Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vatikán vyšle mírovou misi, která má ukončit válku na Ukrajině. Povede ji italský kardinál

Autor: ČTK - 
20. května 2023
20:35

Papež František požádal italského kardinála Mattea Zuppiho, aby vedl mírovou misi, která pomůže zmírnit napětí a konflikt na Ukrajině. Konkrétní termíny a další aspekty mise se ještě upřesňují. S odvoláním na dnešní oznámení Vatikánu o tom informují světové agentury.

František svůj záměr vyslat na Ukrajinu mírovou misi naznačil minulý měsíc při návratu z Maďarska, avšak nesdělil podrobnosti. Podle diplomatického zdroje Reuters by se Zuppi měl pokusil setkat zvlášť s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Sedmašedesátiletý předseda italské biskupské konference Zuppi, který je zároveň arcibiskupem boloňským, povede „misi, jež má pomoci zmírnit konflikt na Ukrajině“ v naději, že by to mohlo vést „k zahájení mírových procesů,“ uvedl Vatikán v prohlášení. Dokument zároveň uvádí, že se papež František nikdy nevzdal myšlenky, že by mírová mise Vatikánu mohla nastolit cestu k míru.

Hlava katolické církve k mírovému řešení války na Ukrajině, která trvá již 15 měsíců, vyzývala opakovaně. Při návratu z Maďarska na konci dubna se František neurčitě zmínil o mírové misi Vatikánu. „Nyní probíhá mise, ale zatím není veřejná. Až bude veřejná, prozradím ji,“ řekl novinářům.

V dnešním prohlášení se uvádí, že se konkrétní termíny a  další specifika mise ještě upřesňují.

Zelenskyj se minulou sobotu ve Vatikánu s papežem Františkem setkal. Podle Reuters se však z jeho následného vyjádření zdálo, že úloze Vatikánu jako prostředníka není nakloněn. „Při vší úctě k Jeho Svatosti nepotřebujeme prostředníky, potřebujeme spravedlivý mír ... Putin pouze zabíjí. Nepotřebujeme s ním žádného prostředníka,“ řekl ukrajinský prezident před týdnem italské televizi.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

15:58
Dnes

Polský premiér Tusk podle agentur oznámil zadržení občana Běloruska, který pracoval pro Rusy a objednal útok na Navalného spolupracovníka.

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
Dnes

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa