidní atmosféře žijí nyní Rusové ve válce s Ukrajinou a ve válce, kterou vedou sami mezi sebou. Jak režim ruského prezidenta zakročil proti kritikům války a dalším politickým disidentům, občané donášejí jeden na druhého podobně jako v nejtemnějších dobách represe Josifa Stalina, spouštějí vyšetřování, trestní oznámení, stíhání a výpovědi z práce.

Soukromým rozhovorům v restauracích nebo ve vagónech tajně naslouchají osoby, které posléze volají na policii, aby daly zatknout „zrádce“ a „nepřátele“. Příspěvky na sociálních sítích a zprávy, dokonce i v soukromých skupinových konverzacích, se staly usvědčujícími důkazy, které mohou vést k tomu, že někomu na dveře zaklepou agenti Federální služby bezpečnosti (FSB).

Účinek je mrazivý, udávání silně podporuje stát a zprávy o zatýkání a stíhání, na které upozorňují propagandističtí komentátoři v ruské federální televizi a na kanálech Telegramu. Minulý rok v březnu Putin vyzval národ, aby se očistil tak, že zrádce vypudí „jako komáry“. Od té doby opakovaně varoval před nepřáteli uvnitř Ruska, tvrdil, že Rusko bojuje o své přežití.

Od začátku invaze nejméně 19 718 lidí bylo zatčeno kvůli svému protiválečnému postoji, uvedla nezávislá ruská organizace OVD-Info, která se zaměřuje na lidská práva a na boj proti politické perzekuci. Zahájena byla trestní řízení proti 584 lidem a správní řízení proti 6 839 lidem. Mnoho dalších čelilo zastrašování nebo obtěžování od autorit, přišli o zaměstnání nebo se terčem stali jejich příbuzní, uvedla organizace. Podle organizace pro lidská práva Memorial je ve vězení v Rusku drženo 558 politických vězňů.

Udávání jako příznak totality

„Tato vlna udávání je jedním ze znaků totalitářství, kdy lidé chápou, co je dobré z pohledu prezidenta, a co je špatné, takže ‚kdo je proti nám, musí být stíhán‘,“ řekl Andrej Kolesnikov, moskevský politický analytik, který byl stejně jako mnoho jiných Rusů označen autoritami za „zahraničního agenta“.

Kolesnikov popsal Putinův režim jako stále více autoritativní, „ale s prvky totalitářství“ a předpověděl, že budou následovat těžké roky. „Jsem si jistý, že se nevrátí do normálního stavu,“ řekl s odkazem na Putina. „Není blázen v lékařském smyslu, ale je blázen v politickém smyslu, stejně jako každý jiný diktátor.“

Záplava udávání učinila veřejný prostor nebezpečným. Třídy ve školách patří mezi ty nejrizikovější, především během státem povolené pondělní ranní hodině zvané „Konverzace o důležitých věcech“, kdy učitelé přednášejí studentům o válce na Ukrajině, militaristickém pohledu Ruska na historii a dalších předmětech stanovených státem.

Dalším častým místem, kde dochází k zatýkání, je metro. Policii v metru pomáhá výkonný systém na rozpoznávání obličejů. Kamilla Murašová, sestra v dětské nemocnici, byla zatčena v metru 14. května poté, co někdo vyfotografoval na jejím batohu odznak v modré a žluté barvě, které jsou na ukrajinské vlajce. Murašová byla poté udána a obviněna z diskreditace armády.

40letý manažer prodeje Jurij Samojlov jel metrem 17. května, když si jeden ze spolucestujících všiml jeho pozadí na telefonu, kde měl Jurij symbol ukrajinského pluku Azov. To byl důvod k udání. Samojlov byl odsouzen za ukazování extremistického materiálu „neomezenému okruhu lidí“, vyplývá ze soudních dokumentů.

Za časů Sovětského svazu existovalo pro udavače mrazivé pojmenování „stuchat“, což znamená klepat. Pojem referuje k občanovi, který klepe na policejní dveře, aby udával. Říkalo se, že „i stěny mají uši“.

V současném Rusku to podle většiny zpráv vypadá, že udavači jsou „vlastenci“, kteří se vnímají jako strážci své vlasti, uvedla Alexandra Archipová, sociální antropoložka, která na toto téma sestavuje studii od té doby, co byla minulý rok sama udána za svá vyjádření v nezávislé ruské televizní stanici Dožď sídlící v Holandsku. 

Archipová a její kolegové identifikovali 5 500 případů udání.

Například matka z Petrohradu, která je v policejních dokumentech identifikována jako E. P. Kalačevová, si myslela, že své dítě ochrání od „morální újmy“, když nahlásila, že jsou poblíž dětského hřiště vyvěšeny plakáty, které zobrazují ukrajinské byty zničené ruskými silami se slovy „a děti?“. Ve výsledku byl student třetího ročníku obviněn z diskreditace ruské armády.

„Démonka“, která udala přes tisíc lidí

Archipová řekla, že ona sama a mnoho jejích kolegů bylo udáno e-mailovou adresou, která má údajně patřit Anně Vasiljevně Korobkové. Tato osoba, identifikována jako Korobková, tvrdila, že je pravnučkou informátora KGB, který strávil většinu svého života psaním výpovědí. Řekla, že pokračuje v jeho stopách.

Korobková svůj příběh svěřila prostřednictvím e-mailu novinářům, nebylo však možné informace ověřit.

Korobková tvrdí, že žije sama ve velkém ruském městě, je jí 37 let a začala psát masivní výpovědi na ruské opozičníky v minulém roce. Tvrdí, že ruským tajným službám poslala 1 046 výpovědí na opozičníky, kteří řekli, že Rusko od začátku války do 23. května rušilo nezávislá média. Údajně psala dvě výpovědi denně. 

Pochlubila se, že její výpověď vedla v lednu k likvidaci jedné z nejstarších organizací pro lidská práva v Rusku zvané Moskevská Helsinská skupina.

„Obecně byli mými cíli vědci, učitelé, doktoři, aktivisté, právníci, novináři a obyčejní lidé,“ řekla Korobková. „Cítím nesmírné morální zadostiučinění, když je osoba pronásledována díky mé výpovědi a čelí vyhazovu z práce, správní pokutě apod.“

Dostat někoho do vězení by „mě učinilo velmi šťastnou,“ napsala žena. „Považuji také za úspěch, když se podaří, že daná osoba opustí Rusko po mé výpovědi.“

Korobková se snažila Archipovou přesvědčit, aby nehovořila s nezávislými médii. „Tento typ osobnosti můžete najít kdekoli,“ řekla Archipová. „Mají pocit, že dělají správnou věc. Pomáhají Putinovi a vládě.“

Učitelka v Moskevské oblasti Taťjana Červenková, která má dvě děti, byla také minulé léto udána Korobkovou poté, co nesouhlasila s válkou v rozhovoru pro německé zpravodajství Deutsche Welle.

„V udání bylo, že jsem zapojena do propagandy. Vytvořila fakta. Nezná mě. Celé si to vymyslela,“ sdělila Červenková.

Vedení školy zpočátku zprávu zamítlo. Ale Korobková napsala další dopis Putinově zmocněnkyni pro dětská práva Mariji Lvovové-Bělovové, na kterou byl, stejně jako na Putina, vydán zatykač Mezinárodním trestním tribunálem (ICC) kvůli únosu ukrajinských dětí.

Po dalším dopisu vedení školy poslalo učitele a správce, aby hlídali její hodiny, především „Rozhovory o důležitých věcech“. Do školy zavolali policii. Rodiče, kteří měli blízko k vedení školy, psali stížnosti a volali po jejím propuštění. Po svém propuštění v prosinci cítila jen úlevu, uvedla Červenková. Nesnažila si ani najít jinou práci.

Korobkovou nekontaktovala. „Nechci krmit tyhle démony. Můžu říct, že byla tak pyšná, když mě vyhodili. To byl její cíl,“ řekla. „Ale věc, která mě dostala, byla reakce autorit. Nakonec, kdo je? Nikdo ji nezná. A stejně může napsat udání a oni mě vyhodí.“

„Můžete být kdykoli zatčen“

Stejně jako v době Sovětského svazu, některá udání se snaží zamaskovat zášť nebo materiální motiv. Prominentní ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová, která má více než 1 milion followerů na Youtube a nyní žije v Berlíně, byla udána sousedy ve zprávě pro moskevského starostu poté, co minulý rok v dubnu opustila zemi a byla osočena z toho, že je „zahraniční agentkou“.

Nazvali Schulmannovou a její rodinu dlouholetými „rozvratnými“ elementy, „chovajícími se v zájmu svých západních manipulátorů, jejichž cílem je rozdělit naši společnost“. Ale jádrem stížnosti byl ve skutečnosti 15letý spor o majetek.

„Nejedná se o politické udání, ale o starý ekonomický konflikt, ve kterém se lidé snaží využít okamžik,“ řekla Schulmannová.

Ve školách jsou desítky udání, učitelé nahlašují děti, děti učitele, ředitelé děti nebo učitele, a znehodnocují tak učitelskou práci a oddělují lidi, zasévají strach a nedůvěru mezi zaměstnanci, řekl Daniil Ken, šéf Aliance učitelů, což je malá asociace nezávislých učitelů, kteří opustili Rusko kvůli válce.

Využití udavačů a mnoho různých zatčení slouží jako mocný nástroj pro ovládání společnosti, řekla Archipová.

„Můžete být kdykoli zatčen. Autority cílí na mnoho učitelů na mnoha místech, jenom proto, aby jim dali vědět, ať jsou potichu,“ řekla. „Cílem je, aby se každý z nich bál.“

22:04
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
Dnes

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
Dnes

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa